<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Legutolsó beszédét a davosi Világgazdasági Fórumon mondta Joe Biden amerikai alelnök, és nem sokat kertelt.

Joe Biden vagyok, az Egyesült Államok alelnöke még 48 óráig, aztán azt mondhatom, amit gondolok  - kezdte a legutolsó beszédét az alelnök a davosi Világgazdasági Fórumon. Beszélt a világ és Amerikai bizonytalan helyzetéről és azokról a nyomásokról, amelyek alatt most megroppant a liberális demokrácia és a globalizáció és felszólított az összefogásra.

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban elmondta, két nap múlva beiktatják az új amerikai elnököt -  mire valaki fújolt egy erőset a közönségben, amit taps követett - de nem egyedül Washingtonnak kell megoldania azokat a nemzetközi problémákat, amelyekkel most szembe kell néznie a közösségnek. Felidézte az Egyesült Államok múltját, és elmondta, mára a középosztály nem érezheti magát biztonságban. Biden elmondta, apja azt tanította neki, hogy egy munkahely megbecsülést, önbecsülést és biztonságot jelent.

Szerinte az elmúlt évtizedben egyre kevésbé érezhették ezt az emberek, amikor a technológia fejlődése gyári dolgozók munkahelyeit tették tönkre, amelyre csak rátett egy lapáttal a gazdasági válság. Beszélt arról is, hogy a technológia és a globalizáció rengeteg embert ment ki a szegénységből és növeli a lehetőségeiket. Azonban azok a feltörekvő gazdaságok, amelyek az iparra támaszkodtak, ezt máshogy élik meg: tőlük a technológia elvette a munkahelyeket, a társadalmi biztonságot, és a megbecsülés érzését.

Azok a jogok és javadalmak, amelyekért évtizedekkel korábban megharcolt a középosztály, a dolgozók, szépen lassan elpárologtak. Beszélt az oktatás fontosságáról és arról, hogy a globalizáció hátrányaként a leszakadók csak még jobban leválnak felső- és középosztálytól. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a történelem során valószínűleg most a legbiztonságosabb a világ, és rengeteg ember menekült meg a szegénységtől.

Az oroszok tehetnek róla

Biden nem nagyon rejtette véka alá a véleményét, megnevezte azokat, akik szerinte a liberális világrend leépítésére törekednek, ők pedig nem mások, mint az oroszok. Választásokat befolyásolnak, nyílt erőszakkal lépnek fel a szomszédaikkal szemben, befolyásolják a politikát, a saját erejüket pedig korrupcióval és oligarchákkal tartják fent - sorolta Biden. Egy nemzet sem viselkedhet így a 21. században - mondta, majd később hozzátette: egyszerűen szólva, Putyinnak más elképzelései vannak a világ jövőjével kapcsolatban.

A NATO-nak maradnia kell

“Nézzék, az Egyesült Államok nem volt a legtökéletesebb védelmezője a liberális demokráciáknak” - ismerte el az alelnök. Ám szerinte az Egyesült Államoknak és Európának közösen kell harcolnia a demokráciáért, amelyet most veszély fenyeget. Egy olyan világban kell viszont harcolni, ahol a tények már nem számítanak. Ezzel kapcsolatban párttársát idézte: “mindenkinek megvan a joga, ahhoz, hogy legyen véleménye, de a tényeket nem sajátíthatja ki senki”.

Biden szerint az orosz támadások ellen a NATO nyújthat védelmet. A harcok közösek és Amerikának tovább kell segítenie Európát. “A közös jövőnk, a gyerekeink és az ő gyerekeik jövője múlik rajta” - fejezte be beszédét az alelnök.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A cseh gazdaság is a recesszió útjára lépett?
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 10:54
Negyedéves bázison a cseh gazdaság is már zsugorodott.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG