<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Egyik államtitkárára ruházta át hatáskörét a román igazságügyi miniszter.

Florin Iordache február 7-ig ruházta át hatáskörét Constantin Sima államtitkárra, indoklása szerint ugyanis el lesz foglalva a parlamentben az állami költségvetés elfogadásával – mondta a minisztérium szóvivője. Iordache jelenlegi posztja mellett a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője is, mivel a román törvénykezés nem tiltja ezt. Iordache megerősítette: Csak pár napra utalta át hatáskörét, szó sincs arról, hogy lemondana.

Florin Iordache tárcavezető volt a kezdeményezője annak a sok port kavaró perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendeletnek, amely a korrupciógyanús ügyek kiszabható büntetését pénzbírságra enyhíti. Ezt kedden este előzetes bejelentés nélkül, az igazságszolgáltatás szakmai szervezetei és az államfő bírálatai ellenére fogadták el. A döntés ellen több százezren tüntettek Romániában, és az Európai Bizottság, az Egyesült Államok, Németország és más nyugati államok is bírálták Bukarestet.

Egyre több a feljelentés

A korrupcióellenes ügyészség megerősítette, hogy több magánszemélytől is érkezett feljelentés a kormányrendelet elfogadásával kapcsolatban. A vádhatóság elindította az eljárást a feljelentésben szereplő vádak megalapozottságának kivizsgálása érdekében. A szaktárca szerint az ügyészség eljárását súlyos beavatkozás a kormány hatáskörébe, és ez sérti a hatalmi ágak közötti alkotmányos egyensúlyt.

Augustin Lazar legfőbb ügyész azt kérte a Legfelső Bírói Tanácstól, hogy hívja vissza az igazságügyi minisztérium két államtitkárát, közöttük Simát is, akinek Iordache átadta hivatali hatáskörét. A két államtitkárt a bírói tanács engedélyével helyeztek át az igazságügyi minisztériumba, de a legfőbb ügyész most azt kérte: vonják vissza áthelyezési kérelmüket. A legfőbb ügyész azzal indokolta a kérést, hogy a korrupcióellenes ügyészség részrehajlástól mentesen végezhesse a kormányrendelet elfogadása esetében indított nyomozását.

Románia: bíróságra vinnék a törvénymódosítást

Klaus Iohannis is alkotmánybírósághoz fordult, amiért a bukaresti szociálliberális kormány sürgősségi rendelettel enyhített a korrupcióra vonatkozó büntető törvénykönyv szigorán. A román államfő szerint a kormány olyan alkotmányos természetű jogvitába keveredett az igazságszolgáltatással, amit csak... További részletek>>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló