TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Legutolsó beszédét a davosi Világgazdasági Fórumon mondta Joe Biden amerikai alelnök, és nem sokat kertelt.

Joe Biden vagyok, az Egyesült Államok alelnöke még 48 óráig, aztán azt mondhatom, amit gondolok  - kezdte a legutolsó beszédét az alelnök a davosi Világgazdasági Fórumon. Beszélt a világ és Amerikai bizonytalan helyzetéről és azokról a nyomásokról, amelyek alatt most megroppant a liberális demokrácia és a globalizáció és felszólított az összefogásra.

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban elmondta, két nap múlva beiktatják az új amerikai elnököt -  mire valaki fújolt egy erőset a közönségben, amit taps követett - de nem egyedül Washingtonnak kell megoldania azokat a nemzetközi problémákat, amelyekkel most szembe kell néznie a közösségnek. Felidézte az Egyesült Államok múltját, és elmondta, mára a középosztály nem érezheti magát biztonságban. Biden elmondta, apja azt tanította neki, hogy egy munkahely megbecsülést, önbecsülést és biztonságot jelent.

Szerinte az elmúlt évtizedben egyre kevésbé érezhették ezt az emberek, amikor a technológia fejlődése gyári dolgozók munkahelyeit tették tönkre, amelyre csak rátett egy lapáttal a gazdasági válság. Beszélt arról is, hogy a technológia és a globalizáció rengeteg embert ment ki a szegénységből és növeli a lehetőségeiket. Azonban azok a feltörekvő gazdaságok, amelyek az iparra támaszkodtak, ezt máshogy élik meg: tőlük a technológia elvette a munkahelyeket, a társadalmi biztonságot, és a megbecsülés érzését.

Azok a jogok és javadalmak, amelyekért évtizedekkel korábban megharcolt a középosztály, a dolgozók, szépen lassan elpárologtak. Beszélt az oktatás fontosságáról és arról, hogy a globalizáció hátrányaként a leszakadók csak még jobban leválnak felső- és középosztálytól. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a történelem során valószínűleg most a legbiztonságosabb a világ, és rengeteg ember menekült meg a szegénységtől.

Az oroszok tehetnek róla

Biden nem nagyon rejtette véka alá a véleményét, megnevezte azokat, akik szerinte a liberális világrend leépítésére törekednek, ők pedig nem mások, mint az oroszok. Választásokat befolyásolnak, nyílt erőszakkal lépnek fel a szomszédaikkal szemben, befolyásolják a politikát, a saját erejüket pedig korrupcióval és oligarchákkal tartják fent - sorolta Biden. Egy nemzet sem viselkedhet így a 21. században - mondta, majd később hozzátette: egyszerűen szólva, Putyinnak más elképzelései vannak a világ jövőjével kapcsolatban.

A NATO-nak maradnia kell

“Nézzék, az Egyesült Államok nem volt a legtökéletesebb védelmezője a liberális demokráciáknak” - ismerte el az alelnök. Ám szerinte az Egyesült Államoknak és Európának közösen kell harcolnia a demokráciáért, amelyet most veszély fenyeget. Egy olyan világban kell viszont harcolni, ahol a tények már nem számítanak. Ezzel kapcsolatban párttársát idézte: “mindenkinek megvan a joga, ahhoz, hogy legyen véleménye, de a tényeket nem sajátíthatja ki senki”.

Biden szerint az orosz támadások ellen a NATO nyújthat védelmet. A harcok közösek és Amerikának tovább kell segítenie Európát. “A közös jövőnk, a gyerekeink és az ő gyerekeik jövője múlik rajta” - fejezte be beszédét az alelnök.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Koronavírus: leginkább a macskákra veszélyes
Kormos Olga | 2020. október 26. 18:24
Sok a bizonytalanság a tekintetben, hogy képesek-e elkapni a koronavírust házikedvenceink, s jelenleg úgy tűnik, hogy a kutyák alig, de a macska- és nyestfélék, valamint a hörcsögök fogékonynak bizonyulnak.
Makro / Külgazdaság Járványügyi adatok: törvénymódosítással védi a kormány
Kormos Olga | 2020. október 26. 17:29
Október 22-én nyújtották be a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos törvény módosításait a Parlamentbe. A dokumentum többek között azt is rögzíti, hogy a kormány mégsem tart igényt arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Operatív Törzs mellett járványügyi tudományos munkacsoportot hozzon létre.
Makro / Külgazdaság Már a parlamentbe is csak maszkban lehet bemenni, sálban, kendőben nem
Baka F. Zoltán | 2020. október 26. 16:02
Szigorítottak a szabályokon, közben a főváros a saját rendelete visszavonására készül.
Makro / Külgazdaság Az amerikai időzített bomba – Moszkva feszülten figyel
Káncz Csaba | 2020. október 26. 14:04
Első alkalommal fordul elő az USA történelmében, hogy a fehérek után a mostani elnökválasztáson a hispánok fogják képviselni a regisztrált választók legnagyobb csoportját – megelőzve az afroamerikaiakat. A gyorsan növekvő hispán népesség egyben geopolitikai sérülékenységet jelent és ezzel az ellenfelek is tisztában vannak. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Itt az áttörés? Megtalálhatták a Covid ellenszerét
Wéber Balázs | 2020. október 26. 10:53
Az Oxfordi Egyetem és az AstraZaneca brit gyógyszergyár által közösen kifejlesztett vakcina immunissá teheti az időseket a koronavírussal szemben.
Makro / Külgazdaság Árzuhanás lesz a benzinkutakon szerdától
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 09:42
A 95-ös literje 5 forinttal kerül majd átlagban kevesebbe október 28-ától. Ekkora mértékű olcsóbbodásra utoljára több mint fél éve, még a koronavírus-járvány első hullámának tombolása idején, április 8-án volt példa. A gázolaj ára viszont ezúttal sem változik, így az immár október 7-e óta van bebetonozva.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Már 233-an vannak lélegeztetőgépen - Elhunyt 47 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 09:01
2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  61 563 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Negyedmilliárdot utazott el két év alatt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 07:36
Orbán Viktor miniszterelnök és kísérői fejenként és átlagosan 78 ezer forintot fizet egy éjszakai szállásért külföldön.
Makro / Külgazdaság GKI: erősödött a munkanélküliségtől való félelem
MTI | 2020. október 26. 07:16
A GKI konjunktúraindexe októberben kissé javult, de továbbra sem érte el júliusi szintjét, az üzleti várakozások pozitív irányba mozdultak, a lakosságiak viszont már negyedik hónapja romlanak - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.
Makro / Külgazdaság Ötvenezer forint: ekkora a különbség a nyugellátások között a fővárosiak és a szabolcsiak között
Baka F. Zoltán | 2020. október 26. 06:07
Az átlagot nézve. Jövőre akár a nettó minimálbér alá is beeshet a keleti megyében ez az összeg.
hírlevél