<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.

A stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfőn közzétett jelentése szerint 2020-ban a világ 100 vezető fegyvervállalata 531 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket és katonai eszközöket, ez pedig 1,3 százalékkal több mint az előző évben volt.

Továbbra is Amerika áll az élen (Fotó: Pixabay)Továbbra is Amerika áll az élen (Fotó: Pixabay)

Hatodik egymást követő évben döntött rekordot a fegyvereladások száma világszerte. Mind a fegyvergyártásban, mind pedig a fegyvereladásban továbbra is az Egyesült Államok áll a lista élén: a listán szereplő 100 fegyvergyártóból 41 - egyebek között a lista élén szereplő Lockheed Martin és a Raytheon Technologies - amerikai tulajdonban van. Csak ezen vállalatok tavaly 285 milliárd dollár értékben adtak el fegyvereket, ez pedig 1,9 százalékos növekedés az előző évihez képest - írja az MTI. 

Jóllehet a százas listán csupán öt kínai cég szerepel, a jelentés aláhúzza, hogy Peking az elmúlt időszakban komoly hangsúlyt fektetett a fegyverkezésre. Az ázsiai ország éves fegyvereladása 2020-ban 1,5 százalékkal nőtt, azaz körülbelül 66,8 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket.

Nan Tian, a SIPRI egyik kutatója hozzátette, hogy Peking az elmúlt években nagy figyelmet fordított a fegyverek korszerűsítésére, s Kína mára a világ egyik legfejlettebb katonai technológiájával rendelkezik.

A világ harmadik legnagyobb, fegyvereket forgalmazó országa az Egyesült Királyság, amely 2020-ban 6,2 százalékkal növelte eladásait, azaz összesen 37, 5 milliárd dollár bevétele volt, ebből egyedül a BAE Systems óriásvállalat 6,6 százalékkal növelte tranzakcióit.

Alexandra Marksteiner, a SIPRI-jelentés egyik készítője rámutatott, hogy a világ jelentős részén nőttek a fegyverkezésre fordított költségek, több kormány pedig felgyorsította a fegyveriparnak szánt kifizetéseket azért, hogy mérsékelje a pandémia okozta válságot.

Az intézet szerint mindazonáltal az orosz és a francia vállalatok kevesebb fegyvert adtak el, az előbbiek 6,5 százalékkal, az utóbbiak pedig 7,7 százalékkal csökkentették a tranzakciókat.

A SIPRI jelentése ugyanakkor kiemeli, hogy a világjárvány hatásai nem kerülték el a fegyveripart sem: a járványügyi korlátozások elsősorban a kiszállításokat nehezítették.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló