Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ez derül ki a jövő évi büdzsé állami vagyonnal kapcsolatban tervezett bevételeit és kiadásait taglaló fejezetéből.

Egy nagyságrenddel alacsonyabb lehet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-hez 2021-ben befolyó osztalék az ideihez képest. Míg 2020-ra összesen 13,9 milliárd forintnyi nyereségrészesedéssel kalkuláltak, addig 2021-re már csak 1,366 milliárdnyival.

A jelentős csökkenés alapvetően abból adódik, hogy a Moltól erre az évre 10,5 milliárdot terveztek be, jövőre azonban egy fillért sem. Ez nincs összefüggésben azzal, hogy egy kormánydöntés értelmében az MNV 15-15 százalékos Mol- és Richter-pakettjéből 10-10 százalékot kénytelen átadni a Mathias Corvinus Collegiumot működtető Tihanyi Alapítványnak, méghozzá ingyen. Hiszen a Richtertől 2021-re is előirányoznak 616 milliós osztalékot, szemben az idei 2,4 milliárddal. Más kérdés, hogy ez utóbbi nem teljesül, hiszen a gyógyszercégtől csak 1,34 milliárd érkezik. 

A Moltól viszont egyelőre úgy tűnik, hogy semmi, mivel a regionális energetikai multi a koronavírus-járványra hivatkozva úgy döntött, az idén nem fizet, igaz, kilátásba helyezte, hogy ezt az álláspontját még felülvizsgálhatja. A most napvilágot látott tervezet szerint ugyanakkor jövőre is üres maradhat a Mol-részvényesek marka.

Se az idén, se jövőre nem jöhet osztalék. Fotó: MTISe az idén, se jövőre nem jöhet osztalék. Fotó: MTI

De kevesebb osztalékra számít 2021-ben Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős és Varga Mihály pénzügyminiszter a Tiszavíz Vízerőmű Energetikai Kft.-től is, 740 millióra, az idei közel 779 millióval szemben (a társaság osztalékpolitikája alapján az MNV az adózott eredmény 85 százalékát elvonja).

Ezzel szemben a Bártfai-Mager Andrea irányítása alá tartozó cégek még valamennyivel, egészen pontosan 200 millió forinttal többet, 22,7 milliárdot fialhatnak a büdzsének 2021-re az ideihez képest. Mindenekelőtt annak köszönhetően, hogy a Szerencsejáték Zrt.-től 1 milliárddal magasabb összeggel, 15 milliárddal számolnak, a légiforgalmi irányító HungaroControltól viszont az ideinél ötödannyi, 1 milliárd helyett csak 200 millió jöhet 2021-ben. Ami érthető is annak tükrében, a koronavírus-járvány miatt mekkorát zuhantak a repülőutak. Az MVM Zrt.-től remélt osztalék jövő évi előirányzata viszont ugyanannyi, mint az idei: 7,5 milliárd.

Ami a kiadási oldalt illeti, jóval mélyebben nyúlhat a zsebébe az MNV Zrt. jövőre: a tulajdonosi joggyakorlásába tartozó társaságoknak ugyanis 6,2 milliárd forintnyi forrást juttathat, szemben az idei 1,5 milliárdnyival.

Ezen apanázs legnagyobb részét, 2,13 milliárdot az Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központi Kft. kapja tőkeként, azáltal, hogy az MNV megvásárolja az új hangárjának bérleti jogát, emellett finanszírozza a cég eszközbeszerzéseit.

Egy fillér bevételt sem terveztek be. Fotó: MTI Egy fillér bevételt sem terveztek be. Fotó: MTI

Érdekes, hogy bár a kormány a napokban bejelentette, hogy megszünteti a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t, azért még a jövő évre annak működési és egyéb kiadásaira 1 milliárd, a tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kifizetések forrásjuttatására pedig 700 millió forintot szavazott meg, annak érdekében, hogy a NET Életjáradék Zrt. tudja törleszteni a hiteleit.

A Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft. 1,52 milliárd forintban részesülhet, ebből 1 milliárd a működési költségeinek fedezetére mehet majd, 520 millió pedig tőkeemelésre. Ebből kiszolgáló épületeket, fedett géptárolót létesíthet, gyakorló startgépet szerezhet be, felújíthatja a Panoráma éttermet, valamint a Kincsem Park istállóit és tribünjeit. 

További 850 millió pedig 2021-ben az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. stratégiai beruházásainak megvalósítását szolgálja. 

A többi tétel közül még említést érdemel, hogy az MNV ingatlanberuházásokra, ingatlanok és egyéb eszközök vásárlására is többet fordíthat 2021-ben, 7,95 milliárdot, szemben az idei 6,4 milliárddal. A dohánytermékek kiskereskedelme koncessziós díjának 2021. évi tervezett bevétele általános forgalmi adóval számítva közel félmilliárd forinttal lehet több az ideinél, 1,938 milliárd forint. A közel 5,2 milliárdos játékkaszinó koncessziós díj bevételi előirányzata is magasabb a 2020-asnál, de csak 150 millióval.

Nagyobb privatizációra nem készül a kormány – legalábbis nem tervezett be ebből befolyó összeget. Ebből egyebek mellett arra lehet következtetni, hogy a 2015-ben közel 200 milliárd forintért megvásárolt Budapest Bank vagy nem 2021-ben egyesül a Takarékbankkal és az MKB-val, vagy megvalósul a fúzió, csak pénzmozgás nélkül, például részvénycserével.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A katolikus templomok nem zárnak be, mehetnek tovább a misék
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 12:32
Kormányrendelet továbbra sincs, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már közölte a döntését.
Makro / Külgazdaság Annyira beindult a brit vakcinaprogram, hogy most már július vége a cél a teljes felnőtt lakosság beoltására
MTI | 2021. március 5. 09:19
Korábban még szeptemberig oltottak volna be minden nagykorút a szigetországban, de a mostani lendület alapján előbbre hozták a kitűzött céldátumot.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: minden ötödik teszt pozitív!
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 09:06
Tovább erősödik a harmadik hullám: a kórházban ápoltak száma gyorsan emelkedik, egyre többen vannak lélegeztetőgépen.
hírlevél