4p
Legalább 22-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek Ariana Grande énekesnő popkoncertjén a Manchester Arenában. Theresa May terrortámadásnak minősítette az esetet, válságtanácskozást hívott össze. A környéket lezárták, vizsgálják, hogy öngyilkos merényletről van-e szó. A támadást még senki sem vállalta magára.
Egy nő ül a járdaszélen, a Manchester Arena közelében 2017. május 23-án hajnalban, miután az este, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén pokolgép robbant a manchesteri rendezvényközpont bejárati csarnokában. Forrás: MTI/EPA/Nigel Roddis

A Reuters cikke szerint az eset a 21 ezer férőhelyes Manchester Arénában, a popénekes Ariana Grande koncertjén történt, közvetlenül a Manchester Victoria Station pályaudvar felett. A robbantásban legalább 22-en meghaltak, 59-en pedig megsérültek, a támadást Theresa May terrorcselekménynek minősítette. A hatóságok jelenleg vizsgálják, hogy öngyilkos merényletről van-e szó.

A robbantás szerencsére nem magán a nézőtéren, hanem a pénztárak környékén, az aréna előterében történt, ám még itt is rengetegen voltak. A koncerten elsősorban tinédzserek és gyerekek vettek részt. A szemtanúk beszámolói szerint egy erőteljes robbanás rázta meg az épületet, a résztvevők pánikhangulatban hagyták el az épületet.

A környéket a hatóságok lezárták, a vonatközlekedés leállt a szórakozóhely alatt üzemelő pályaudvaron.

Senki sem sejtett semmit

Az énekesnő miatt az amerikai biztonságügy is közelről figyelte az eseményeket, a jelentés szerint azonban még ők sem tudtak arról, hogy támadás célpontjaként jelölték volna meg az arénát. A brit terrorelhárítás közleménye szerint napi szinten tartóztatnak le terroristagyanús egyéneket a fokozott készenlét miatt. A manchesteri támadást követően a közösségi oldalakon megszaporodtak az Iszlám Államot éltető és dicsőítő posztok, a robbantást azonban egyelőre még egy csoport sem vállalta magára.

Tűzszerészek bombákat hatástalanító robotja érkezik a Manchester Arena közelében 2017. május 23-án hajnalban. Forrás: MTI/EPA/Nigel Roddis

A város rendőrfőkapitánya, Ian Hopkins ma reggel tartott sajtótájékoztatót, ahol megerősítette a halálos áldozatok és a sérültek számát. A sérülteket hat környékbeli kórházban ápolják, a rendőrség szintén terrorcselekményként kezeli az ügyet. A lakosságot arra kérték, hogy kerüljék el a Manchester Arena környékét, mert a vizsgálat nagy erőkkel zajlik a helyszínen.

Az esetet követően az énekesnő Twitter posztban fejezte ki érzelmeit:

May felfüggesztette a kampányolást

Theresa May brit miniszterelnök ma hajnalban jelentette be az eseményeket követően, hogy pártja, a Konzervatív Párt felfüggeszti a kampányát a június 8-i előrehozott választások kapcsán, és még a mai napon válságértekezést tart a rendkívüli helyzetek esetén összeülő testülettel, a COBRA-val. A miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak és szintén terrortámadásnak minősítette a történteket.

Nagy-Britanniában jelenleg kettes fokozatú, „súlyos” terrorkészültség van érvényben az öt fokozatú skálán, vagyis nagy valószínűséget látnak arra, hogy hasonló támadások történhetnek a közeljövőben. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy most is terrorcselekmény történt, úgy 2005 óta ez lehet a legsúlyosabb támadás Nagy-Britanniában – az utolsó a londoni metróban történt három robbantás, ami 52 halálos áldozatot követelt.

A sokadik a sorbanA legutóbbi súlyos nagy-britanniai terrortámadás március 22-én történt, amikor egy magányos merénylő, Khalid Masood a gépkocsijával nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte, erről korábban itt írtunk bővebben. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG