<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Putyin elnök a harctéri kudarcok sorozata ellenére eszkalál. Az elkövetkező hónapokban folytatódik a lejtmenet – egészen addig, amíg a rezsimje végleg a fejére nem omlik. Káncz Csaba jegyzete.

Tíz nappal azután, hogy az orosz hadsereg összeomlott Ukrajna északkeleti részén, és amikor a csapatok a Moszkva által megszállt terület mintegy tizedéről elmenekültek, a Kreml bejelentette a konfliktus jelentős eszkalációját.

Az elmúlt hónapokban a harcosok, fegyverek, felszerelések és harctéri pozíciók súlyos veszteségei erőteljes jelzést küldtek szét szerte az országban: a Cár gyenge, és itt az ideje a változásnak. Kevesebb mint hét hónapnyi harc után eddig mintegy 50 ezer orosz katona esett el az elnök ostoba döntésének nyomán indult háborúban. Ez több mint háromszor annyi, mint ahány szovjet katona egy évtized alatt esett el Afganisztánban.

Valóban, a Kreml fordulóponthoz érkezett. Ha Ukrajna továbbra is előrenyomul, Putyin azzal a kilátással nézhet szembe, hogy Ukrajna akár visszafoglalhatja teljes területét, és az elnök politikai-katonai stratégiai vereséget szenved. Aztán jöhet a rezsimváltás Moszkvában, amely során Putyin fizikai léte is veszélybe kerül.

Az orwelli kommunikáció

Ukrajna februári inváziója óta a Kreml az orosz nyilvánosság előtt kitartott amellett, hogy nem háború, hanem „különleges katonai művelet” zajlik. A „háború” kifejezést kitiltották a médiából és a nyilvános vitákból. Az orosz hadseregnek csak egy töredékét vezényelték Ukrajnába, és a Kreml mindvégig hangsúlyozta, hogy minden harcoló csupán önkéntesen van ott.

Putyin tegnapi beszédében a részleges mozgósítás indokaként azt állította, hogy a Nyugat célja Oroszország elpusztítása, szétzúzása és kirablása. Ami 1991-ben a Szovjetunióval történt, azt az utóbbi most meg akarja ismételni az Orosz Föderációval. 2014 óta Ukrajnát választották erre a célra, amelynek oroszellenes „helybélivé” kell válnia, és ágyútöltelékül kell szolgálnia a Nyugat számára. Tavasszal Oroszország és Ukrajna tárgyalásain a Nyugat megakadályozta a sikert, hogy a háború folytatódhasson – szögezte le.

Ezért Oroszország biztonságának, területi integritásának és létezésének biztosításáról van szó, tette hozzá. Putyin a Nyugat „nukleáris zsarolásáról” beszélt, de nem részletezte, mire utal. „Aki ezt megteszi, annak tudnia kell, hogy Oroszország rendelkezik a legmodernebb nukleáris fegyverekkel, és kész minden rendelkezésre álló eszközt bevetni biztonsága, területi integritása és szuverenitásának védelme érdekében: ez nem blöff" - mondta. A szélrózsa ezután azok ellen irányul, akiktől a zsarolás ered.

Putyin meghalni küldi a most mozgósított oroszokat? Fotó: EPA/MAXIM SHIPENKOVPutyin meghalni küldi a most mozgósított oroszokat? Fotó: EPA/MAXIM SHIPENKOV

A tartalékosoknak biztosítaniuk kell a meghódított területeket

300 ezer tartalékos katonát akarnak behívni a már elfoglalt területek védelmére, akik már teljesítettek katonai szolgálatot, szakirányú és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek. Kifejezetten kizárják azokat az újoncokat és hallgatókat, akiknek halasztása van tanulmányaik idejére. A behívottakat a hivatásos katonákkal azonos státuszban kell részesíteni, és további képzésben kell részesülniük, mielőtt a háborús övezetbe helyeznék őket.

Kérdés azonban, hogy a tartalékosok mennyire tudják majd hatékonyan felvállalni ezeket a feladatokat? A hadsereg utánpótlási helyzete sivár, a sorkatonák motiváltsága nagyon alacsony. Aki pozitívan viszonyult a «speciális hadművelethez» és hajlandó volt dolgozni, az már régen jelentkezett az önkéntes egyesületekbe.

Február óta Oroszország alig tudta biztosítani a megfelelő szintű logisztikát és az ellátást több mint 150 ezer katonája számára Ukrajnában. Most bárki komolyan gondolja, hogy ezeket lépes lesz biztosítani plusz 300 ezernek, és mindezt télvíz idején?!

A részleges mozgósítás ráadásul nem jelent gyógyírt az orosz hadsereg számos problémájára, beleértve a rugalmatlan, elmeszesedett parancsnoki struktúrát, a lebénult logisztikát, és a technikailag elmaradott eszközöket.

Ez lépés valójában belpolitikai célokat szolgál, mégpedig az orosz radikálisok követelésének kielégítésével, akik ezt a lépést régóta követelték.

A háború eléri a társadalom szívét

Az a tény, hogy Putyin most ezt teszi, és ugyanakkor az ukrajnai meghódított földet sietve Oroszországhoz köti, jól mutatja azt a kilátástalan helyzetet, amelybe az elnök a háború megindításával rezsimjét és országát navigálta.

A részleges mozgósítással az utolsó illúzió is elvész, hogy ez a háború csak csekély mértékben érinti az orosz társadalmat. Most olyan orosz családokhoz is eljut a véres konfliktus, akik nem a távoli köztársaságokban vagy az elmaradt régiókban laknak. Nem véletlen, hogy percekkel Putyin beszéde után megindult a hadra fogható férfiak menekülése az országból.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG