1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Országgyűlés keddi ülésén 233 igen és 54 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a 2012-es költségvetés főösszegeit tartalmazó számvevőszéki bizottsági módosító indítványt. Eszerint a bevétel 14 323,6 milliárd, a kiadás 14 899,8 milliárd, míg a hiány 576,1 milliárd forint lesz.

A nyugdíj alap bevétele és kiadása is 2749,6 milliárd forint lesz, az egészségbiztosítási alap bevétele 1700,1 milliárd, a kiadása pedig 1735,4 milliárd, míg a hiánya 35,3 milliárd forint lesz 2012-ben.

Elfogadtak 450 módosítót is

Az Országgyűlés kedden szavazott a jövő évi költségvetésről szóló javaslathoz benyújtott mintegy 450 módosító javaslatról is. Az előterjesztő által támogatott valamennyi indítványt egy csomagban fogadták el, a külön szavazásra kért módosítások közül a kormány által támogatottak "mentek át".

Vasúti hidakra nemcsak 100 ezer forint jut majd

Az ezt követő "csomagban" az előterjesztő által nem támogatott módosításokról voksoltak egyenként, ezek közül csak egyet fogadtak el a képviselők: két LMP-s képviselő indítványát a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalok támogatásának 1 milliárd forinttal, 6,2 milliárd forintra történő emeléséről. Ellentételként a bányajáradék-befizetést 1 milliárddal,  94 milliárd forintra növelték.
Egy elfogadott módosítás szerint az önkormányzati tűzoltóságok 500 millió forinttal többet, 2 milliárd forintot kapnak jövőre. A vasúti hidak felújítására az eredetileg a kormány által javasolt 100 ezer forint - Manninger Jenő (Fidesz) javaslatára - 5,2 milliárd forinttal emelkedik.

Felújítják a Ferenciek terét

Rogán Antal (Fidesz) javaslatára került be a Ferenciek tere és a Kossuth Lajos utca rekonstrukciójára 1,5 milliárd forint. A képviselő egyúttal a főváros V. kerületének - a szóban forgó területnek - a polgármestere. Szintén új kiadásként került be a jövő évi költségvetésbe a Zeneakadémia 300 millió forintos támogatása, amelyet Lázár János (Fidesz) javasolt. A Magyar Olimpiai Bizottság 268,7 millió forint helyett 500 millió támogatáshoz jutott.

A fogyatékos személyek érdekvédelmi szervezeteinek a támogatása 993 millióról 290 millióra csökkent Tapolczai Gergely és Hirt Ferenc fideszes képviselők javaslatára. Ugyan csak ők 160-160 milliót juttattak a vakok és gyengén látók, a siketek és a mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezetének, de jutott - egyebek mellett - 40 millió az autisták és 20 millió az értelmi fogyatékosok társadalmi szervezetének is.

Adóbevételek és tb-alapok

A módosítások között szerepeltek az adóbevételek és a tb-alapok is. Előzetes számítás szerint 60 milliárd forint többlet kiadás került be az elfogadott módosításokkal a jövő évi költségvetésbe.

Az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) eredetileg várt bevétel 179,1 milliárd forint volt. Az előterjesztő által támogatott, és megszavazott módosítás csomagban egy 186,1 milliárdos és egy 203,5 milliárd forintos bevétel is szerepel. A játékadóból várt bevétel 4 milliárd forinttal, 78,4 milliárdra csökkent.

Az áfa bevételre tett több módosító javaslat közül a 2.702,7 milliárd forintos lett a nyertes, ez 5 milliárddal több az eredeti javaslatnál.
A regisztrációs adó bevétel - a múlt héten elfogadott csökkentés miatt - radikálisan kevesebb lesz. Az eredeti 39 milliárd helyett az új bevételi szám 14 milliárd forint.
Az szja eredeti 1,550,7 milliárd forintos bevételi terve 1.555.8 milliárd forintra módosult.
Az egészségbiztosítási alap járulék címen 427 milliárd helyett 390 milliárd forinthoz jut. Az alap rokkantsági, rehabilitációs ellátásra 47 milliárddal többet, 183 milliárd forintot kap támogatásként.
Az állami tulajdonú társaságok támogatása keretében a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. jut 4 milliárdos többlethez, összesen 5,5 milliárd forinthoz.

A Munkaerőpiaci Alapból foglalkoztatási és képzési támogatásra 2 milliárddal kevesebb, 25,6 milliárd forint fordítható. Az álláskeresési ellátás pedig 10 milliárddal, 57 milliárd forintra csökkent az eredeti javaslathoz képest. A szociális hozzájárulási adóból 73,6 milliárd forinthoz jut az alapba.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap plusz 22 milliárd, így 45,2 milliárd forint bevételhez jut az innovációs járulékból. Az alap költségvetési támogatása pedig 7 milliárd forint.

