<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ezek voltak az orosz–ukrán háború legfontosabb hétfői eseményei.

  • Elhunyt a kijevi klinikán az a lengyel önkéntes, aki korábban humanitárius segély szállításakor Kelet-Ukrajnában súlyos sérüléseket szenvedett – közölte egy lengyel segélyszervezet hétfőn. A Marek keresztnevű önkéntes haláláról elsőként egy varsói baptista közösség körében létrejött, Nehemiás ószövetségi prófétáról elnevezett segélyszervezet számolt be a PAP hírügynökségnek küldött közleményben. A szervezet március 18-án adta hírül, hogy Kelet-Ukrajnában orosz támadás következtében megsebesült két önkéntese.
  • Volodimir Zelenszkij felkereste a részben megszállt Zaporizzsja régiót, ahol találkozott Rafael Grossival, az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetőjével, aki elmondta, hogy „tartalmas eszmecserét folytattak a zaporizzsjai atomerőmű védelméről”. A Telegramon Ukrajna elnöke azt mondta: „Meglátogattam a »Zaporizsja« hadműveleti csoport parancsnoki állomását. Kitüntetéseket adtam át az ukrán biztonsági szolgálat, a nemzetőrség, a nemzeti rendőrség, az állami határőrség és az ukrán állami katasztrófavédelem alkalmazottainak.”

Az ukrán elnök az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetőjével is találkozott. Fotó: president.gov.ua
Az ukrán elnök az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetőjével is találkozott. Fotó: president.gov.ua

  • Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn azt mondta, csapatai folytatják a Bahmut városa elleni heves orosz támadások visszaverését, a város megvédése „katonai szükségszerűség”. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint Olekszandr Szirszkij ezredes a keleti frontvonalon tett látogatása során meg kívánja oldani „a harci feladatok hatékony végrehajtását akadályozó problémás kérdéseket”, és olyan „operatív döntéseket hozott, amelyek célja az ellenség elrettentésére és megkárosítására irányuló képességeink megerősítése”. Részleteket nem közölt, és azt sem közölte, hogy mikor került sor a látogatásra, de Szirszkij megjegyzései megerősítik Ukrajna azon szándékát, hogy folytatni kívánja a harcot Bahmutban annak ellenére, hogy az ottani halálos áldozatok száma nagy.
  • Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy destabilizálja Fehéroroszországot, és kisebb szomszédját „nukleáris túszává” teszi, miután Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Moszkva megállapodást kötött taktikai nukleáris fegyverek belarusz területen való elhelyezéséről. Az ország száműzetésben élő ellenzéki vezetője, Szvetlana Cihanouszkaja kijelentette, hogy a lépés „nagyon ellentmond a fehérorosz nép akaratának”, és Fehéroroszország az orosz irányítás alatti további leigázását tükrözi.
  • A régió kormányzója szerint legalább ketten meghaltak egy orosz rakétacsapásban hétfőn Szlovjanszk városában. A támadásnak 29-en megsebesültek – közölte Pavlo Kirilenko, a donyecki regionális katonai közigazgatás vezetője. Zelenszkij ezt írta hivatalos Telegram-csatornáján: „Egy újabb nap, amely az Orosz Föderáció terrorizmusával kezdődött. Az agresszor állam ágyúzta a mi Szlovjanszkunkat. Sajnos van egy halott és különböző mértékű sebesülteink. Helyben minden közszolgáltatás működik. A segítséget biztosítják.”
  • Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára kijelentette, hogy a NATO-tagországok részt vesznek az ukrajnai konfliktusban – derül ki a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylapnak adott hétfői interjúból.
  • Lengyelország őrizetbe vett egy külföldi állampolgárt, akit azzal vádolnak, hogy Oroszország javára kémkedett – közölte hétfőn az ügyészség.
  • Egy orosz diplomata azt mondta, hogy Moszkva kártérítést követelhet az Északi Áramlat gázvezetékeiben a tavaly szeptemberi két robbanás következtében keletkezett károkért – írja az állami média.
  • Ki kell tiltani az orosz és fehérorosz sportolókat a 2024-es párizsi olimpiáról, hacsak Moszkva nem vonja ki erőit Ukrajnából – közölte hétfőn Lengyelország.

(MTI, The Guardian)

Makro / Külgazdaság Végre megtudhatjuk, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 18:34
Ezek történtek a 472. napon, estig.
Makro / Külgazdaság Újabb országnak mentek neki Putyinék
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 16:17
Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával.
Makro / Külgazdaság Még nincsenek jó híreink a pápa egészségi állapotáról
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:56
Orvosa szerint a Szentatyának a jövő héten még a kórházban kell maradnia.
Makro / Külgazdaság Döntő lépésre szánták el magukat az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:15
Az utolsó reaktort is leállították.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiáról érkezett hír
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 13:48
Többen meghaltak egy robbanóanyaggyárban történt detonációban Ankara külvárosában.
Makro / Külgazdaság Így kúszik be a kanadai erdőtüzek füstje alattomos módon a tüdőbe
Kormos Olga | 2023. június 10. 11:19
Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?
Makro / Külgazdaság Baj van Orbán Viktor egyik legjobb barátjával?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:33
Újra kórházba került Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Súlyos lépésre szánta el magát Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:18
A volt brit miniszterelnök azonnali hatállyal lemondott a parlamenti mandátumáról. 
Makro / Külgazdaság Összeütközött két utasszállító repülőgép
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:01
A tokiói Haneda repülőtéren történt incidensben szerencsére senki nem sérült meg.
Makro / Külgazdaság Újabb csörtére került sor a NATO és Oroszország között
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:44
Az elmúlt órák híreit továbbra is a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos események uralták.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG