4p
Két év után szabályozta újra a Pénzügyminisztérium a tárca munkatársainak protokolláris és reprezentációs költéseit. A 2017-es miniszteri utasításhoz képest mindössze párezer forintos növekedés tapasztalható az elköthető összegekben.

A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg a pénzügyminisztérium legújabb utasítása - 16/2019. (X. 24.) PM - mely két év után újra szabályozza hogy a tárca munkatársai milyen módon vehetik igénybe a protokolláris és reprezentációs szolgáltatásokat, illetve kitér az elkölthető összegek mértékére és az elszámolás módjára.

Személyi reprezentáció

A személyi reprezentációs keretösszeg 2019-ben a miniszter esetében 5 ezer forinttal emelkedett 2017-hez képest, az államtitkárok és a közigazgatási államtitkárok esetében az összeg változatlan maradt, hasonlóan a helyettes államtitkárokhoz és kabinetfőnökhöz, míg a főosztályvezetők esetében egy háromezer forintos emelkedést tapasztalhatunk a 2 év előtti PM utasításhoz képest.

A minisztérium vezetői részére havonta engedélyezett személyi reprezentációs keretösszeg a 2019-es utasítás szerint miniszter esetében bruttó 20 ezer forint, közigazgatási államtitkár és államtitkár esetében bruttó 12 ezer forint, helyettes államtitkár és kabinetfőnök esetében bruttó 10 ezer forint, főosztályvezető esetében bruttó 6 ezer forint.

Ugyanez a 2017-es utasítás szerint miniszter esetében bruttó 15 ezer forint, közigazgatási államtitkár és államtitkár esetében bruttó 12 ezer forint, helyettes államtitkár és kabinetfőnök esetében bruttó 10 ezer forint, miniszteri biztos esetében bruttó 8 ezer forint, főosztályvezető esetében bruttó 6 ezer forint, főosztályvezető-helyettes esetében bruttó 4 ezer forint, osztályvezető esetében bruttó 3 ezer forint.

Az igénybe vehető szolgáltatások köre és az elszámolási kötelezettség nem változott a korábbi - 29/2017. (XII. 7.) NGM - utasításhoz képest.

A minisztérium vezetői a személyi reprezentációs keretet hivatalos célú tárgyalások, értekezletek alkalmával felmerülő vendéglátási kiadásaik finanszírozására használhatják fel. E kiadások között kizárólag ásványvíz, alkoholmentes üdítőital, kávé, tea, tej, tejszín, tejpor, cukor és édesítőszer, citromlé, méz, pogácsa és sütemény megnevezésű cukrászipari termékek, édes és sós kínálni valók, gyümölcs, szendvics, papírszalvéta és virág vásárlása számolható el.

A kiadásokat minden esetben a minisztérium nevére és számlázási címére kiállított, az általános forgalmi adóról szóló törvényben meghatározott kötelező adattartalomnak megfelelő számlával kell igazolni.

Hivatali vendéglátás

A politikai felsővezetőnek, a szakmai felsővezetőnek és a kabinetfőnöknek lehetősége van külföldi és belföldi tárgyalópartnere – vendéglátóhelyen vagy a minisztérium épületében külső catering cég által történő – hivatalos, tárgyalási célú vendégül látására.

Míg a 2017-es utasítás szerint a  miniszter esetében bruttó 15 ezer forint/alkalom/fő keretösszegig lehetett mindezt igénybe venni, a 2019-es utasítás már keretösszeg nélkülire módosult. 2017-ben a közigazgatási államtitkár és államtitkár esetében bruttó 12 ezer forint/alkalom/fő a keretösszeg, míg 2019-ben háromezer forinttal több, 18 ezer forint/alkalom/fő.

A helyettes államtitkár és kabinetfőnök esetében 2017-ben bruttó 10 ezer forint/alkalom/fő, míg 2019-ben az összeget ötezer forinttal, 15 ezer forintra emelték alkalom/fő. 2017-ben még szabályozták a miniszteri biztos (bruttó 8 ezer forint/alkalom/fő) és a főosztályvezető esetében (bruttó 6 ezer forint/alkalom/fő) az elkölthető összeget, míg 2019-ben a szabályozás erre a körre már nem terjedt ki.

Ajándékozás

Hivatalos, reprezentációs ajándékozásra kizárólag a minisztériumi protokoll főosztály vezetőjének engedélyével, pénzügyi ellenjegyzést követően, alkalmanként és személyenként kerülhet sor, a 2019-es utasítás szerint miniszter esetében bruttó 80 ezer forint, közigazgatási államtitkár és államtitkár esetében bruttó 30 ezer forint, helyettes államtitkár és kabinetfőnök esetében bruttó 20 ezer forint keretösszegig.

2017-ben a miniszterek részére még ugyanezt a keretösszeget biztosították, viszont a közigazgatási államtitkár és államtitkár 5 ezer forinttal kevesebbet, úgyszintén a helyettes államtitkár és kabinetfőnök is 5 ezer forinttal kevesebbet (bruttó 15 ezer forint) vehetett igénybe.

2017-ben még szabályozták a miniszteri biztos költéseit (bruttó 10 ezer forint), amire 2019-ben már nem került sor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG