<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A milliárdos Donald Trump és az erősödő nacionalizmus ellen harcolna.
Fotó: Európai Parlament, Philippe Buissin

Soros György harcot hirdetett Donald Trump amerikai elnök és az erősödő nacionalizmus ellen a Washington Post lapnak adott interjújában.

Az interjúban a magyar születésű amerikai milliárdos arra panaszkodik, hogy mindaz, ami rosszul alakulhatott, rosszul is alakult. A Soros által támogatott elnökjelölt, Hillary Clinton 2016-ban elvesztette a választást Donald Trumppal szemben, akinek Amerika az első politikája éppen annak a globalizációnak akart gátat vetni, amelynek Soros a híve. Ezenkívül az Európai Unió, amelynek sikerességében annyira bízott, most Nagy-Britannia elvesztésén és az erősödő migránsellenes érzelmeken vitázik, és Soros maga is támadások célpontja lett Magyarországtól Kaliforniáig.

Nem alakulnak jól a dolgok

Minél nagyobb a veszély, nagyobb a fenyegetés, annál inkább szükségét érzem, hogy szembeszálljak vele, ezért lehet úgy fogalmazni, hogy megkettőzöm az erőfeszítéseim – mondta a milliárdos.

A lap szerint Soros annak ellenére nem száll ki a harcból, hogy széles körben támadják, egyebek között azzal vádolva, hogy a háttérben ő mozgatja a bábukat, hogy náci-szimpatizáns, vagy hogy ő tartja kézben az amerikai Demokrata Pártot. A lap szerint azonban Sorosnak muszáj elismernie politikai befolyása korlátait az Egyesült Államokban. A keddi előválasztásokon például Kaliforniában az általa támogatott ügyészjelöltek rendkívül sikertelenül szerepeltek. Falakba ütköztünk Kaliforniában - reagált a vereségsorozatra a lapban Soros.

A milliárdosnak nem változott a véleménye Donald Trump elnökről, magamutogatónak tartja, és azt gondolja róla, hogy mindenhatónak hiszi magát. Az ősszel esedékes félidős kongresszusi választásokra, az eddigi kudarcok ellenére 15 millió dollárt tervez költeni.

A lap felidézi Patrick Gaspard minapi szavait, aki a Barack Obama irányította Fehér Házban politikai igazgató volt, és jelenleg a New York-i székhelyű Nyílt Társadalom Alapítvány vezetője. Amikor Gaspard megkérdezte Sorost, hogy hogyan látja a szervezet szerepét, miközben egész tevékenységét oly sok támadás éri, a milliárdos így válaszolt: ezért hoztuk létre.

A Nyílt Társadalom Alapítvány jelenleg 100 országban évente mintegy 940 millió dollárt költ a szólásszabadság és a szabad választások támogatására - írja a lap, az alapítvány adataira hivatkozva. Megemlíti, hogy bizonyos ideig Soros volt a legnagyobb magánadományozó Oroszországban, de két évvel ezelőtt az orosz kormány nemkívánatosnak és az alkotmányos rend alapjait fenyegetőnek minősítve betiltotta az alapítványok működését.

Hogy viszonyul Trumphoz és Clintonhoz?

A The Washington Post újságírójának Soros György hosszasan felidézte kapcsolatát Donald Trumppal, akit régóta ismer, elmondása szerint évtizedekkel ezelőtt Trump még azt is felajánlotta neki, hogy az egyik új irodaépületében legyen bérlő. Elhárítottam, nem akartam, hogy a hírnevemen csorba essék, mert az ingatlanfejlesztő Trump Atlantic Cityben lévő kaszinói pénzügyi nehézségekkel küszködtek - mondta most.

Soros György szerint Hillary Clinton ugyan jó elnök lett volna, de azért vesztette el az elnökválasztást, mert nem tud jól kampányolni, ugyanis szerinte Clinton tanítónénis volt. A katedra magasából beszélt az emberekkel, ahelyett, hogy meghallgatta volna őket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG