<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Egyik államtitkárára ruházta át hatáskörét a román igazságügyi miniszter.

Florin Iordache február 7-ig ruházta át hatáskörét Constantin Sima államtitkárra, indoklása szerint ugyanis el lesz foglalva a parlamentben az állami költségvetés elfogadásával – mondta a minisztérium szóvivője. Iordache jelenlegi posztja mellett a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője is, mivel a román törvénykezés nem tiltja ezt. Iordache megerősítette: Csak pár napra utalta át hatáskörét, szó sincs arról, hogy lemondana.

Florin Iordache tárcavezető volt a kezdeményezője annak a sok port kavaró perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendeletnek, amely a korrupciógyanús ügyek kiszabható büntetését pénzbírságra enyhíti. Ezt kedden este előzetes bejelentés nélkül, az igazságszolgáltatás szakmai szervezetei és az államfő bírálatai ellenére fogadták el. A döntés ellen több százezren tüntettek Romániában, és az Európai Bizottság, az Egyesült Államok, Németország és más nyugati államok is bírálták Bukarestet.

Egyre több a feljelentés

A korrupcióellenes ügyészség megerősítette, hogy több magánszemélytől is érkezett feljelentés a kormányrendelet elfogadásával kapcsolatban. A vádhatóság elindította az eljárást a feljelentésben szereplő vádak megalapozottságának kivizsgálása érdekében. A szaktárca szerint az ügyészség eljárását súlyos beavatkozás a kormány hatáskörébe, és ez sérti a hatalmi ágak közötti alkotmányos egyensúlyt.

Augustin Lazar legfőbb ügyész azt kérte a Legfelső Bírói Tanácstól, hogy hívja vissza az igazságügyi minisztérium két államtitkárát, közöttük Simát is, akinek Iordache átadta hivatali hatáskörét. A két államtitkárt a bírói tanács engedélyével helyeztek át az igazságügyi minisztériumba, de a legfőbb ügyész most azt kérte: vonják vissza áthelyezési kérelmüket. A legfőbb ügyész azzal indokolta a kérést, hogy a korrupcióellenes ügyészség részrehajlástól mentesen végezhesse a kormányrendelet elfogadása esetében indított nyomozását.

Románia: bíróságra vinnék a törvénymódosítást

Klaus Iohannis is alkotmánybírósághoz fordult, amiért a bukaresti szociálliberális kormány sürgősségi rendelettel enyhített a korrupcióra vonatkozó büntető törvénykönyv szigorán. A román államfő szerint a kormány olyan alkotmányos természetű jogvitába keveredett az igazságszolgáltatással, amit csak... További részletek>>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG