4p

A kramatorszki állomáson civilek ezrei várakoztak, hogy a háború elől menekülve elhagyják otthonukat, rakéták csapódtak be. Az Európai Unió Tanácsa rábólintott az Oroszország elleni szankciók ötödik csomagjára. Esti hírösszefoglaló. 

Rakétacsapás. Legkevesebb 50 ukrán civil meghalt, miután péntek délelőtt két orosz rakéta eltalálta a Donyeck megyében lévő kramatorszki vasútállomást. Legalább 5 gyerek életét vesztette, 87-en megsebesültek. Kramatorszk polgármestere szerint a támadás idején hozzávetőleg 4 ezer ember (főleg idősek, nők és gyerekek) tartózkodott a vasútállomáson, ők a régióból próbáltak elmenekülni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, az állomáson nem voltak ukrán csapatok, csak civilek. Hozzátette: a támadás azt mutatja, hogy az orosz "gonoszságnak nincsenek határai”.

Ez már a háború 44. napja volt. Fotó: Depositphotos
Ez már a háború 44. napja volt. Fotó: Depositphotos

Az EU elítélte az "aljas" rakétacsapást, míg a Fehér Ház szerint a támadásról közölt képek "szörnyűek és pusztítóak". Közben Oroszország tagadta a felelősséget, és azt állította, hogy Ukrajna saját népét támadta meg.

Boris Johnson brit kormányfő is elítélte a menekülő civilek elleni erőszakot, Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján "lelkiismeretlennek" nevezte azt. Scholz kijelentette, hogy egyetért azzal, hogy Vlagyimir Putyin "viseli a felelősséget ezekért a háborús bűnökért".

A szankciók 5. köre. Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az Oroszország elleni szankciók ötödik csomagját. Ennek értelmében augusztus elején lép hatályba az orosz szén importjának tilalma. Ez az első alkalom, hogy az európai országok orosz energiahordozóra vetnek ki büntetőintézkedést. További részletek itt>>>

Miután az EU vezetői megállapodtak a szénszállítás tilalmáról, Ukrajna továbbra is az orosz olaj- és gázszállítás embargóját szorgalmazza.

Az ukrán főügyész tájékoztatása szerint Borogyanka városában két romos épület alatt 26 ember holttestét fedezték fel.

Az orosz erők teljesen kivonultak Észak-Ukrajnából, és a Honvédelmi Minisztérium szerint keletre összpontosítják erőiket, mivel az ottani konfliktus várhatóan eszkalálódni fog.  Dmitro Zsivickij, az északkeleti Szumi megye kormányzója bejelentette, hogy az egész régió felszabadult az orosz csapatoktól. Viszont még nem biztonságos a megye minden része, mert sok az aláaknázott és át nem vizsgált terület.

Győzelem egy hónap múlva? Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencei szeparatista régiókra fogja koncentrálni az orosz erők támadásait Ukrajnában annak érdekében, hogy május 9-én, a náci Németország második világháborús kapitulálásának évfordulóján győzelmet hirdethessen az Ukrajna elleni háborúban - jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő.

Ukrajnába látogatott Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Borrell kijevi tárgyalásai előtt a Der Spiegel című német lapnak nyilatkozva bejelentette, hogy újra megnyitják az EU kijevi külképviseletét.

Lengyel diplomatákat utasítottak ki Oroszországból. Moszkva 45 lengyel diplomatát nyilvánított nemkívánatos személynek, válaszul orosz diplomaták lengyelországi kiutasítására. Az orosz külügyminisztérium szerint a lépés válasz Lengyelország barátságtalan intézkedéseire, az orosz diplomaták kiutasítására, a kölcsönösség elve alapján a lengyel nagykövetség és az irkutszki, kalinyingrádi és szentpétervári lengyel főkonzulátusok 45 alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánítják.

Szlovák segítség Ukrajnának. Egy S-300-as légvédelmi rendszert adományoztak az ukránoknak, hogy segítsék az orosz agresszió elleni védekezést. Eduard Heger szlovák miniszterelnök ugyanakkor nyomatékosította: a lépés nem jelenti azt, hogy országa csatlakozott volna az Oroszországgal való konfliktushoz.

A háború számokban az ukránok szerint: eddig hozzávetőlegesen 19 ezer orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 150 orosz repülőgépet, 135 helikoptert, hét hadihajót, 700 harckocsit, 1891 páncélozott harcjárművet, 333 tüzérségi és 55 légvédelmi rendszert, valamint 108 rakéta-sorozatvetőt.

Vlagyimir Putyin sajtótitkára, Dmitrij Peszkov elismerte, hogy Oroszország "jelentős csapatveszteségeket" szenvedett.

Befagyasztott orosz vagyonok. Az Európai Bizottság összesítése szerint az EU tagállamai az uniós szankciók keretében eddig 29,5 milliárd euró értékű orosz és fehérorosz vagyont tettek hozzáférhetetlenné.

(Sky News, Guardian, MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG