4p

Oroszország légterében lelőttek egy A-50 AWACS repülőgépet, már a másodikat ebből a méregdrága,
high-tech fegyverből, amelyből csak néhány szolgál az orosz hadseregben.

  • Az ukrán vagy az orosz hadsereg lelőtt egy orosz A-50 AWACS légérfigyelő repölőgépet. Az Il-76-os szállító gépre épülő repülő a második ilyen harci eszköz, amelyet eltalálnak. Találgatások szerint két- három ilyen AWACS maradhatott az orosz hadsereg birtokában. A repülőgépet az Azovi-tenger keleti partján lévő Krasznodari régió felett, a frontvonaltól 220 kilométerre semmisítették meg. Az amerikai Patriot légvédelmi rendszernek kisebb a hatótávolsága, ezért az orosz bloggerek azt állítják, hogy a saját légévelem végzett tévedésből az AWACS-szal. Az ukrán fél szerint nem Patriottal, hanem Sz-200-as szovjet gyártmányú légvédelmi rakétával támadtak. Ennek 300 kilométer a hatótávolsága. Egy A-50-es ára becslések szerint 330 millió dollár, azaz 118,6 milliárd forint.

Lelőttek egy orosz AWACS gépet. A kép illusztráció. Fotó: Wikipedia
Lelőttek egy orosz AWACS gépet. A kép illusztráció. Fotó: Wikipedia

  • Avgyijivkától és Bahmulttól nyugatra az ismert forgatókönyv szerint folynak a harcok. Az orosz hadsereg tekintet nélkül az ember- és eszközveszteségre erőlteti a támadásokat érdemi siker nélkül. Az ukrán katonák beszámolói szerint úgy érzik, hogy a „kínaiak ellen harcolnak”, azaz sose fogynak ki az oroszok a katonából, akárhány esik is el a harcokban.

  • A BBC oroszországi szolgálata és a Mediazona független hírportál 45 123 elesett orosz katona halálát tudja alátámasztani a közösségi portálokon és a vidéki helyi médiában megjelent tudósítások alapján. Az elmúlt két évre vonatkozó adatot az orosz agresszió kezdetének kétéves évforduló előtt néhány nappal tették közzé. Az elesettek kétharmada önkéntes, a mozgósításban behívott személy, börtönből kihozott elítélt vagy magánmilíciákba toborzott katona.

Svájc a nyárig békekonferenciát szervez az ukrajnai háború befejezése érdekében a kijevi vezetés kérésére – jentette ki Ignazio Cassis, az ország külügyminisztere.

  • Andrej Morozov orosz katonablogger, aki öngyilkosságot követett el, miután felettesei nem engedték, hogy megjelentesse azt a posztját, amelyben arról számolt be, hogy 16 ezer orosz katona esett el az Avgyijivkáért folyó harcokban, több volt egyszerű influencernél. Mozgalmat szervezett az orosz hadsereg támogatására. Ennek tagjai egyebek mellett fpv-drónokat vásároltak, amelyeket az ukránok nagyon hatásosan használnak az orosz járművek ellen. Vezetőjét vesztett mozgalma jó eséllyel széthullik.
  • Alekszej Navalnij mamája ultimátumot kapott az orosz hatóságoktól: vagy szűk családi körben temetik el az elhunyt ellenzéki vezért, vagy a börtönben lesz a végső nyughelye.
  • Volodimir Zelenszkij, Ukrajna államfője vélhetően felélte külpolitikai tőkéjét – mondta Owen Matthews, író, újságíró, Kelet-Európa-szakértő. Nem volt nagy ez a tőke. Pénzt és fegyvereket kért 2023 elején egy ukrán offenzívára, ami nagyobb részben sikertelennek bizonyult. Egy újabb ilyen forduló már nehezen elképzelhető. Az egyetlen dolog, amitől Vlagyimir Putyin tart az az, hogy elfogy a társadalmi támogatottsága, és ezzel megszűnik a társadalmi stabilitás – folytatta a szakértő. Sokan nem tudják, milyen megszállottan kísérik figyelemmel a Kreml agytrösztjei a közvélemény hangulatát. Mindent mérnek napi szinten. A nyugati megfigyelő nézőpontjából ez a rezsim egyik furcsa jellegzetessége.
  • Az orosz közigazgatás a Donbaszban és a Krímben tíz éve tart. Mindenkit elüldöztek onnan, akinek ez ellen kifogása volt. Ezért az ukrán hadsereget vélhetően nem felszabadítóként fogadnák ezeken a területeken – mondta Matthews. Volodimir Zelenszkij elnök egyik ismert tanácsadója azt mondta, hogy ha a Donbasz és a Krím elvesztése az ára Ukrajna EU- és NATO-tagságának, akkor ez egy észszerű áldozat. Végül is ezek Ukrajna oroszok lakta régiói, amelyek visszakerülése újra házon belülre hozná a magukat ukránnak és orosznak tartó emberek közti konfliktusokat. Ennek az ellentétnek van egy polgárháború jellege, így enélkül Ukrajna stabilabb állam lenne. Ezt látja be egyre több ukrán politikus a szakértő szerint.

Források: Guardian, Moscow Times, Times Radio, BBC

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG