3p

A törékeny politikai megállapodás ellenére Prigozsin – és Putyin – sorsa továbbra is nyitott Káncz Csaba külpolitikai szakértő szerint.

“Putyin és rezsimje gyengébbnek tűnik, mint bármikor 2000-es elnökké válása óta. Ukrajna megszállására vonatkozó döntése komoly stratégiai hibának bizonyult – pályafutása legnagyobb baklövésének, amely előbb-utóbb kikényszerítheti őt a hatalomból. Prigozsin lázadása súlyos gyengeségeket tárt fel a Kremlben, az orosz elhárításban és a védelmi minisztériumban”, írta Káncz Csaba Facebook posztjában a Wagner-lázadással kapcsolatban.

A magánhadsereg péntek éjjel kezdődött fegyveres ellenállása Oroszországban a jelek szerint véget ért, miután tegnap megegyezett egymással Jevgenyij Prigozsin, a csoport alapítója és Vlagyimir Putyin orosz elnök Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közvetítésével. Prigozsin Fehéroroszországba távozik, az ellene fegyveres lázadás miatt indított büntetőeljárást beszüntetik. A Wagner-csoport tagjai szintén büntetlenséget kapnak, visszatérnek bázisaikra, és leszerződhetnek az orosz védelmi minisztériummal.

Vlagyimir Putyin televíziós beszéde 2023. június 24-én. Ebben jelentette be Jevgenyij Prigozsin megbüntetését. Végül azonban megegyezett vele. Fotó: EPA/SERGEI ILNITSKY
Vlagyimir Putyin televíziós beszéde 2023. június 24-én. Ebben jelentette be Jevgenyij Prigozsin megbüntetését. Végül azonban megegyezett vele. Fotó: EPA/SERGEI ILNITSKY

“A Cár tegnap este kétségbeesettnek és gyengének tűnt, aki reggel még bejelenti egy áruló szigorú büntetését, majd este mindezt visszaszívja és elengedi az elkövetőt. Félelme nem volt alaptalan, hiszen a lehetséges vérontás kilátásával az ország hirtelen a katasztrófa szélére került” – tette hozzá Káncz Csaba.

Kitért arra is, hogy "fülsiketítő volt" a "hazai rezsim" tegnapi hallgatása. Ezzel arra utalt, hogy sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem szólalt meg a történésekkel kapcsolatban. "Mindenki számára világossá válhatott az az iszonyatos geopolitikai baklövés, amelyet Orbán elkövetett azzal, hogy hazánk sorsát hozzákötötte egy rogyadozó, autokrata, versenyképtelen, korrupt és kiöregedett rezsimhez" - fogalmazott Facebook posztjában.

Az index.hu kérdésére a Honvédelmi Minisztérium és a Kormányzati Tájékoztatási Központ tegnap annyit közölt: "A magyar kormány számára Magyarország és a magyar emberek védelme a legfontosabb. Csak ebből a szempontból követjük nyomon az Oroszországban és Ukrajnában zajló fejleményeket."

Lapunk állandó szerzőjével a hét videójában az ukrán ellentámadás megrekedésének okait is elemeztük. Ezt itt tekinthetik meg (a videó még a felkelés előtt készült):   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG