<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Alábecsülte a szavazó kedvet a legtöbb előrejelzés. Trump sikeréhez a demokraták meghódítása is hozzájárult. A Republikon Intézet stratégiai igazgatóját, Dr. Tóth Csabát kérdeztük az eredmények után.

Nem lehet előre megmondani, hogy milyen politikát visz majd Donald Trump - mondta el lapunknak Dr. Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Szerinte “egyrészt teljesen kiszámíthatatlan Trump, másrészt akkor lehet erről többet mondani, ha kiderül, milyen személyeket jelöl a különböző kormányzati posztokra. Ebből megállapítható, hogy mennyiben lesz mérsékelt, vagy éppen konzervatív, nacionalista iránya az Egyesült Államok politikájának.”

A politológus szerint a korábban ellenséges republikánus elit támogatja majd az elnökjelöltet, de ez jól felfogott érdekük is: “rengeteg területen nincsenek kiérlelt szakpolitikai elképzelései Trumpnak, inkább csak irányai vannak. A republikánus elit még arra is lehetőséget kaphat, hogy ezt befolyásolja.”

Hogy sikerült nyerni?

A szakértő szerint Trump sikere abban áll, hogy új szavazókat hozott be, sikeresen mozgósított, és még a demokratákról is le tudott szakítani egy jó adag, jellemzően alacsony középosztálybeli fehér férfit. Ha a republikánus párt meg tudja őket tartani, akkor még jól is kijöhetnek ebből.

Tóth Csaba ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ettől még valóban számolniuk kell azzal a demográfiai jelenséggel, amelyben Hillary Clinton is bízott, miszerint hosszú távon csökkenni fog a fehérek aránya az Egyesült Államokban, de ma még bőven elegen vannak ahhoz, hogy választást lehessen velük nyerni.

Miért lőttek ennyire mellé?

Csak bizonyos államokban mértek félre a közvélemény-kutatók - mondta a szakértő arra a kérdésünkre, hogy mi volt az oka annak, hogy szinte mindenki Hillary Clintont hozta ki előzetesen győztesnek. “Úgy tűnik, hogy alulbecsülték elsősorban az idősebb, aluliskolázott nők választás hajlandóságát szavazók. Míg a csatatér államok közül Virginiában és Coloradóban jól mértek, addig Wisconsinban, Minnesotában és Michiganben rosszul, ezek pedig pont azok az államok, ahol ez a szavazói csoport erőteljesebben van jelen a előbbieknél.”

Tóth Csaba komoly önvizsgálatra számít a demokratáknál és már most hallani azokat a hangokat, amelyek azt mondják, hogy Bernie Sanders jobb jelölt lett volna. “Egy határozottan baloldalibb, populistább irányba mozdulhat el a párt, de ez egy nagyon hosszú folyamat lesz” - véli az elemző.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG