<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Húsz amerikai élelmiszercég ígéretet tett arra, hogy nem gyárt klónozott eredetű állati hús- és tejtermékeket - írta a The Wall Street Journal
Húsz amerikai élelmiszercég ígéretet tett arra, hogy nem gyárt klónozott eredetű állati hús- és tejtermékeket - írta a The Wall Street Journal.

Ugyancsak a vezető amerikai gazdasági napilap közölt a héten cikket arról, hogy egyre több klónozott eredetű állati élelmiszer, elsősorban hús- és tejtermék kerül az amerikai piacra. Az állatok klónozása terjed, és senki, semmilyen hatóság nem tartja számon a klónozott állatok utódait, állapította meg az újság.
   
A szóban forgó 21 vállalat állítólag egy fogyasztóvédelmi csoport felmérésére reagálva jelentette be, hogy tartózkodni fog a klónozott eredetű termékek előállításától. Az Élelmiszerbiztonsági Központ megállapította, hogy a vásárlók nem szívesen fogyasztanának olyan állati terméket, amely a klónozással kapcsolatba hozható. A kifogások vegyesek, az ilyen termékek ellen tiltakozók egészségügyi, erkölcsi, valamint környezetvédelmi érveket emlegetnek.
   

A The Wall Street Journal korábbi írásában megszólaltatta Bruce Knight szakállamtitkárt, aki elmondta: nem lehet kiszűrni a klónozott származású élelmiszereket a piacról, nincs módszer esetleges elkülönítésükre.
Mivel a klónozott állatok utódai és az azokból készült termékek beszivárognak a termelésbe és a forgalomba, az újság azt javasolta olvasóinak: az ilyen élelmiszerek elkerülésére az a legbiztosabb mód, ha az ember organikus termékeket vásárol (ez nagyjából a magyarországi biotermék kategóriának felel meg).
   
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium januárban úgy foglalt állást, hogy nem támogatja a klónozott eredetű alapanyagot tartalmazó élelmiszerek forgalmazását. A szövetségi élelmiszer-felügyelet viszont arról közölt tanulmányt, hogy az ilyen ételek fogyasztása biztonságos. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) nagy vihart kavart akkori tanulmánya szerint a klónozott szarvasmarhákból, disznókból és kecskékből, valamint ivadékaikból készült élelmiszerek fogyasztása nem jelent veszélyt a hagyományos ételekhez képest.
   
Európa a génmanipulálók oldalára áll?
Az élelmiszerválság jó indok a génmódosításra
Még hiányzik a polcokról a klónozott hús

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Makro / Külgazdaság Kína szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok
MTI | 2021. július 26. 07:02
Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".
Makro / Külgazdaság Az iparvállalatok optimisták, a kivitelezők épp ellenkezőleg
MTI | 2021. július 26. 06:27
Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató.
Makro / Külgazdaság Belépés csak védetteknek: idén magyarok zenélnek magyaroknak a fesztiválokon
Vég Márton | 2021. július 26. 05:27
Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.
Makro / Külgazdaság Fontos nap jöhet a magyar Pegasus-ügyben
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 16:08
Hétfő reggel ülésezne a Nemzetbiztonsági Bizottság. A kormány szerint erre nincs ok. Az ellenzék szerint a Fidesz távolmaradása beismeréssel érne fel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos