Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Január végén nagyon sok politikus és gazdasági döntéshozó bagatelizálta el a koronavírus várható hatásait. Azóta óriásit fordult a világ, és sorra jelentik be a gigantikus mentőcsomagokat. Érdemes megnézni, hogy ezek milyen nagyságrendűek, és összevetni a mostani összegeket a 2008-as gazdasági válságban megmozgatott pénzekkel.

Nehéz megmondani, hogy a politikusok és jegybanki vezetők végtelenül naiv módon viselkedtek, vagy éppen rendkívül cinikusak voltak, de a jelek szerint nagyon sokáig abban bíztak, hogy a koronavírus csupán Kína problémája marad. A járvány viszont elszabadult, és miközben Ázsiában lecsengeni látszik a vírusos tüdőgyulladás, a nyugati világban több tízezer ember kapta meg a betegséget, és ezrével halnak meg tőle.

Mindez pedig pánikszerű bezárkózást okoz mind Európában, mind a tengerentúlon, ami gyárak leállásával, és a szolgáltatószektor megbénulásával jár. Vannak ugyan optimista forgatókönyvek, de ezeket szinte biztosan a sutba dobhatjuk, hiszen például az amerikai elnök Donald Trump már olyan előrejelzést közölt, hogy augusztus környékén lehetünk túl a járványon. Ezek alapján pedig viszonylag kicsi az esélye annak, hogy akár az Egyesült Államok, akár a nagy európai gazdaságok elkerüljék a recessziót.

Ezzel kapcsolatban ugyan továbbra is mértéktartó vélemények látnak napvilágot, ám jelzésértékű, hogy a drasztikus jegybanki lépések után meghirdetett fiskális programokban milyen összegekről van szó. Ezek pedig két dolgot jelezhetnek, vagy azt, hogy nagyon komolyan veszik a döntéshozók a problémákat, és olyan gazdasági intézkedéseket akarnak hozni, amit nem kell később toldozgatni, de persze az az üzenete is lehet, hogy a közvélekedésnél sokkal nagyobb lehet a gond.

1000 milliárdos program jön az USA-ba

Ezermilliárd dolláros újabb pénzügyi csomaggal élénkítené a koronavírus-járvány miatt gondokkal küszködő amerikai gazdaságot a szövetségi kormány - jelentette be az éjszaka folyamán Steve Mnuchin pénzügyminiszter, miután a törvényhozókkal tanácskozott a kongresszusban.

A miniszter közölte: a kormányzat javaslatai alapján a kongresszus "akár ezermilliárd dollárt" pumpálhat az amerikai gazdaságba. Konkrét összeget nem említett, de hangsúlyozta, hogy "nagyon fontos és bátor" gazdasági döntésekre van szükség. Mnuchin kifejtette, hogy a kormány rendkívül fontosnak tartja nem csak az üzleti és a vállalati szféra fizetőképességének erősítését, hanem azt is, hogy az állampolgárok szintén fizetőképesek legyenek. "Azon gondolkodunk, hogy záros határidőn belül csekkeket küldjünk a felnőtt amerikaiaknak, és egyszeri összeggel segítsünk nekik átvészelni a koronavírus-válság időszakát" - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy várhatóan két hét múlva postázzák a csekkeket. Mnuchin továbbra sem említett konkrét összeget, de amerikai sajtójelentések szerint egyszer folyósított ezerdolláros összegről van szó.

Pozitívak az első tapasztalatok a pénz ilyen szórásának kapcsán. A 7 milliós Hongkong minden állampolgárának 10 ezer dollárt (kb. 400 ezer forintot) adtak, miközben a vállalkozásokat is kisegítették különböző támogatásokkal. Ezek révén pedig úgy tűnik, hogy az ottani gazdasági helyzetet sikerült a felszínen tartani. Igaz, számukra is nagy kérdés lesz, hogy a világgazdasági folyamatok miként alakulnak a következő fél évben, az fogja ugyanis meghatározni végső soron az ottani akció végeredményét.

A pénzügyminiszter leszögezte, hogy ez gyorsabb segítség, mint a személyi jövedelemadó átmeneti csökkentése, amelyet Donald Trump amerikai elnök korábban javasolt. Trump javaslatát a demokrata párti törvényhozók elvetették, és inkább a munkanélküli segély összegének megemelését, a hosszabb ideig tartó fizetett betegszabadságot és az élelmiszerjegyre jogosultak körének bővítését szorgalmazzák.

A kongresszusban kedden későn éjszaka is vitáztak a javaslatokról a politikusok. Mitch McConnell, a szenátus többségben lévő republikánus frakciójának vezetője újságíróknak úgy nyilatkozott: a törvényhozók addig nem kezdhetik meg a húsvéti szabadságukat, amíg nem születik megállapodás a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés enyhítésére. Hangsúlyozta: "egészen különleges helyzet alakult ki azzal, hogy egészségügyi válság teszi tönkre a gazdaságot". Az elnök és csapata azzal próbálja nyomás alá helyezni a demokratákat, hogy az sulykolják, ha nem tesznek ilyen határozott lépéseket, akkor a munkanélküliség (amely az elmúlt hónapokban fél évszázados mélypontra, 3,5 százalékra esett) rövid időn belül 20 százalékos szintre ugorhat.

A most bedobott 1000 milliárd dollár egy átlagember számára elképzelhetetlen nagy összeg, de talán érzékelteti a súlyát, ha jelezzük, ez az amerikai GDP 5 százalékának felel meg. Még érdekesebb, ha összevetjük a 12 évvel ezelőtti megroppanással. A 2008-as válság a nyugati világot is nagyon mélyen érintette, és bár túlzó volt, nem véletlen állította a média és a politikusok az 1929-es nagy gazdasági világválsággal párhuzamba az egy évtizede zajlott folyamatokat. Rendkívül figyelemre méltó, hogy a legutóbbi gazdasági megrázkódtatáskor a GDP 2 százalékának megfelelő mentőcsomagot raktak össze.

A spanyolok all in-t mondhatnak

Hogy komoly gazdasági problémák elé néz Európa, az immár nem titok, Angela Merkel német kancellár is megerősítette, bár friss nyilatkozatában azt is sugallta, hogy urai a helyzetnek. A német vezető szerint "nagyon-nagyon komoly" gazdasági következményekkel járhat, amelyeket az EU a legnagyobb határozottsággal igyekszik ellensúlyozni.

Érdekesség egyébként, hogy az Egyesült Államokban még csak nem is hoznak extrém intézkedéseket, Dél-Európában ugyanis GDP-arányosan ennél sokkal nagyobb összegeket kívánnak a kormányok megmozgatni. Olaszországban lépésről-lépésre próbálják a helyzetet kezelni, de az óvatos becslések alapján is sokszázmilliárd euróra lesz szükség, hogy a járvány hatásait legalább részben tompítsák.

Spanyolországban a betegek száma ugyan elmarad az olaszországitól, de a turizmus hasonlóan kiemelkedő részaránya miatt a gazdaság szinte biztosan a földbe áll. Ezen szeretne úrrá lenni Pedro Sánchez kormányfő és kabinetje, amely egy héttel ezelőtt már bejelentett egy 14 milliárd eurós mentőcsomagot. Most viszont a hírek szerint all in-t mondanak, hiszen a GDP 20 százalékának megfelelő mentőcsomag összeállítására készülnek. Reményeik szerint az üzleti szféra és a lakosság számára is segítséget nyújtó eurómilliárdot révén elkerülhető lesz az elhúzódó, mély gazdasági válság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Horvátország: június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét
MTI | 2021. május 7. 14:50
Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A német kormány nem függesztené fel az oltóanyagok szabadalmi jogát
MTI | 2021. május 7. 13:50
Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.
Makro / Külgazdaság 185 nap után jövő héten ismét indulnak a tervezhető műtétek
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 12:32
Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján oltásra bíztatták a 16-18 éveseket, illetve arról is szó esett, hogy jövő héten visszaállítják a tervezhető műtéteket.
Makro / Külgazdaság Felére csökkennek a megújuló Mol Bubi bérletek árai
MTI | 2021. május 7. 11:52
Megfizethető díjakkal, megszűnő kaucióval, rugalmas, percalapú számlázással készül a megújuló Mol Bubi közbringarendszer, a havi és éves bérletek árai a felére csökkennek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
Makro / Külgazdaság Nagyot esett az aktív fertőzöttek száma, de ebben a tempóban sokára lesz még lagzi
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 09:36
Az aktív fertőzöttek száma rekordtempóban esett, de továbbra is 100 fölött van a napi áldozatok száma - az oltások száma heti csúcson, de csak lassan araszolgatunk a boldogító 5 millióhoz.
Makro / Külgazdaság Az égbe szökő üzemanyagárakra az autósok is reagáltak
Király Béla | 2021. május 7. 05:35
Az első negyedévben ugyan számos korlátozás élt, amely hatott az emberek szabad mozgására, ám vélhetőleg elsősorban a megugró üzemanyagárak miatt tankoltak a magyarok jóval kevesebb benzint.
Friss
hírlevél
depositphotos