2p

Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt fél napban.

  • A jelek szerint véget ért a Wagner-magánhadsereg péntek éjjel kezdődött fegyveres ellenállása Oroszországban: megegyezett egymással Jevgenyij Prigozsin, a csoport alapítója és az orosz kormány a Kreml tegnap esti bejelentése szerint. Egyetértettek ugyanis abban, hogy megengedhetetlen lenne Oroszország területén egy „véres mészárlás” (a zsoldoshadsereg és az orosz hadsereg között).
  • Az alku Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közvetítésével jött létre, aki tájékoztatta erről Vlagyimir Putyin orosz elnököt fehérorosz sajtójelentések szerint. Putyin szombat reggel beszélt Lukasenkával, aki a nap folyamán tárgyalt Prigozsinnal. Ők ketten már mintegy húsz éve ismerik egymást. Prigozsin egyelőre nem szólalt meg az alkuval kapcsolatban.
    Fehéroroszországba távozik Prigozsin. Fotó: MTI/AP
    Fehéroroszországba távozik Prigozsin. Fotó: MTI/AP
  • Prigozsin Fehéroroszországba távozik, az ellene fegyveres lázadás miatt indított büntetőeljárást beszüntetik. Egy, a közösségi médiában publikált videón az látszik, hogy Prigozsin egy autóban elhagyja a csapatai által korábban elfoglalt katonai főhadiszállást Rosztov-na-Donuban. Prigozsint üdvrivalgással búcsúztatják a jelenlévők, van, aki kezet is fog vele. A Spiegel szerint állítólag már úton van Fehéroroszország felé. 
  • A Wagner-csoport tagjai szintén büntetlenséget kapnak, visszatérnek bázisaikra, és leszerződhetnek az orosz védelmi minisztériummal. A fegyveresek szombat este és éjjel már el is hagyták a korábban elfoglalt katonai főhadiszállást Rosztov-na-Donuban, és visszatértek táboraikba. Egy videófelvételen az látszik, ahogy az egyik fegyveres a levegőbe lő távozás közben. Több videó és kép is mutatja, hogy az emberek ünneplik a csoport tagjait.
  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a történések nem hatnak ki az ukrajnai „különleges katonai művelet” lefolyására, és arra sem tett utalást, hogy változások lennének az orosz hadsereg vezetésében (Prigozsin elsősorban azt kritizálta élesen számos alkalommal). 
  • Hivatalos közlések szerint vasárnap reggelre az összes, Moszkva környéki útzárlatot megszüntették. Az orosz TASS hírügynökség szerint ugyanakkor bizonyos korlátozások egyes útszakaszokon még érvényben maradnak.        

(Spiegel, Guardian, BBC, FAZ) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG