<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az északi kísérletekre válaszul délről is rakéták indultak, de az egyik lezuhant, pánikot keltve egy dél-koreai városban.

Dél-Korea és az Egyesült Államok szerdán négy föld-föld rakétával hajtott végre gyakorlatot, amelynek során tengeri célpontokat vettek célba.

A gyakorlat egy nappal azután történt, hogy egy észak-koreai közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta elrepült Japán fölött. Öt év óta először fordult elő olyan eset, amely működésbe hozta a japán riasztórendszert. A hatóságok egyes területen felszólították a lakosságot, hogy vonuljon óvóhelyre.

A dél-koreai és az amerikai hadsereg szerdán két-két rövid hatótávolságú ballisztikus irányított "egy virtuális célpont pontra" - közölte a dél-koreai vezérkar. A hadsereg azt is megerősítette, hogy az éleslövészeti gyakorlat során egy dél-koreai rakéta röviddel az indítás után meghibásodott, felrobbant, darabjai a talajba fúródtak.

A robbanás és az azt követő tűz kisebb pánikot keltett és összezavarta a tengerparti Kangnung város lakóit, akiket már amúgy is nyugtalanítottak a rivális Észak-Korea egyre provokatívabb fegyvertesztjei. A dél-koreai vezérkari főnök közölte, hogy a robbanásnak nem voltak sérültjei.

Kedden dél-koreai és amerikai vadászgépek már végrehajtottak egy precíziós csapásmérő gyakorlatot. A manőverben egy dél-koreai F-15K-típusú vadászgép bombákat dobott le egy virtuális célpontra a Sárga-tengeren.

Szöul, Tokió és Washington a közelmúltban fokozta a közös hadgyakorlatokat, és szeptember 30-án - néhány nappal az amerikai és dél-koreai haditengerészeti erők nagyszabású manőverezései után - öt év óta először tartott háromoldalú tengeralattjáró-ellenes gyakorlatot a félszigetnél.

Dél-Koreában mintegy 28 500 amerikai katona állomásozik, hogy segítsen megvédeni Dél-Koreát északi szomszédjától. Dél-koreai és amerikai tisztviselők hónapok óta figyelmeztetnek arra, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető újabb nukleáris kísérletre készül.

Phenjan 2006 óta hatszor tesztelt atombombát. A legutóbbi és legerősebb teszt 2017-ben történt.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG