3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A légi összeköttetések számának bővítéséhez nyújt állami támogatást a ljubljanai kormány.
 

Szlovénia 16,8 millió euró (6,2 milliárd forint) értékben nyújt állami támogatás azoknak a légitársaságoknak, amelyek Bécsbe, Brüsszelbe, Koppenhágába, Athénba, Madridba, Amszterdamba, Helsinkibe, Prágába, Berlinbe és Szkopjebe indítanak járatokat - közölte Alenka Bratusek szlovén infrastrukturális miniszter pénteken Ljubljanában. A program három szlovén nemzetközi repülőtéren (Brnik, Maribor és Portoroz) a repülőtéri díjak 50 százalékos támogatását irányozza elő három év időtartamra.

A kormány az új légi járatokkal is szeretné feldobni a turizmust. Fotó: Depositphotos
A kormány az új légi járatokkal is szeretné feldobni a turizmust. Fotó: Depositphotos

A tárcavezető elmondta: Brüsszel, Szkopje, Prága és Berlin esetében a támogatás közvetlen összeköttetést jelent, Bécs, Koppenhága, Athén, Madrid, Amszterdam és Helsinki esetében pedig legalább közvetett összeköttetést kell kialakítani. Ha marad forrás, a lista Rómára, Stockholmra, Oslóra, Barcelonára, Lisszabonra, Pristinára és Párizsra bővül - hangsúlyozta Bratusek, hozzátéve, hogy a lépést még jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak is.

"Szinte napi kapcsolatban állunk Brüsszellel. Ebben a hónapban várjuk a jóváhagyást, ami azt jelenti, hogy még márciusban megjelenhet a pályázati kiírás" - fogalmazott a miniszter. A tervek szerint a kormány március 24-én teszik közzé a felhívást, a jelentkezésre pedig 30 nap áll rendelkezésre. Ha nem osztanak ki minden forrást, július 1-jén újabb felhívást írnak ki. A szlovén légiforgalom csak lassan áll helyre a koronavírus okozta világjárvány és az Adria Airways szlovén nemzeti légitársaság 2019-es összeomlása óta.

Az Adria Airways pénzügyi gondjairól a pandémia előtti időszakban is cikkezett a szlovén sajtó. A légitársaság 2013-ban került fel a privatizálandó szlovén állami vállalatok listájára, mert pénzügyi nehézségekkel küzdött. Stratégiai partnert azonban többszöri próbálkozás után sem sikerült találni a cég számára, amely 2019-ben kért csődeljárást maga ellen.

Szlovénia nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy egy új állami légitársaságot hoz létre. "Még ha döntés születik is egy új nemzeti légitársaság létrehozásáról, a folyamat eltart egy ideig, miközben az országnak most van szüksége jobb légi összeköttetésre" - mondta Bratusek.

A járvány idején az állam 5,6 millió eurót osztott szét két pályázati felhívás során, 2021-ben és 2022-ben. Összesen 11 légi fuvarozó kapott állami támogatást, amelyek 2600 járatot üzemeltettek Szlovéniába és 121 ezer utast szállítottak.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most jó Oroszországban pszichológusnak lenni?
Elek Lenke | 2024. február 22. 15:01
Oroszországban nő a gyermekpszichológusok és az alkoholfüggőség elleni küzdelem specialistái iránti kereslet – adja hírül a Kommerszant nevű tekintélyes orosz napilap. 
Makro / Külgazdaság Baj van Svédországban: történelmi mélypontra süllyedt a nők termékenységi rátája
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 14:51
Huszonkét éves negatív rekordot döntött meg tavaly Svédországban a népesség növekedése - derült ki a svéd statisztikai hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott számadataiból.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: ő lehet az új köztársasági elnök
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 14:06
Az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz.
Makro / Külgazdaság Beindult az orosz gőzhenger, újabb település került a kezükre
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:46
Elfoglalták a donyecki régióban lévő Pobjeda települést az Ukrajnát támadó orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben mind Avgyijivkánál, mind Donyecknél folytatták az előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium szerint.
Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG