14p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szalagot. Őrült heteken vannak túl a kormányzati politikusok. Választási kampányban ennyi átadás talán még soha nem volt Magyarországon. Gyár, szálloda, kilátó, uszoda, múzeum, gyógyszertár, határátkelő. Amit lehetett, átadtak. Összeszedtük az elmúlt hetek politikai avatóünnepségeit és a szalagvágókat.

Ha bármi elkészül ebben az országban, legyen az tényleg bármi, a politikusok máris ott teremnek. Különösen így volt ez a kormányzati ciklus végén, a választási kampány utolsó heteiben. Az elmúlt egy hónapban minden napra jutott egy átadás. Sőt, volt olyan nap, hogy több avatóünnepséget is tartottak az országban. Március 4-től április 5-ig szám szerint 38 olyan fontos (és kevésbé fontos) átadó volt, amelyet az MTI is megörökített, és amelyen jelen volt legalább egy miniszter, országgyűlési képviselő, polgármester. Most ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

A rekorder Szijjártó Péter lett. A külgazdasági és külügyminiszter szerepelt a legtöbbször az átadóversenyen: összesen 6-szor jelent meg ilyen rendezvényen egy hónap alatt. Ezért a győzelemért járó szalagot is ő tépheti el. De jöjjenek a képek és a többi szalagvágó!

Erős kezdés – harangláb átadás Romániában helyettes államtitkárral. Igaz, itt nem látni szalagot:

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára (b), Vincze Minya István, a Kalotaszegi Református Egyházmegye esperese (k) és Bálint Ferenc lelkipásztor a farnasi református harangláb átadási ünnepségén 2018. március 4-én. (MTI Fotó: Biró István)

Megnyílt a reptéri szálloda (még januárban), de csak március elején adták át:

Noah Steinberg, a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gilles Clavie, az Orbis Hotel Group és az AccorHotels Eastern Europe elnök-vezérigazgatója és René Droese, a Budapest Airport ingatlangazdálkodási igazgatója az ibis Styles Budapest Airport Hotel átadásán a Liszt Ferenc-repülőtéren (b-j) 2018. március 7-én. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Klasszikus műfaj: gyárátadás

Nagy Imre, az FHL Björn Hungary Kft. ügyvezető igazgatója (b), Porga Ferenc polgármester (b2), Süli János, a paksi bővítésért felelős miniszter (j2) és Kadlok Nándor, a metalPro Hungary Kft. ügyvezető igazgatója (j) átvágja a nemzeti színű szalagot a metalPro Hungary Kft. és az FHL Björn Hungary Kft. új gyárépületeinek átadó ünnepségén Tamásiban 2018. március 7-én. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Orbán Viktor miniszterelnök a Várpalotát elkerülő 8-as főút átadásán vett részt, ahol egyébként a migránsok jutottak az eszébe:

Orbán Viktor mellett Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere és Porga Gyula veszprémi polgármester a 8-as számú főút Várpalotát elkerülő szakaszának ünnepélyes átadásán 2018. március 9-én (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Újabb gyárátadás Szijjártóval:

Szijjártó Péter miniszter, Kis-Kapin Károly, a cég vezetője (b) és Björn Hedenberg, a cég svéd tulajdonosa az autóipari beszállító Novus Interiör Hungary Kft. új nagyvázsonyi gyártócsarnokának átadásán 2018. március 13-án. (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Áder Jánosnak a nagyszalontai Csonkatorony és Arany-kiállítás jutott:

A köztársasági elnök az Arany János-emlékév keretében felújított nagyszalontai Csonkatorony és az Arany János életművéről szóló Honnan és hová című kiállítás megnyitóján Nagyszalontán 2018. március 14-én. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Rendelő átadásához kokárda is járt Balassagyarmaton:

Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szabó Géza főigazgató főorvos és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár (b-j) a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet új épületszárnyát adták át 2018. március 14-én. (MTI Fotó: Komka Péter)

5 kilométer úthoz 5 szalagvágó kellett:

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója, Simon Róbert Balázs államtitkár, a megye fejlesztési biztosa, Szijjártó Péter miniszter, Borkai Zsolt polgármester és Kara Ákos államtitkár (b-j) a Győrt elkerülő 813-as út utolsó, harmadik ütemben elkészült, 5,2 kilométer hosszú szakaszának átadásán 2018. március 14-én. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Rétvári Bence is belevágott, új épületet kapott a Pest megyei levéltár:

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Szép Tibor, Pest Megye Önkormányzatának jegyzője, Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója és Schramek László, a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára igazgatója a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára épületavatóján Budapesten 2018. március 19-én. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

5 olló, új kilátó:

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, L. Simon László és Tessely Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselői, Koszti András, Velence polgármestere és Bitay Márton Örs államtitkár a Bence-hegyi kilátó átadásán Velencén 2018. március 20-án. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Ajtóátvágó:

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár (b), Páva Zsolt polgármester (k) és Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő az új pécsi rendelőintézetnél 2018. március 20-án. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Gyerekoszlopok miniszterrel:

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (k), Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j) és Jung László, az Egererdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatója a helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum megnyitóján a Szalajka-völgyben 2018. március 21-én. (MTI Fotó: Komka Péter)

Miniszter, polgármester, kormánybiztos és vezérigazgató a kisvárdai postán:

Seszták Miklós miniszter vág, mellette Leleszi Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester, Bártfai-Máger Andrea kormánybiztos és Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója a kisvárdai 1-es számú postahivatal Somogyi Rezső utcai felújított épületének átadóünnepségén 2018. március 22-én. (MTI Fotó: Balázs Attila)

Korlátátvágás a művésztelepen:

Lengyel Györgyi államtitkár, Verseghi-Nagy Miklós polgármester (j2), Bereznai Péter festőművész (b2) és Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója (b) a Szentendrei Régi Művésztelep új vendégházának átadásán 2018. március 21-én. (MTI Fotó: Kovács Attila)

Önkormányzati húsfeldolgozó:

Hoffmann Imre  államtitkár (j2), Tiba István fideszes országgyűlési képviselő (b2), Kiss Attila polgármester (j) és Sőrés István (Fidesz-KDNP) alpolgármester (b) a Hajdúsági Húsfeldolgozó üzem avatásán Hajdúböszörményben 2018. március 21-én. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Útbréking! Lázár János rendkívüli élő bejelentkezéssel adott át 13 kilométer utat:

Lázár János miniszter és Nagy Róbert, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatója a 47-es út hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszának forgalomba helyezésén (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Gyógyszertár megünneplése Hatvanban:

Szabó Zsolt államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Stankovics Éva főigazgató, Ladányi Márta helyettes államtitkára és Hegedűs Melinda főgyógyszerész (b-j) a felújított gyógyszertár és a gyógyszerelő automata avatásán a hatvani Albert Schweitzer Kórházban 2018. március 21-én. A fejlesztés mintegy kétszázmillió forint uniós és állami támogatásból valósult meg. (MTI Fotó: Komka Péter)

Ekkora kilátót se látott még a Dunántúl:

Fazekas Sándor miniszter (b2), mellette Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője (b), Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója (j2) és Bitay Márton Örs államtitkár a Dunántúl legmagasabb, 48 méteres kilátótornya átadóünnepségén a nagykanizsai Csónakázó-tónál 2018. március 21-én. (MTI Fotó: Varga György)

Így kezdődik egy szalag:

Farkas Attila a Bonycom Kft. ügyvezető igazgatója, Potápi Árpád János államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere, Rákossy Balázs államtitkár és Frei István, a Schäfer-Oesterle Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) átadja a bőrbevonatú autóalkatrészeket gyártó Schäfer-Oesterle Kft. új, közel 1300 négyzetméteres gyártócsarnokát a bonyhádi ipari parkban 2018. március 20-án. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Háromdimenziós vágás:

Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója, Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora és Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a PTE háromdimenziós technológiákat alkalmazó nyomtatási központja átadóünnepségén Pécsen 2018. március 21-én. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Rosszul pozicionált oszlopok a szomszédban:

Magyar Levente államtitkár (j) és Matej Andolsek a szlovén kormány szomszédos országokért felelős főosztályvezetője átvágja a nemzeti színű szalagot a magyar főkonzulátus új épületének megnyitásán a szlovéniai Lendván 2018. március 22-én. MTI Fotó: Varga György

Szalagvágás helyett autókulcs:

Pintér Sándor belügyminiszter  és Papp Károly országos rendőrfőkapitány jelképesen átadja a rendőrség új szolgálati autóit 2018. március 23-án. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

5 felnőtt, új óvoda:

Szabó Tünde államtitkár (j2), Novák Katalin államtitkár (k) Kovács Ferenc polgármester (j), Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) és Adorján Gusztáv, a kórház főigazgatója (b2) átvágja a nemzeti színű szalagot a Jósa András Oktatókórház területén létesített új óvoda átadásán Nyíregyházán 2018. március 26-án. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Kreatív kivitelezés – infúziós állványok és Németh Szilárd:

Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója (b2), Cserháti Péter miniszteri biztos (j), valamint Németh Szilárd (b) és Kucsák László (b3) a Fidesz országgyűlési képviselői és képviselőjelöltjei a kórház 125 millió forintból felújított sürgősségi betegellátó osztályának avatásán 2018. március 26-án. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

... és akkor egy szép mosolyt a kamerába!

Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Szendrei László, a NAK Heves megyei elnöke (b-j) a kamara gyöngyösi szolgáltató központjának avatásán 2018. március 26-án. (MTI Fotó: Komka Péter)

Mezőkövesden nem mindenkinek sikerült a kamerába nézni:

Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere, Tállai András államtitkár, egyben a térség országgyűlési képviselője, Szijjártó Péter miniszter, Thomas Marry, a Modine Manufacturing Company ügyvezető alelnöke és Németh Zoltán, a Modine Hungária Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) az autóipari Modine Hungária Kft. új gyártóüzemének átadóján Mezőkövesden 2018. március 27-én. (MTI Fotó: Vajda János)

Rekord! Ehhez 6 ember kellett:

Mészáros Miklós polgármester, Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselő, Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott, Móring József Attila országgyűlési képviselő, Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Gregorics László és Gödry Zoltán a Halker Kft. tulajdonosai (b-j) a cég balatonboglári logisztikai bázisának avatásán 2018. március 28-án. (MTI Fotó: Varga György)

Egy tanuszodához elég 3 politikus:

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője, Ferenczi Györgyi polgármester és Rétvári Bence államtitkár (b-j) a szobi Duna-Ipoly Tanuszoda avatásán 2018. március 28-án. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Rekord 2!

Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Füstös János polgármester, Szászfalvi László, a KDNP országgyűlési képviselője, Bitay Márton Örs államtitkár, Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott és Barkóczi István a SEFAG zrt. vezérigazgatója (b-j) a társaság csurgói gyára új csarnokának avatásán 2018. március 28-án. (MTI Fotó: Varga György)

Politikusok állatkertben:

Gajdos László igazgató, Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Szabó Tünde államtitkár és Kovács Ferenc polgármester (b-j) a Nyíregyházi Állatpark új látogatócentrumának átadásán Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn 2018. március 28-án. (MTI Fotó: Balázs Attila)

Kósa Lajos a molekuláris biológiai laboratóriummal:

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke (j), Orbán Gábor vezérigazgató (b2), Kósa Lajos tárca nélküli miniszter (b) és Papp László polgármester a Richter debreceni új molekuláris biológiai laboratóriumának avatásán 2018. március 29-én.(MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Öröm:

Szijjártó Péter miniszter és Majoros Béla, a Csaba Metál Zrt. tulajdonosa és vezérigazgatója a békéscsabai cég új gyártócsarnokának átadásán 2018. március 29-én. (MTI Fotó: Lehoczky Péter)

????

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Völner Pál államtitkár és Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke (középen b-j) az Egri Törvényszék felújított épületének átadásán 2018. április 3-án. (MTI Fotó: Komka Péter)

(Határ)nyitás a Nyugat-Balkánra. De mi történik a szalag mögött?

Szijjártó Péter és Ivica Dacic szerb külügyminiszter a Bácsszentgyörgy és a vajdasági Haraszti közötti határátkelőhely megnyitóján 2018. április 3-án. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

- Most akkor mihez kezdjünk ezzel a 2 darabbal?
- Összeköthetnénk!

Barcsa Lajos alpolgármester, Kósa Lajos tárca nélküli miniszter, Illés Zoltán, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója és Pósán László, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b-j) átadja a posta új logisztikai telephelyét Debrecenben 2018. április 4-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Mégsem elég három politikus egy tanuszodához, 5 kell:

Májer János, Tokaj korábbi polgármestere (b), Posta György (független) polgármester (b2), Seszták Miklós miniszter (b3), Sárfalvi Péter helyettes államtitkár (b4) és Koncz Ferenc (Fidesz-KDNP) Szerencs polgármestere (j) a Tokaji Tanuszoda ünnepélyes átadóján 2018. április 4-én. (MTI Fotó: Balázs Attila)

Hende Csaba múzeumavatón:

Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója, Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke és Puskás Tivadar polgármester (középen b-j) átadja a szombathelyi Smidt Múzeum 248 millió forintos beruházással elkészült új fogadóépületét 2018. április 4-én. (MTI Fotó: Varga György)

Üzemavatás Lázárral:

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a makói Váll-Ker Kft. új üzemcsarnokának átadásán 2018. április 5-én. Balról Kovács Sándor önkormányzati képviselő, Szabó Balázs főmérnök, Farkas Éva Erzsébet polgármester és Tóth István ügyvezető igazgató. (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Ezek után már csak két kérdés maradt: vajon hány méter szalagot vágdostak fel a politikusok, és ki vágott a legszebben?

Mondd el hozzászólásban!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG