BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 5. 08:30

Húsz amerikai élelmiszercég ígéretet tett arra, hogy nem gyárt klónozott eredetű állati hús- és tejtermékeket - írta a The Wall Street Journal

Húsz amerikai élelmiszercég ígéretet tett arra, hogy nem gyárt klónozott eredetű állati hús- és tejtermékeket - írta a The Wall Street Journal.

Ugyancsak a vezető amerikai gazdasági napilap közölt a héten cikket arról, hogy egyre több klónozott eredetű állati élelmiszer, elsősorban hús- és tejtermék kerül az amerikai piacra. Az állatok klónozása terjed, és senki, semmilyen hatóság nem tartja számon a klónozott állatok utódait, állapította meg az újság.
   
A szóban forgó 21 vállalat állítólag egy fogyasztóvédelmi csoport felmérésére reagálva jelentette be, hogy tartózkodni fog a klónozott eredetű termékek előállításától. Az Élelmiszerbiztonsági Központ megállapította, hogy a vásárlók nem szívesen fogyasztanának olyan állati terméket, amely a klónozással kapcsolatba hozható. A kifogások vegyesek, az ilyen termékek ellen tiltakozók egészségügyi, erkölcsi, valamint környezetvédelmi érveket emlegetnek.
   

A The Wall Street Journal korábbi írásában megszólaltatta Bruce Knight szakállamtitkárt, aki elmondta: nem lehet kiszűrni a klónozott származású élelmiszereket a piacról, nincs módszer esetleges elkülönítésükre.
Mivel a klónozott állatok utódai és az azokból készült termékek beszivárognak a termelésbe és a forgalomba, az újság azt javasolta olvasóinak: az ilyen élelmiszerek elkerülésére az a legbiztosabb mód, ha az ember organikus termékeket vásárol (ez nagyjából a magyarországi biotermék kategóriának felel meg).
   
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium januárban úgy foglalt állást, hogy nem támogatja a klónozott eredetű alapanyagot tartalmazó élelmiszerek forgalmazását. A szövetségi élelmiszer-felügyelet viszont arról közölt tanulmányt, hogy az ilyen ételek fogyasztása biztonságos. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) nagy vihart kavart akkori tanulmánya szerint a klónozott szarvasmarhákból, disznókból és kecskékből, valamint ivadékaikból készült élelmiszerek fogyasztása nem jelent veszélyt a hagyományos ételekhez képest.
   
Európa a génmanipulálók oldalára áll?
Az élelmiszerválság jó indok a génmódosításra
Még hiányzik a polcokról a klónozott hús

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél