3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 

Ismét egy nagyobb összegű átcsoportosítás történt az idei költségvetésben az elmúlt nap, melynek során több terület és cél is jelentős forráshoz jutott - derül ki a friss Magyar Közlöny egyik határozatából. A 70 milliárdnyi forrást ezúttal több sor biztosította: 

 • 55,1 milliárd forintot a Központi Maradványelszámolási Alapból vettek el, 
 • 6,5 milliárdot részben a Gazdaságvédelmi Alapból, részben egyéb előirányzatokról, 
 • 8,3 milliárd forint pedig a beruházási tartalékot csökkentette. 

Az átcsoportosításban részesülő előirányzatok ezúttal is számos területet érintenek, mondjuk is a legnagyobb kedvezményezetteket. A Központi Maradványelszámolási Alapból 

 • 16 milliárd forint megy a kormányzati kommunikációra. Az egy másik határozatból derül ki, hogy ennek legfőbb célja a beoltási szándék és ezáltal az oltottak számának növelése Magyarországon. Mint azt mi is megírtuk a minap, pár hét és abban a helyzetben lesz hazánk, hogy több vakcina lesz, mint ahány embert be kellene oltani. 
 • 12,5 milliárd forint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálathoz megy, 
 • közel 8,1 milliárd pedig a Magyar Honvédséghez. 
 • 10,1 milliárdból a művészeti tevékenységeket és egyéb feladatokat támogatja a kormány, 
 • 4,8 milliárddal pedig a nonprofit és civil szervezetek működését segítik. 
 • 1,5 milliárd forint pedig a hazai bölcsőde-, családi bölcsődefejlesztési programot szolgálja nem állami fenntartók esetében. 
 • 404 millióval a szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti és fogyasztékos személyek esélyegyenlőségét segítik elő, 
 • 355 millió forint pedig a gyermek, ifjúsági és családpolitikai programokat szolgálja. 

Egy másik melléklet szerint több projekttől is elvon most pénzt a kormány, hogy azokat más területekre csoportosítsa át. A legnagyobb "elszenvedője" ennek a döntésnek a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., ahonnan 5,7 milliárd forintot vont el a kormány és szinte teljes egészében ezt az összeget a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter tulajdonosi joggyakorlása alá eső társaságok kapják meg. 

Sokat elvett most a kormány a Liget Projekttől is, 1,8 milliárd forintot, amit a számszaki egyezés miatt a közgyűjtemények kaptak meg, 600 millió pedig a Magyar Falu Program keretét csökkentette. A pénz a nonprofit és civil szervezetekhez kerül. 

A beruházási tartalék sorról elvont 8,3 milliárd forint nagyobb része,  

 • 3 milliárd a Groupama Aréna felújítását szolgálja majd, melyet pont egy nappal ezelőtt minősített a kormány  kiemelt jelentőségűnek.
 • 1,2 milliárd forintból pedig 77 településen építene a kormány sportparkot. 
 • 50 millió gazdagréti tanuszoda építésére megy, 
 • 662 millió tanterem-fejlesztésekre,
 • 1,7 milliárdból a maglódi új iskolaépület megvalósítására, 
 • 291 millióból a Csornán építenek tanuszodát, 
 • 339 millióból Kisbéren,
 • 292 millióból pedig Zircen. 
 • 471 millió megy a sárbogárdi rendőrkapitányság új épületére,
 • 305 millióból pedig a Szent Rókus Kórházban helyeznek el levéltárat. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 80 éve ezen a napon végzetes támadást indított a Harmadik Birodalom
Káncz Csaba | 2021. június 22. 18:39
Noha a Kreml hírszerzői mind Berlinből, mind Tokióból előre jelezték a támadás időpontját, az önfejű szovjet diktátor ezt figyelmen kívül hagyta, annyira bízott szövetségesében. A Barbarossa Hadművelet gyakorlatilag rendszerszintű állam- és népesség-megsemmisítő háború volt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Német-magyar: kitört a szivárványháború, mégis kivilágítanak stadionokat
Wéber Balázs | 2021. június 22. 16:49
Egyre komolyabb politikai hullámokat vet Németországban a magyar labdarúgó-válogatott müncheni vendégjátéka. A bajor város vezetése szivárványszínekben világította volna ki a meccsnek helyet adó arénát a melegellenesnek tartott magyar pedofiltörvény miatt, az UEFA azonban nemet mondott. Más német stadionok viszont szivárványszínbe fognak borulni, Manuel Neuer német csapatkapitány pedig ezúttal is ilyen színű karszalaggal fut majd ki a gyepre.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: a mai csak egy kamatemelési ciklus kezdete
Csabai Károly | 2021. június 22. 16:41
A jegybankelnök a Monetáris Tanács ülését követő sajtótájékoztatón kilátásba helyezte, a mai, 0,3 százalékpontos MNB-alapkamatemelés után további szigorításokra kerülhet sor. Egészen addig, amíg a májusban 5 százalék feletti infláció vissza nem megy a 3 százalékos jegybanki cél közelébe.
Makro / Külgazdaság Jelentős pénzromlással számol idén még az MNB is
Király Béla | 2021. június 22. 15:46
Ahogy arról lapunk is beszámolt, az MNB Monetáris Tanácsa hosszú idő után 30 bázispontos kamatemelésről döntött. Mint kiderült, a jegybank szerint az idei évben végig a jegybanki toleranciasáv fölött alakul az infláció, így részben erre reagálva döntöttek a kamatemelés mellett.
Makro / Külgazdaság Korszakos döntést hoztak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 14:00
Ahogy azt már hetek óta folyamatosan sulykolták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői, a Monetáris Tanács mai ülésén kamatemelést hajtott végre, szerdától a jegybanki irányadó ráta 0,3 százalékponttal, 0,9 százalékra emelkedik. A közel egy évtizede nem látott szigorító lépés indokait az MNB vezetősége, Matolcsy György elnökkel az élen, a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatón ismerteti.
Makro / Külgazdaság Hat évtizedes csúcsra robbant a brit államadósság-ráta
MTI | 2021. június 22. 10:23
Közel 100 százalékos.
Makro / Külgazdaság Közel 10 éve nem látott lépésre készülnek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. június 22. 05:14
Kamatot utoljára 2011 decemberében emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), s most valami egetrengetőnek kellene történnie ahhoz, hogy a Monetáris Tanács mai ülésén ne vigye feljebb a 0,6 százalékos jegybanki alapkamatot, amit a vártnál tartósabban velünk maradó magasabb infláció leszorítása indokol. Csupán a kamatemelés mértéke a kérdéses. Míg néhány hete még az tűnt valószínűnek, hogy a ráta most 0,15 százalékponttal növekedhet, s esetleg egy hónap múlva ugyanennyivel, nem kizárt, hogy ez egy lépésben megtörténhet, sőt, vannak olyanok a piacon, akik mára már az 1 százalékos bűvös határ elérését vizionálják.
Makro / Külgazdaság 233 háziorvos adta fel a praxisát a járvány alatt
Kormos Olga | 2021. június 21. 18:46
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adataiból az derül ki, hogy a járvány ideje alatt 233 háziorvos hagyta ott a praxisát.
Makro / Külgazdaság Kína elleni háború - az admirális forgatókönyve
Káncz Csaba | 2021. június 21. 15:11
Az admirális úgy kalkulál, hogy egy háború esetén az USA elsősorban a légierejére és haditengerészetére támaszkodna, egy szárazföldi háborút kizártnak tart.  A kommunista pártlap szerint az USA nem tervezi Kína katonai megszállását, mivel Peking nukleáris hatalom.   Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Matolcsy György keményen nekiment a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 13:21
A jegybankelnök cikkében hibásnak nevezte, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát, mivel – ahogy Matolcsy György fogalmaz – feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.
Friss
hírlevél
depositphotos