A szociális hozzájárulási adó nyugdíjalapot megillető része 1914 milliárd forintról 1794 milliárdra csökkent az elfogadott módosítás nyomán. A biztosítottak által fizetett nyugdíjjárulékból pedig nem az eredetileg várt 729 milliárd, hanem a módosított 742 milliárd forint folyik be jövőre. Az alap kap még 101 milliárdot az adórendszer átalakításával összefüggő pénzeszköz átvétellel.

Az egészségbiztosítási alap a tervezetthez képest 14 milliárddal kevesebbet, 152 milliárd forintot kap a munkaadóktól. A munkavállalóktól viszont 553 milliárd helyett 556 milliárd forint folyik be ebbe az alapba. Az egészségügyi hozzájárulás pedig 56 milliárdról 99 milliárd forintra emelkedett. A népegészségügyi termékadóból (chips-adóból) nem 30, hanem csak 20 milliárdot kap az alap.

Szociális adó: naponta utal majd a NAV

A munkaadói tb-járulék helyébe lépő szociális hozzájárulási adó 88,89 százaléka illeti a nyugdíj-, 7,41 százaléka az egészség-, míg 3,7 százaléka a munkaerőpiaci alapot. A NAV naponta utalja az alapoknak a pénzt.

Lázár János javaslatára a bírák illetményalapja havi 356 ezer forintról 391.600 forintra emelkedik, ekkora lesz az ügyészek illetményalapja is. Egyúttal megszűnik a bírák és ügyészek 13. havi fizetése.
A bíróságok támogatása összességében 5,6 milliárd forinttal emelkedik, ebből jut 1 milliárd a Pest megyei Bíróság felújítására, 475 millió 180 fő bírósági titkár és 527 millió 200 fő bírósági ügyintéző felvételére. Szintén 1 milliárd forint fordítható a  Pesti Központi Kerületi Bíróságról leválasztandó új bíróság megalakítására.

Az Országgyűlés személyi juttatásokra többet költhet

Az Országgyűlés Hivatala személyi juttatásokra 1 milliárd 60 millióval többet, 10,28 milliárd forintot költhet. A települési önkormányzatok által fenntartott színházak 1,2 milliárd forinttal többet, összesen 11,8 milliárd forintot kapnak a költségvetési bizottság javaslata nyomán.

21 milliárdos céltartalék a bérkompenzációra

A szja átalakítás miatti bérkompenzációra - a költségvetési  bizottság javaslatára - 21 milliárdos céltartalékot hoztak létre a költségvetés Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében.
A büntetés-végrehajtás - személyi juttatásra - 1 milliárd forint többletet kapott, így a teljes támogatási összeg 24,9 milliárd forint. A rendőrségnél a többlet 5,9 milliárd, a teljes személyi juttatás így 224,2 milliárd forint lett.
Az Információs Hivatal a külügytől átkerül a belügybe, a működtetése 7 milliárd 670 millió forintba kerül, ennek fele a személyi juttatás.

A katasztrófavédelem 1,6 milliárddal többet, összesen 47,45 milliárd forintot kap jövőre, a Belügyminisztériumhoz került vízügyi igazgatóságok többlet támogatása pedig 192 millió forint, így a teljes támogatás 8,45 milliárd forintra emelkedett.

A gyógyító-megelőző ellátás szakintézetei a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetébe tartoznak. Ezek működési költségvetése 234,7 milliárd forinttal, 282,5 milliárdra emelkedik.
A felsőfokú intézmények hallgatóinak a központi juttatásai 69 millió forinttal, 2,83 milliárdra csökkennek. A Lakitelek Népfőiskola támogatása 100 millióval, 300 millió forintra növekszik.
A Kettesfogathajtó Világbajnokságra eredetileg nem volt előirányzat a költségvetésben. Varga László (KDNP) javaslatára 75 millió forint fordítható erre a célra.

A megváltozott munkaképességük foglalkoztatására előirányzott 13 milliárd forint 1,2 milliárddal csökkent. A Nemzeti Szociális Alapból a korhatár alatti szolgálati ellátásokra 9 milliárddal kevesebb, 85,2 milliárd forint fordítható.
A Magyar Művészeti Akadémia titkársága az eredeti 550 millió forint helyett 755 millió forintot kapott Rogán Antal módosító javaslatára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG