<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Putyin elnök a harctéri kudarcok sorozata ellenére eszkalál. Az elkövetkező hónapokban folytatódik a lejtmenet – egészen addig, amíg a rezsimje végleg a fejére nem omlik. Káncz Csaba jegyzete.

Tíz nappal azután, hogy az orosz hadsereg összeomlott Ukrajna északkeleti részén, és amikor a csapatok a Moszkva által megszállt terület mintegy tizedéről elmenekültek, a Kreml bejelentette a konfliktus jelentős eszkalációját.

Az elmúlt hónapokban a harcosok, fegyverek, felszerelések és harctéri pozíciók súlyos veszteségei erőteljes jelzést küldtek szét szerte az országban: a Cár gyenge, és itt az ideje a változásnak. Kevesebb mint hét hónapnyi harc után eddig mintegy 50 ezer orosz katona esett el az elnök ostoba döntésének nyomán indult háborúban. Ez több mint háromszor annyi, mint ahány szovjet katona egy évtized alatt esett el Afganisztánban.

Valóban, a Kreml fordulóponthoz érkezett. Ha Ukrajna továbbra is előrenyomul, Putyin azzal a kilátással nézhet szembe, hogy Ukrajna akár visszafoglalhatja teljes területét, és az elnök politikai-katonai stratégiai vereséget szenved. Aztán jöhet a rezsimváltás Moszkvában, amely során Putyin fizikai léte is veszélybe kerül.

Az orwelli kommunikáció

Ukrajna februári inváziója óta a Kreml az orosz nyilvánosság előtt kitartott amellett, hogy nem háború, hanem „különleges katonai művelet” zajlik. A „háború” kifejezést kitiltották a médiából és a nyilvános vitákból. Az orosz hadseregnek csak egy töredékét vezényelték Ukrajnába, és a Kreml mindvégig hangsúlyozta, hogy minden harcoló csupán önkéntesen van ott.

Putyin tegnapi beszédében a részleges mozgósítás indokaként azt állította, hogy a Nyugat célja Oroszország elpusztítása, szétzúzása és kirablása. Ami 1991-ben a Szovjetunióval történt, azt az utóbbi most meg akarja ismételni az Orosz Föderációval. 2014 óta Ukrajnát választották erre a célra, amelynek oroszellenes „helybélivé” kell válnia, és ágyútöltelékül kell szolgálnia a Nyugat számára. Tavasszal Oroszország és Ukrajna tárgyalásain a Nyugat megakadályozta a sikert, hogy a háború folytatódhasson – szögezte le.

Ezért Oroszország biztonságának, területi integritásának és létezésének biztosításáról van szó, tette hozzá. Putyin a Nyugat „nukleáris zsarolásáról” beszélt, de nem részletezte, mire utal. „Aki ezt megteszi, annak tudnia kell, hogy Oroszország rendelkezik a legmodernebb nukleáris fegyverekkel, és kész minden rendelkezésre álló eszközt bevetni biztonsága, területi integritása és szuverenitásának védelme érdekében: ez nem blöff" - mondta. A szélrózsa ezután azok ellen irányul, akiktől a zsarolás ered.

Putyin meghalni küldi a most mozgósított oroszokat? Fotó: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Putyin meghalni küldi a most mozgósított oroszokat? Fotó: EPA/MAXIM SHIPENKOV

A tartalékosoknak biztosítaniuk kell a meghódított területeket

300 ezer tartalékos katonát akarnak behívni a már elfoglalt területek védelmére, akik már teljesítettek katonai szolgálatot, szakirányú és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek. Kifejezetten kizárják azokat az újoncokat és hallgatókat, akiknek halasztása van tanulmányaik idejére. A behívottakat a hivatásos katonákkal azonos státuszban kell részesíteni, és további képzésben kell részesülniük, mielőtt a háborús övezetbe helyeznék őket.

Kérdés azonban, hogy a tartalékosok mennyire tudják majd hatékonyan felvállalni ezeket a feladatokat? A hadsereg utánpótlási helyzete sivár, a sorkatonák motiváltsága nagyon alacsony. Aki pozitívan viszonyult a «speciális hadművelethez» és hajlandó volt dolgozni, az már régen jelentkezett az önkéntes egyesületekbe.

Február óta Oroszország alig tudta biztosítani a megfelelő szintű logisztikát és az ellátást több mint 150 ezer katonája számára Ukrajnában. Most bárki komolyan gondolja, hogy ezeket lépes lesz biztosítani plusz 300 ezernek, és mindezt télvíz idején?!

A részleges mozgósítás ráadásul nem jelent gyógyírt az orosz hadsereg számos problémájára, beleértve a rugalmatlan, elmeszesedett parancsnoki struktúrát, a lebénult logisztikát, és a technikailag elmaradott eszközöket.

Ez lépés valójában belpolitikai célokat szolgál, mégpedig az orosz radikálisok követelésének kielégítésével, akik ezt a lépést régóta követelték.

A háború eléri a társadalom szívét

Az a tény, hogy Putyin most ezt teszi, és ugyanakkor az ukrajnai meghódított földet sietve Oroszországhoz köti, jól mutatja azt a kilátástalan helyzetet, amelybe az elnök a háború megindításával rezsimjét és országát navigálta.

A részleges mozgósítással az utolsó illúzió is elvész, hogy ez a háború csak csekély mértékben érinti az orosz társadalmat. Most olyan orosz családokhoz is eljut a véres konfliktus, akik nem a távoli köztársaságokban vagy az elmaradt régiókban laknak. Nem véletlen, hogy percekkel Putyin beszéde után megindult a hadra fogható férfiak menekülése az országból.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG