TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megtörtént a csoda: a két ősellenség, Donald Trump és Kim Dzsongun egy városban tartózkodnak, nem is túl messze egymástól. Észak-Korea vezérét szállótársai fényképezték, mire őrei rárontottak a gaztett elkövetőire. Kommunista államfőt csak úgy nem fényképezgetünk, ez régiónkban sem volt másként annak idején.

Vasárnap mindkét fél megérkezett Szingapúrba: Donald Trump az elnöki különgéppel, Kim Dzsongun egy bérelt kínai repülővel. Észak-Korea vezetője hivatalba lépése óta még soha nem merészkedett ilyen messzire, sőt korábban ki sem lépett országából, csak idén utazott kétszer Kínába, na meg néhány lépést tett nemzete déli felének országában, átlépve a közös határt. A Kim-dinasztia egyik tagja sem találkozott még amerikai elnökkel, sőt telefonon sem beszéltek.

Nagy delegációk, komoly tárgyalások

A két ország 1950-ben lépett háborúba egymással, melyet 1953-ban tűzszünet követett, békét máig sem kötöttek, bár ezt akár már holnap is megtehetik. Mindkét vezetőt komoly stáb kísérte: Kim magával hozta külügyminiszterét és legközelebbi munkatársait, Trumppal pedig együtt érkezett Mike Pompeo külügyminiszter, John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó, valamint a Fehér Ház kabinetfőnöke és szóvivője.

A két delegáció már ma megkezdi a tárgyalásokat, amit egy, a Reutersnek nyilatkozó amerikai illetékes szerint kísérlet arra, hogy a 24. órában mégiscsak közelítsék egymáshoz az álláspontokat a nukleáris leszerelést illetően, mivel eddig igen nagyok voltak az eltérések. Maga az amerikai elnök sem bízik abban, hogy most eredményre jutnak, úgy gondolja, inkább csak elkezdődik a folyamat, egyfajta békemissziót teljesít.

Nem barátkozott a lakótársakkal

Kim Dzsongun a St Regis hotelben szállt meg, majd mikor érkezése után nem sokkal a szingapúri miniszterelnökhöz hajtatott, a lezárt úton lassan haladó limuzinja mellett öltönyös kigyúrt fiatalemberek loholtak, mintegy testükkel védve a főnököt. Amikor áthaladt a hotel előterén, néhányan a szállóvendégek közül előkapták telefonjukat és lefényképezték, noha testőre szigorúan figyelmeztettek mindenkit, hogy tartózkodjanak ettől. Aki mégis megtette, azt lerohanták, és addig nem engedték el, amíg szemük láttára nem törli a fényképeket.

Kinek mekkora a tét?

Ezzel együtt is érdekes lehet egy hotelben lakni Észak-Korea vezetőjével, de Trump lakótársának lenni sem kevésbé unalmas dolog a Shangri-La hotelben, őt ráadásul talán még le is lehet fényképezni. A lényeg persze az lesz, hogy holnap mire jutnak egymással, és melyik félnek mekkora siker vagy kudarc lesz a találkozó. Kim Dzsongunnak nem sok veszítenivalója van, hacsak fel nem bőszíti tárgyalópartnerét: Kimnek óriási presztízsnyereség, hogy leül vele tárgyalni, hogy úgy mondjuk, a világ egyik legfőbb ura, ráadásul saját háborús ellensége.

Az amerikai elnök számára ugyanez kockázatot jelent: ha nem sikerül előrelépni, akkor ő lesz az első amerikai elnök, aki megadta a presztízst a világ legnagyobb része által kiközösített Kimnek, ugyanakkor ha sikerül dűlőre jutni, ő lesz a béke a bajnoka. Arra persze kicsi az esély, hogy Észak-Korea teljesen leszerelje nagy nehezen kifejlesztett nukleáris fegyvereit, ha csak nem érlelődik a háttérben egy több nagyhatalom által garantált paktum, amely garantálná az ország meg nem támadását.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
hírlevél