<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Putyin utasítására hitelkönnyítést kapnak a besorozott orosz tartalékosok.

 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön egy sajtótájékoztatón cáfolta, hogy bármiképpen korlátozták volna az orosz iparvállalatok működését a tegnap elrendelt részleges mozgósítással összefüggésben. Arra a kérdésre, hogy milyen feltételeknek kell bekövetkeznie ilyen korlátozások elrendeléséhez, azt mondta: 

„Vannak törvényi előírások, hogy milyen lépéseket kell tenni ilyen esetben, de hangsúlyozom, hogy jelenleg nincs ok semmiféle korlátozásra”. 

Egyúttal hazugságnak nevezte a közösségi platformokon terjedő információt, hogy akár egymillió főre is növelhetik a sorozott tartalékosok számát.

Sok tízezer hitelfelvevő lehet az orosz tartalékosok között. Fotó: PixabaySok tízezer hitelfelvevő lehet az orosz tartalékosok között. Fotó: Pixabay

Közben Moszkvában bejelentették, hogy a kormány még csütörtökön áttekinti a részleges mozgósítás költségvetésre gyakorolt hatásait. Mihail Misusztyin miniszterelnök előzetesen azt mondta: Putyin elnök szigorú utasítására „a hadsereg minden igényének a kielégítése” a legfontosabb, s ennek megfelelő intézkedéseket kell hozni. A kormányfő helyettese és a védelmi tárca feladata lesz, hogy a „Megmagyarázzuk Oroszországot” nevű honlapon ismertessék a mozgósítás részleteit a lakosság számára.

Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester bejelentette, hogy a moszkvai illetőségű tartalékosok havi 50 ezer rubeles jutatást kapnak szolgálatuk idejére. Ha megsebesül valaki, akkor 500 ezer és 1 millió rubel közötti összeg jár neki, ha pedig meghal, akkor családja 3 millió rubelt kap. 

Lázas munka zajlik közben a törvényhozásban és a kereskedelmi bankok körében is a mozgósítással összefüggésben. Erre utal, hogy javaslatokat fogalmaz meg a Sberbank egy készülő törvényhez, amiben rögzíteni akarják, milyen pénzügyi könnyítések illessék meg a most behívott tartalékosokat - erősítette meg a Magyarországról kivonult pénzintézet csütörtökön. A bank az orosz központi bank „ajánlásaira” cselekszik”, ezeket nyilvánvalóan a Kremlben kezdeményezték.

A jegybank most szerdán kiadott egy ajánlást, amiben egyebek mellett fizetésmentes időszakot javasolt a mozgósításban érintett hitelfelvevők kölcsöneit kezelő kereskedelmi bankoknak és más pénzügyi szolgáltatóknak. Most azt készítik elő, hogy az ajánlásból törvény legyen – emlékeztetett az Interfax orosz hírügynökség. 

A csomag minden hiteltípusra érvényes, beleértve a jelzáloghiteleket is és a mozgósítás teljes idejére vonatkozik. Az is szerepel benne, hogy az érintettek a törlesztőrészletek csökkentését is kérhetik, ekkor vélhetően megnyúlik a futamidő. Késedelmes fizetés esetén eltörölhetik a büntetéseket és a megemelt kamatokat, nem lehet a futamidő lejárta előtt végtörlesztést követelni a hitelfelvevőtől és nem lehet végrehajtani a kilakoltatást, ha ilyet a hitelfelvevő hibájából elrendeltek. Ugyanezek vonatkoznak a hitelfelvevő által eltartott közvetlen rokonokra is.

Alekszandr Vegyjahin, a Sberbank első elnök-helyettese azt is közölte, hogy a mozgósításban érintetteknél fennálló kölcsönök ügyében nem észlelnek keresletnövekedést, magyarul még nem sokan kérték, hogy ütemezzék át a banknál lévő hiteleiket. De a bank mindenre felkészül – fűzte hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG