3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A cégközlönyben megjelent tájékoztatásban indoklás nem szerepel, ám a mínuszos tételekből arra lehet következtetni, hogy az összeolvadást kényszer szülte, amelynek következtében a Hunguest Hotels a tárgyi eszközeinek leértékelődése miatt súlyos, 19 milliárd forintot meghaladó vagyonvesztést kénytelen elszenvedni.
Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Összenő, ami összetartozik. A Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt. 2018-as éves beszámolójában kapcsolt vállalkozásként bemutatott négy céget, plusz egy ötödiket, a BLT Group Zrt.-t olvasztja magába.

A beolvadó társaságok:

Ligetfürdő Ingatlan- fejlesztő és Fürdőüzemeltető Kft.

Legatum ’95 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

BLT Group Zrt.

MB HILLS Szállodaüzemeltető Kft.

Pollux Hotel Zrt.

Az egyesülésről még május 31-én döntöttek, az alapszabályt azonban csak szeptember 27-én írták alá, ennek ténye jelent meg most a cégközlönyben.

A június 20-ai keltezésű egyesülési vagyonmérleg-tervezet érdekessége, hogy az immár egységes Hunguest Hotels befektetett eszközeinek az értéke közel 19,5 milliárd forinttal, 41 milliárdra zuhan. Ez az egyharmados csökkenés az utolsó fillérig a tárgyi eszközök leértékelődésének tudható be. Ami alapvetően az átvevő Hunguest Hotelsre vonatkozik, a beolvadó öt társaságból ugyanis csak egy tárgyi eszközeit kellett át- (jobban mondva: le-) értékelni: a Legatum ’95-ét 177,6 millióval.

Eszközei leértékelése miatt a társaság is jelentősen zsugorodik, mérlegfőösszege 68,65 milliárd forintról közel 49,2 milliárdra mérséklődik, saját tőkéje (azaz a vagyona) pedig 41 milliárd helyett már csak 21,5 milliárd. Mivel azonban ez még így is bőven meghaladja a csaknem 12,5 milliárdos jegyzett tőkéjét, a tulajdonosoknak nem kell lépniük (erre akkor lenne szükségük, ha a saját tőke a jegyzett tőke alá menne.)

Ám pontosabb lenne egyes szám harmadik személyt használni, hiszen a Hunguest Hotels-ben ugyan név szerint két társaság – a KZH Invest Kft. és a KZBF Invest Vagyonkezelő Kft. – két-, illetve egyharmados arányban részvényes (még a tapolcai önkormányzatnak és kisbefektetőknek van minimális részesedése), mindkettő június 30-áig a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-hez tartozott, amely akkor beolvadt a Mészáros Lőrinc többségi befolyása alatt álló Opus Global Nyrt.-be.

A cég masszív, 8 milliárdos eredménytartalékkal folytatja működését a beolvadásokat követően. Kötelezettségeinek 26 milliárdos értéke azonban meghaladja a saját tőkéjéét, előbbiek nagyjából fele-fele arányban rövid lejáratúak (azaz egy éven belül esedékesek), illetve azon túliak. Összesen 3,3 milliárdos beruházási és 10,2 milliárdos egyéb hitellel tartozik a szállodalánc.

A beolvadások után a Hunguest Hotels adózott eredménye nulla lesz, noha a 2018-as évét még 3,4 milliárd forintos nyereséggel zárta, ami 86 százalékkal volt magasabb a 2017-esnél. A június 20-ai állapotot tükröző vagyonmérleg-tervezetben viszont az átvevő cégnél már csak 826 milliós profit szerepelt, ez tűnik el az öt cég beolvadásával.

Utóbbiak közül két társaság saját tőkéje is negatív. A Pollux Hotel Zrt. közel 18,9 milliós mínuszt mutat, ami felemésztette az 50 milliós jegyzett tőkéjét, míg az MB Hills saját tőkéje is, ha összehasonlíthatatlanul kevesebbel, mindössze 290 ezer forinttal is, de szintén elmarad a 3 milliós törzstőkéjétől.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG