3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Legutolsó beszédét a davosi Világgazdasági Fórumon mondta Joe Biden amerikai alelnök, és nem sokat kertelt.

Joe Biden vagyok, az Egyesült Államok alelnöke még 48 óráig, aztán azt mondhatom, amit gondolok  - kezdte a legutolsó beszédét az alelnök a davosi Világgazdasági Fórumon. Beszélt a világ és Amerikai bizonytalan helyzetéről és azokról a nyomásokról, amelyek alatt most megroppant a liberális demokrácia és a globalizáció és felszólított az összefogásra.

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban elmondta, két nap múlva beiktatják az új amerikai elnököt -  mire valaki fújolt egy erőset a közönségben, amit taps követett - de nem egyedül Washingtonnak kell megoldania azokat a nemzetközi problémákat, amelyekkel most szembe kell néznie a közösségnek. Felidézte az Egyesült Államok múltját, és elmondta, mára a középosztály nem érezheti magát biztonságban. Biden elmondta, apja azt tanította neki, hogy egy munkahely megbecsülést, önbecsülést és biztonságot jelent.

Szerinte az elmúlt évtizedben egyre kevésbé érezhették ezt az emberek, amikor a technológia fejlődése gyári dolgozók munkahelyeit tették tönkre, amelyre csak rátett egy lapáttal a gazdasági válság. Beszélt arról is, hogy a technológia és a globalizáció rengeteg embert ment ki a szegénységből és növeli a lehetőségeiket. Azonban azok a feltörekvő gazdaságok, amelyek az iparra támaszkodtak, ezt máshogy élik meg: tőlük a technológia elvette a munkahelyeket, a társadalmi biztonságot, és a megbecsülés érzését.

Azok a jogok és javadalmak, amelyekért évtizedekkel korábban megharcolt a középosztály, a dolgozók, szépen lassan elpárologtak. Beszélt az oktatás fontosságáról és arról, hogy a globalizáció hátrányaként a leszakadók csak még jobban leválnak felső- és középosztálytól. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a történelem során valószínűleg most a legbiztonságosabb a világ, és rengeteg ember menekült meg a szegénységtől.

Az oroszok tehetnek róla

Biden nem nagyon rejtette véka alá a véleményét, megnevezte azokat, akik szerinte a liberális világrend leépítésére törekednek, ők pedig nem mások, mint az oroszok. Választásokat befolyásolnak, nyílt erőszakkal lépnek fel a szomszédaikkal szemben, befolyásolják a politikát, a saját erejüket pedig korrupcióval és oligarchákkal tartják fent - sorolta Biden. Egy nemzet sem viselkedhet így a 21. században - mondta, majd később hozzátette: egyszerűen szólva, Putyinnak más elképzelései vannak a világ jövőjével kapcsolatban.

A NATO-nak maradnia kell

“Nézzék, az Egyesült Államok nem volt a legtökéletesebb védelmezője a liberális demokráciáknak” - ismerte el az alelnök. Ám szerinte az Egyesült Államoknak és Európának közösen kell harcolnia a demokráciáért, amelyet most veszély fenyeget. Egy olyan világban kell viszont harcolni, ahol a tények már nem számítanak. Ezzel kapcsolatban párttársát idézte: “mindenkinek megvan a joga, ahhoz, hogy legyen véleménye, de a tényeket nem sajátíthatja ki senki”.

Biden szerint az orosz támadások ellen a NATO nyújthat védelmet. A harcok közösek és Amerikának tovább kell segítenie Európát. “A közös jövőnk, a gyerekeink és az ő gyerekeik jövője múlik rajta” - fejezte be beszédét az alelnök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG