<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az orosz elnök környezetének kijelentései arról, hogy Oroszország nagy háborúra készül, megtámadhatja akár Lemberget is (Lviv), és általában elvághatja Ukrajnát Európától, nem más, mint információs háború, az ukrán fegyveres erők pedig készen állnak minden ténylegesen lehetséges forgatókönyvre - jelentette ki Vadim Szkibickij dandártábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének helyettese az Ukrinform hírügynökségnek adott, hétfőn közzétett interjújában.

"Tapasztalhatják, hány orosz elemző, aki jelenleg külföldön dolgozik, beszél 220 ezres orosz erőcsoportosulásról Fehéroroszország területén, miközben nemrég azt mondták, hogy 150 ezret telepítettek oda. (...) Valójában nincsenek ott. A most létező csoportosulást nem lehet összehasonlítani a tavaly februárival" - jelentette ki a tisztségviselő.

Egyúttal hangsúlyozta, hogy Ukrajna fegyveres erői készen állnak az orosz hadsereg bárminemű műveletére: "Készen állunk, az államunk északi határát védő egységek készenléti ellenőrzése, a megfelelő védelmi vonalak előkészítése, a légvédelmi rendszer telepítése és megerősítése megtörtént, beleértve Kijev területét is" - szögezte le.

Vadim Szkibickij dandártábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője. Fotó: ukrinfor.m.hu
Vadim Szkibickij dandártábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője. Fotó: ukrinfor.m.hu

Szkibickij elmondta, hogy az ukrán katonai hírszerzés aktív harci cselekményekre számít Kelet-Ukrajnában, a luhanszki és a donyecki régiókban idén február-márciusban, és változást észlelt az orosz erők taktikájában. Megjegyezte, hogy a hírszerzés látja, hogyan mozognak az orosz légideszant csapatok most, hol csoportosulnak újra. Ezt Valerij Geraszimov, az Ukrajnában harcoló orosz egyesített haderőcsoport nemrégiben kinevezett új parancsnoka "kézjegyének" nevezte - írja az MTI.

 A hírszerzési vezető úgy vélte, hogy Oroszország már nem tud fegyverrel és felszereléssel ellátni újabb mozgósítottakat, pedig a hírszerzés értesülései szerint újabb 500 ezer ember mozgósítására készülnek. Közölte, hogy Kijev becslései szerint eddig Oroszországban mintegy 315 ezer embert mozgósítottak az Ukrajna elleni háborúban való részvételre. "Most újabb mozgósítást hajtanak végre Luhanszk és Donyeck megyék ideiglenesen megszállt területein. Ilyen tempójú háború mellett egyszerűen nem lesz ehhez ép férfi lakosság" - jegyezte meg.

Szkibickij kifejezte meggyőződését, hogy további mozgósítások is várhatók Oroszországban. Kiemelte ugyanakkor, hogy már nincs elég fegyver az új alakulatok számára.

"Az oroszok nem termelnek annyit, amennyit veszítenek. Moszkva megkezdte a felszerelések, fegyverek kiszállítását a raktárakból, de ezek az arzenálok már harminc vagy több éve állnak ott, így javítást, karbantartást igényelnek. 500 ezer fős további mozgósítás esetén még nagyobb gondok merülnek fel ezek ellátásával. Ráadásul, ez hatalmas mennyiség még Oroszország számára is, és negatívan fogja érinteni az Oroszországi Föderáció gazdaságát" - fűzte hozzá a hírszerzési vezető.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter közben a Twitteren azt írta, hogy az Ukrajnát támogató országoknak az úgynevezett Ramstein formátumú újabb találkozójára a tervek szerint februárban kerül sor. A tárcavezető megjegyezte, hogy minden ilyen találkozó a partnerek Ukrajnába vetett bizalmának növekedését jelzi. A több bizalom pedig több, Ukrajnának adott fegyvert jelent - vélekedett a miniszter.

Makro / Külgazdaság Szergej Lavrovot megkérdezték, meddig tart még a háború
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 12:39
A választ nem könnyű értelmezni. Az orosz külügyminiszter mindenért az amerikaiakat okolja.
Makro / Külgazdaság Kivágtak Ausztriából négy orosz diplomatát - kémkedés lehet a háttérben
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 12:04
Ausztria négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön.
Makro / Külgazdaság A gyerekeket sem kíméli a brutális infláció - elszállt a kakaós csiga ára is
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:54
Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG