<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Alekszadr Lukasenka fehérorosz elnök Lengyelországot azzal vádolta meg, hogy országa elleni támadásra készül. Összefoglalónk az orosz–ukrán háborúról szombat reggel.

  • A tűzszünet most azt jelentené, hogy Oroszországnak joga van maradni az általa megszállt ukrajnai területeken – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója pénteken a Twitteren. Az ukrán tisztségviselő ezt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aznap Minszkben tett felhívására válaszul írta, aki azonnali, feltétel nélküli tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett az ukrajnai háború lezárása érdekében. „Bármilyen tűzszünet azt jelentené, hogy Oroszországnak joga van a megszállt területeken maradni. Ez semmiképpen sem engedhető meg” – szögezte le a tanácsadó. Hozzátette: Ukrajnának joga van csapatokat és haditechnikai eszközöket mozgatni a saját területén úgy, ahogy szükségesnek látja.
  • Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök közölte, hogy intenzívebb tárgyalásokat folytatott Oroszországgal a nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítéséről, és azt állította, hogy a szomszédos Lengyelország Fehéroroszország megtámadását tervezi. Fehéroroszország különleges erőket küldött Ukrajnával közös déli határához, „hogy megakadályozza a provokációkat” – tette hozzá.
  • Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke arra biztatta Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy beszéljen Volodimir Zelenszkijvel, és első kézből ismerje meg Ukrajna béketervét, így segítsen véget vetni Oroszország inváziójának. Sánchez kínai látogatása során elmondta, tájékoztatta Hszit arról, hogy Spanyolország támogatja az ukrán elnök javaslatait, köztük azt a követelést, hogy állítsák vissza Ukrajna határait a Krím 2014-es annektálása előtti állapotba. Hszi arra kérte a spanyol kormányfőt, szüntesse meg a „hidegháborús mentalitást” és az Oroszország elleni „szélsőséges” szankciókat.

Hszi Csin-ping kínai elnök a spanyol kormányfőt fogadta, beszéltek a háborús helyzetről is. Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino
Hszi Csin-ping kínai elnök a spanyol kormányfőt fogadta, beszéltek a háborús helyzetről is. Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino

  • Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzja visszautasította a Nemzetközi Büntetőbíróság azon a vádjait, hogy Vlagyimir Putyin ukrán gyermekek elrablását felügyelte volna. A Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban adott ki elfogatóparancsot Oroszország elnökének és gyermekjogi biztosának, Maria Lvova-Belovának az ukrán gyermekek „jogellenes deportálása”, Ukrajna orosz erők által megszállt területeiről való átszállítása miatt.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter fogja vezetni az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését, amikor szombaton Oroszország veszi át a tanács elnöki tisztét. „Április 1-jétől új szintre emelik az abszurditás szintjét” – mondta Szerhij Kiszlicja, Kijev állandó képviselője. Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere szerint ez „kemény figyelmeztetés arra nézvést, hogy valami nincs rendben a nemzetközi biztonsági rendszer működésével”.

(MTI, The Guardian)

Makro / Külgazdaság Végre megtudhatjuk, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 18:34
Ezek történtek a 472. napon, estig.
Makro / Külgazdaság Újabb országnak mentek neki Putyinék
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 16:17
Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával.
Makro / Külgazdaság Még nincsenek jó híreink a pápa egészségi állapotáról
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:56
Orvosa szerint a Szentatyának a jövő héten még a kórházban kell maradnia.
Makro / Külgazdaság Döntő lépésre szánták el magukat az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:15
Az utolsó reaktort is leállították.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiáról érkezett hír
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 13:48
Többen meghaltak egy robbanóanyaggyárban történt detonációban Ankara külvárosában.
Makro / Külgazdaság Így kúszik be a kanadai erdőtüzek füstje alattomos módon a tüdőbe
Kormos Olga | 2023. június 10. 11:19
Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?
Makro / Külgazdaság Baj van Orbán Viktor egyik legjobb barátjával?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:33
Újra kórházba került Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Súlyos lépésre szánta el magát Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:18
A volt brit miniszterelnök azonnali hatállyal lemondott a parlamenti mandátumáról. 
Makro / Külgazdaság Összeütközött két utasszállító repülőgép
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:01
A tokiói Haneda repülőtéren történt incidensben szerencsére senki nem sérült meg.
Makro / Külgazdaság Újabb csörtére került sor a NATO és Oroszország között
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:44
Az elmúlt órák híreit továbbra is a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos események uralták.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG