4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola és Gimnázium ZsANK nevű csapata lett az első az immár hetedik alkalommal meghirdetett PénzSztár Hazai és Külhoni Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyén. A Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében megrendezett országos döntőben A Ravasz, az Agy és a 2 Csavaros eszű nevű békéscsabai csapat végzett a második helyen, míg a harmadik a ceglédi Team Wilson lett.
A győztes csapat

1048 csapat, több mint 4000 hazai és határon túli magyar diák nevezett az október eleje óta zajló versenyre, melynek legfontosabb célja a középiskolás fiatalok pénzügyi, gazdasági és vállalkozási ismereteinek felmérése és bővítése, valamint olyan kompetenciák (pl. csapatmunka, kritikus szövegértés, érvelés, prezentációs készség) fejlesztése, melyek szintén nélkülözhetetlenek a 21. században.

Az ötcsapatos döntőben is változatos feladatokat kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Egy újonnan induló befektetési alap portfólióját kellett összeállítaniuk, és egy kördiagram segítségével bemutatniuk, megindokolva annak eszközosztályok szerinti megoszlását. Ki kellett fejteniük, hogy különböző pénzügyi, gazdaságpolitikai események milyen okokból következtek be. Az Európai Bizottság megadott tagjaival kellett képzelt televíziós interjúkat készíteniük, melyekből ki kellett derülnie, hogy a szóban forgó biztosoknak milyen kulcsfeladataik lesznek hivatali idejük öt évében. Idén sem hiányzott a döntőből a szópárbaj, melynek keretében a csapatoknak egymással szemben kellett megvédeniük ellentétes álláspontjaikat, de volt számítás, definíció, becslés és egy pénztörténeti feladat is. A csapatok játékos formában „kockára tették tudásukat”, amikor színes kockák közül húztak, majd a kihúzott kockával dobtak, és az így meghatározott témájú és sorszámú villámkérdésekre adtak választ.

A Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében lebonyolított döntő végeredménye:

1. ZsANK – Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

2. A Ravasz, az Agy és a 2 Csavaros eszű – Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium

3. Team Wilson – Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma

4. GiMilliomosok – Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely

5. Az igazi Crash Cash – Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium

A győztes és ezzel a 2019. évi PénzSztár címet kiérdemelt csapat tagjai elnyerték a verseny fődíjait, a Budapest Banktól fejenként 100-100 ezer forintot, részvételi lehetőséget a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központja által szervezett szakmai képzésen, valamint a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége által felajánlott egy-egy okostelefont, de a finálé többi résztvevője is értékes ajándékokkal és tudásalapú szakmai díjakkal gazdagodott.

„Ismét egy sikeres évadon vagyunk túl, amely immár a hetedik volt a PénzSztár 2013 óta íródó történetében. A jelentkezők száma és az egyes fordulók színvonala alapján elmondható, hogy a verseny az évek során a középiskolások pénzügyi, gazdasági, vállalkozási edukációjának szerves részévé vált, létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. S ahogy az idei évnek, úgy a 2020-as esztendőnek is azzal az igénnyel vágunk neki, hogy a magunk részéről a lehető leghatékonyabban segítsük a diákok felkészülését a nagybetűs életre” – mondta Kerekes György István, a PénzSztár Versenyközpont vezetője.

„A Budapest Bank célja, hogy segítse a lakosság helyes, átgondolt pénzügyi döntéshozatalát, és hozzájáruljon a pénzügyi tudatosság fejlődéséhez. A PénzSztár vetélkedő támogatása lehetőséget teremt számunkra ahhoz, hogy a jövő generáció pénzügyi kultúrájának fejlesztését is segítsük. Továbbá abban is bízunk, hogy a versenyen keresztül a középiskolások bennünket is jobban megismernek, és évek múlva akár kollégaként is köszönthetjük őket” – nyilatkozta a döntő után a főtámogató Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője, Toldi Balázs.

Közvéleménykutatások szerint a 18 és 35 év közötti fiatalok elsöprő többsége szívesen indítana vállalkozást, de álmaik megvalósításának gátat szab bizonytalanságuk, hogy nincs megfelelő tudás a birtokukban. Az utóbbi időben több kormányzati és társadalmi kezdeményezés is született azért, hogy csökkenjen ez a tudásbeli deficit. A PénzSztár verseny már jó ideje ugyanezt a célt szolgálja. Az itt szerzett tapasztalatokat is felhasználtuk, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kidolgoztunk egy stratégiát arra, hogy az adózási ismeretek minél előbb beépüljenek a fiatalok tudatába, hogy felnőttként magabiztosan kezeljék adóügyeiket. Ezt jelenti az adótudatosság, ami több lehetőséget ad a fiatalok kezébe, hiszen könnyebbé teszi eligazodásukat a gazdasági életben” – mutatott rá a kiemelt szakmai partner Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóügyi szakfőigazgatója, Sinkáné dr. Csendes Ágnes.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG