<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A milliárdos Donald Trump és az erősödő nacionalizmus ellen harcolna.
Fotó: Európai Parlament, Philippe Buissin

Soros György harcot hirdetett Donald Trump amerikai elnök és az erősödő nacionalizmus ellen a Washington Post lapnak adott interjújában.

Az interjúban a magyar születésű amerikai milliárdos arra panaszkodik, hogy mindaz, ami rosszul alakulhatott, rosszul is alakult. A Soros által támogatott elnökjelölt, Hillary Clinton 2016-ban elvesztette a választást Donald Trumppal szemben, akinek Amerika az első politikája éppen annak a globalizációnak akart gátat vetni, amelynek Soros a híve. Ezenkívül az Európai Unió, amelynek sikerességében annyira bízott, most Nagy-Britannia elvesztésén és az erősödő migránsellenes érzelmeken vitázik, és Soros maga is támadások célpontja lett Magyarországtól Kaliforniáig.

Nem alakulnak jól a dolgok

Minél nagyobb a veszély, nagyobb a fenyegetés, annál inkább szükségét érzem, hogy szembeszálljak vele, ezért lehet úgy fogalmazni, hogy megkettőzöm az erőfeszítéseim – mondta a milliárdos.

A lap szerint Soros annak ellenére nem száll ki a harcból, hogy széles körben támadják, egyebek között azzal vádolva, hogy a háttérben ő mozgatja a bábukat, hogy náci-szimpatizáns, vagy hogy ő tartja kézben az amerikai Demokrata Pártot. A lap szerint azonban Sorosnak muszáj elismernie politikai befolyása korlátait az Egyesült Államokban. A keddi előválasztásokon például Kaliforniában az általa támogatott ügyészjelöltek rendkívül sikertelenül szerepeltek. Falakba ütköztünk Kaliforniában - reagált a vereségsorozatra a lapban Soros.

A milliárdosnak nem változott a véleménye Donald Trump elnökről, magamutogatónak tartja, és azt gondolja róla, hogy mindenhatónak hiszi magát. Az ősszel esedékes félidős kongresszusi választásokra, az eddigi kudarcok ellenére 15 millió dollárt tervez költeni.

A lap felidézi Patrick Gaspard minapi szavait, aki a Barack Obama irányította Fehér Házban politikai igazgató volt, és jelenleg a New York-i székhelyű Nyílt Társadalom Alapítvány vezetője. Amikor Gaspard megkérdezte Sorost, hogy hogyan látja a szervezet szerepét, miközben egész tevékenységét oly sok támadás éri, a milliárdos így válaszolt: ezért hoztuk létre.

A Nyílt Társadalom Alapítvány jelenleg 100 országban évente mintegy 940 millió dollárt költ a szólásszabadság és a szabad választások támogatására - írja a lap, az alapítvány adataira hivatkozva. Megemlíti, hogy bizonyos ideig Soros volt a legnagyobb magánadományozó Oroszországban, de két évvel ezelőtt az orosz kormány nemkívánatosnak és az alkotmányos rend alapjait fenyegetőnek minősítve betiltotta az alapítványok működését.

Hogy viszonyul Trumphoz és Clintonhoz?

A The Washington Post újságírójának Soros György hosszasan felidézte kapcsolatát Donald Trumppal, akit régóta ismer, elmondása szerint évtizedekkel ezelőtt Trump még azt is felajánlotta neki, hogy az egyik új irodaépületében legyen bérlő. Elhárítottam, nem akartam, hogy a hírnevemen csorba essék, mert az ingatlanfejlesztő Trump Atlantic Cityben lévő kaszinói pénzügyi nehézségekkel küszködtek - mondta most.

Soros György szerint Hillary Clinton ugyan jó elnök lett volna, de azért vesztette el az elnökválasztást, mert nem tud jól kampányolni, ugyanis szerinte Clinton tanítónénis volt. A katedra magasából beszélt az emberekkel, ahelyett, hogy meghallgatta volna őket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Makro / Külgazdaság Vége a rohamnak, megint jön a drágulás a lakásbérleteknél
Mester Nándor | 2021. szeptember 20. 06:16
Lassan lecseng az idei lakásbérleti csúcsidőszak. Vidéken folyamatos drágulást, Pesten stagnálást és helyenként kis csökkenést hozott. Az áremelkedés azonban elkerülhetetlen, mert a kínálat nem nő olyan ütemben, ahogy sokan szeretnék, miközben a kereslet gyorsabban épül vissza.
Makro / Külgazdaság Jön az utolsó lehetőség, hogy még idén felminősítsék Magyarországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 17:38
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartják nyilván a magyar szuverén osztályzatot, valamelyest gyengébb szinten, mint a többiek.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg a nyugati szövetséget az amerikai-angol-ausztrál biztonsági egyezmény
Káncz Csaba | 2021. szeptember 19. 16:12
A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Brüsszelben megtárgyalják, mit kezdjenek a magyar szputnyikosokkal és sinopharmosokkal
MTI | 2021. szeptember 19. 12:18
Az MSZP szerint megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyére, miután az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzi annak tárgyalását - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos