<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Két év után szabályozta újra a Pénzügyminisztérium a tárca munkatársainak protokolláris és reprezentációs költéseit. A 2017-es miniszteri utasításhoz képest mindössze párezer forintos növekedés tapasztalható az elköthető összegekben.

A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg a pénzügyminisztérium legújabb utasítása - 16/2019. (X. 24.) PM - mely két év után újra szabályozza hogy a tárca munkatársai milyen módon vehetik igénybe a protokolláris és reprezentációs szolgáltatásokat, illetve kitér az elkölthető összegek mértékére és az elszámolás módjára.

Személyi reprezentáció

A személyi reprezentációs keretösszeg 2019-ben a miniszter esetében 5 ezer forinttal emelkedett 2017-hez képest, az államtitkárok és a közigazgatási államtitkárok esetében az összeg változatlan maradt, hasonlóan a helyettes államtitkárokhoz és kabinetfőnökhöz, míg a főosztályvezetők esetében egy háromezer forintos emelkedést tapasztalhatunk a 2 év előtti PM utasításhoz képest.

A minisztérium vezetői részére havonta engedélyezett személyi reprezentációs keretösszeg a 2019-es utasítás szerint miniszter esetében bruttó 20 ezer forint, közigazgatási államtitkár és államtitkár esetében bruttó 12 ezer forint, helyettes államtitkár és kabinetfőnök esetében bruttó 10 ezer forint, főosztályvezető esetében bruttó 6 ezer forint.

Ugyanez a 2017-es utasítás szerint miniszter esetében bruttó 15 ezer forint, közigazgatási államtitkár és államtitkár esetében bruttó 12 ezer forint, helyettes államtitkár és kabinetfőnök esetében bruttó 10 ezer forint, miniszteri biztos esetében bruttó 8 ezer forint, főosztályvezető esetében bruttó 6 ezer forint, főosztályvezető-helyettes esetében bruttó 4 ezer forint, osztályvezető esetében bruttó 3 ezer forint.

Az igénybe vehető szolgáltatások köre és az elszámolási kötelezettség nem változott a korábbi - 29/2017. (XII. 7.) NGM - utasításhoz képest.

A minisztérium vezetői a személyi reprezentációs keretet hivatalos célú tárgyalások, értekezletek alkalmával felmerülő vendéglátási kiadásaik finanszírozására használhatják fel. E kiadások között kizárólag ásványvíz, alkoholmentes üdítőital, kávé, tea, tej, tejszín, tejpor, cukor és édesítőszer, citromlé, méz, pogácsa és sütemény megnevezésű cukrászipari termékek, édes és sós kínálni valók, gyümölcs, szendvics, papírszalvéta és virág vásárlása számolható el.

A kiadásokat minden esetben a minisztérium nevére és számlázási címére kiállított, az általános forgalmi adóról szóló törvényben meghatározott kötelező adattartalomnak megfelelő számlával kell igazolni.

Hivatali vendéglátás

A politikai felsővezetőnek, a szakmai felsővezetőnek és a kabinetfőnöknek lehetősége van külföldi és belföldi tárgyalópartnere – vendéglátóhelyen vagy a minisztérium épületében külső catering cég által történő – hivatalos, tárgyalási célú vendégül látására.

Míg a 2017-es utasítás szerint a  miniszter esetében bruttó 15 ezer forint/alkalom/fő keretösszegig lehetett mindezt igénybe venni, a 2019-es utasítás már keretösszeg nélkülire módosult. 2017-ben a közigazgatási államtitkár és államtitkár esetében bruttó 12 ezer forint/alkalom/fő a keretösszeg, míg 2019-ben háromezer forinttal több, 18 ezer forint/alkalom/fő.

A helyettes államtitkár és kabinetfőnök esetében 2017-ben bruttó 10 ezer forint/alkalom/fő, míg 2019-ben az összeget ötezer forinttal, 15 ezer forintra emelték alkalom/fő. 2017-ben még szabályozták a miniszteri biztos (bruttó 8 ezer forint/alkalom/fő) és a főosztályvezető esetében (bruttó 6 ezer forint/alkalom/fő) az elkölthető összeget, míg 2019-ben a szabályozás erre a körre már nem terjedt ki.

Ajándékozás

Hivatalos, reprezentációs ajándékozásra kizárólag a minisztériumi protokoll főosztály vezetőjének engedélyével, pénzügyi ellenjegyzést követően, alkalmanként és személyenként kerülhet sor, a 2019-es utasítás szerint miniszter esetében bruttó 80 ezer forint, közigazgatási államtitkár és államtitkár esetében bruttó 30 ezer forint, helyettes államtitkár és kabinetfőnök esetében bruttó 20 ezer forint keretösszegig.

2017-ben a miniszterek részére még ugyanezt a keretösszeget biztosították, viszont a közigazgatási államtitkár és államtitkár 5 ezer forinttal kevesebbet, úgyszintén a helyettes államtitkár és kabinetfőnök is 5 ezer forinttal kevesebbet (bruttó 15 ezer forint) vehetett igénybe.

2017-ben még szabályozták a miniszteri biztos költéseit (bruttó 10 ezer forint), amire 2019-ben már nem került sor.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos