<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az 1554 képviselőjelölt közül csak 452 futott neki állami támogatás nélkül a kampánynak, többségük most a megkapott támogatás visszafizetésére készülhet. A választási pártharc ugyanakkor - a választáshoz kapcsolódó költségeken felül - több mint 6 milliárdba került az embereknek.

Mennyi támogatást kaptak a jelöltek?

A Magyar Államkincstár komoly szerepet játszott a kampányfinanszírozás terén a kampány február 15-től zajló időszakában - mondták el a Magyar Államkincstárnál (MÁK). Dancsó József, a MÁK elnöke elmondta, a kampány során 597 esetben egyedi szerződés, 585 esetben pedig a jelölőszervezet számára történő lemondással történt meg a kampányfinanszírozási szerződés megkötése. Miután 1554 jelölt indult, jól látható, hogy a jelöltek több, mint kétharmada vett fel támogatást - összesen 372 induló nem szerződött a MÁK-kal. Külön tételt jelentenek a szociáldemokraták: ők ugyan szerződtek, de 80 jelöltjük esetében nem vették semmilyen módon igénybe a támogatást.

Az egyedi jelöltek valamivel több, mint 501 millió, a pártokon keresztül finanszírozást felvevők pedig közel 503 millió forintot kaptak - vagyis nem volt 100 százalékos a kihasználtság.

Sokan fizethetik vissza a pénzt

A képviselőjelölteknek a választás eredményének jogerőre emelkedése után (egyéni jelölteknél április 12., pártlistáknál április 25.) 15 nappal kell megtenniük az elszámolást, ha ezt elmulasztják, vagy pontatlanul teszik meg, akkor a felhasznált összeg kétszeresét kell visszafizetniük a támogatást.

Azon képviselőjelöltek esetében ahol a jelölt nem érte el a 2 százalékot, a teljes felvett összeg visszafizetendő. A jelölőszervezet számára lemondott összegek esetében nemcsak a kiutalt támogatás összege, hanem annak jegybanki alapkamattal növelt összege a visszafizetendő.

Ha az adott jelölt nem fizeti vissza a követelt összeget, a MÁK a követelést átadja a NAV-nak. Erről korábbi összeállításunkban részletesebben is olvashat >>

Országos listákra közel 6 milliárdot fizettek ki

Dancsó József tájékoztatása szerint a Kincstár az országos listát állító pártoknak összesen 5,821 milliárd forint támogatást fizetett ki kampánytámogatásra a fentieken felül. Ennek az összegnek a felhasználását ugyanakkor a MÁK nem ellenőrizheti, ezt az Állami Számvevőszék teszi majd meg a pártok gazdálkodásáról szóló beszámolók alapján.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Makro / Külgazdaság Szenátusi elnök: a kórház szerint Milos Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait
MTI | 2021. október 19. 07:48
Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Kornai János közgazdász
MTI | 2021. október 19. 07:40
Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos