Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A pénz a gazdaságvédelmi, valamint a járvány elleni védekezési alapból került elvonásra. 

A nyári visszafogottabb költekezés után szeptemberben magasabb fokozatra kapcsolt a kormány és ismét rendre megnyitja az állami pénzcsapokat, ezzel tetemes összeget mozgatva meg az idei költségvetésben. A hétfő este megjelent kormányhatározat is ebbe a sorba illik, hiszen összesen 221,4 milliárd forintot pántlikázott fel a kormány. A pénz alapvetően 4 forrásból származik: 

 • 185,4 milliárd forintot csoportosítottak át a Gazdságvédelmi Alapból,
 • 2 milliárdot a Központi Maradványelszámolási Alapból vettek el,
 • 7,1 milliárd forint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre létrehozott tartalékból került elvonásra, 
 • a járvány elleni védekezés központi tartaléka sorról 26,4 milliárd forintot vettek el.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására, kivédésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból ezúttal is jelentős összeget vett el a kormány. A támogatott célok azonban nehezen nevezhetők igazán indokoltnak és szükségszerűen a járvány második hullámának kezdetén. Bár a kormány rendre azzal védekezik, hogy az olyan, már-már látványberuházásokat (pl. sportlétesítmények megvalósítását) is meg kell valósítani jelenlegi helyzetben, melyek első ránézésre talán kevésbé indokoltak. Ezek ugyanis a gazdaság különböző ágazatainak működését segítik.

Mutatjuk, most milyen feladatok támogatásán keresztül pörgetné a gazdaságot a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból származó összegből. Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy ezek nem feltétlenül új feladatok és célok, a járvány ezen szakaszában, sőt, már az első hullám végén is elkezdte a kormány felszabadítani az alap létrehozásakor lekötött összegeket és azokat gyakorlatilag visszaadja az eredeti előirányzatokra.

A Gazdaságvédelmi Alapból:

 • a legtöbb pénz, 42 milliárd forint a turisztikai fejlesztési célelőirányzatra került, 
 • 32,5 milliárd az autóbusszal végzett személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére ment, 
 • 29,5 milliárd a vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére, 
 • 21,4 milliárd a vasúti pályahálózat működtetésének költségtérítését fedezi, 
 • 15,7 milliárd a Miniszterelnökség beruházásaira megy, 
 • 11,5 milliárd forintból a sportakadémiákat támogatja a kormány, 
 • 10,3 milliárd forinttal a regionális víziközmű társaságokat támogatja a kormány, 
 • 4,3 milliárd forintból az útdíjrendszerek működtetését támogatja, 
 • 2,8 milliárd forint a Nemzeti Olimpiai Központ beruházására ment, 
 • 2,6 milliárdot kap a Nemzeti Sportközpontok, 
 • 1,2 milliárddal a sporttevékenységet támogatja a kormány, ezen belül a sport népszerűsítésével összefüggő feladatokra 132 millió megy, a többi pedig a sportági fejlesztési koncepciók megvalósítását szolgálja. 
 • Kap némi forrást a gyógyító-megelőző ellátás intézetei előirányzat is: 42,1 millió forintot. 

A Központi Maradványelszámolási Alapból kicsivel több mint 2 milliárdot vett el most a kormány. Ebből

 • 1,5 milliárd forint a hulladékgazdálkodási ideiglenes közszolgáltatás indokolt többletköltségeit és kapcsolódó kártalanítást fedez, 
 • közel 500 millió forint a Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és sportesemény pályázatokat fedez. 

A költségvetési rendkívüli tartalékából elvont 7,1 milliárd forint a Bethlen Gábor Alapba megy, nemzetpolitikai célú támogatásokra. 

A Járvány Elleni Védekezés Tartalékából 26,4 milliárd forint került most átcsoportosításra. Az alábbi előirányzatok osztoznak meg ezen az összegen. 

 • 16,2 milliárd forint a gyógyító-megelőző ellátás intézetei kapnak, 
 • 5,4 milliárd a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz megy, 
 • 1,1-1,1 milliárd forint az MH Egészségügyi Központnak és az Országos Sportegészségügyi Intézetnek, 
 • 970 milliót kap a szociális és gyermekvédelmi, gyermekjóléti feladatellátás és irányítás intézményei előirányzat, 
 • 508 millió az Országos Vérellátó Szolgálatnak megy, 
 • 338 millió pedig a Klebelsberg Központnak. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva és Peking agresszívabb információs hadviselésre kapcsolt
Káncz Csaba | 2021. április 14. 19:29
A második hidegháború korában újra a nagyhatalmi vetélkedés dominál, ahol a Kreml stratégiai ambíciói eléréséhez Új Generációs Hadviselést alkalmaz. A Vuhanban kitört COVID-19 járvány miatt Kína is magasabb szintre kapcsolta (dez)információs műveleteit világszerte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A chiphiány több, mint gazdasági kérdés - az amerikai-kínai vetélkedés újabb terepe
Király Béla | 2021. április 14. 16:59
Az elmúlt hónapokban a félvezetők hiánya meghatározó téma volt mind a járműgyártás, mind az elektronikai ipar szempontjából. A kereslet-kínálat megbillenésén túl a háttérben érdekes folyamatok zajlanak, amelyek tovább bonyolítják a helyzetet.
Makro / Külgazdaság Burgenlandban feloldják a teljes zárlatot
MTI | 2021. április 14. 16:00
Burgenland - Ausztria két másik két keleti tartományával, Béccsel és Alsó-Ausztriával szemben - a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, április 1-e óta tartó teljes zárlat feloldása mellett döntött - jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerdán.
Makro / Külgazdaság Budapestország vagyunk Trianon óta - interjú Lázár Jánossal
Baka F. Zoltán | 2021. április 14. 11:40
Nagyinterjú a kormánybiztossal a vidékkel szembeni adósságok törlesztéséről, a kiskereskedelmi multik megregulázásáról, Csányi Sándorról és Mészáros Lőrincről.
Makro / Külgazdaság KSH: 1,9 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban
MTI | 2021. április 14. 10:41
Az ipari termelés volumene februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a januári 6,7 százalékos visszaesés után. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,9 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta - erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a németek második adagként sem adnak AstraZeneca-oltást
MTI | 2021. április 14. 10:08
Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.
Makro / Külgazdaság Magyarország inkább megvárja az EU-s Facebook-törvényt
MTI | 2021. április 14. 08:36
Varga Judit nemrég nagy lendülettel állt bele a hazai közösségimédia-szabályozásba, de ezek szerint változott a terv és a tempó.
Makro / Külgazdaság Az EU nem ijedt meg a Janssen-vakcinától, magyarázatot kért az USA-tól az oltóanyag-szállítmányok késleltetése miatt
MTI | 2021. április 14. 07:42
Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nincs bizonyíték az összefüggésre a vakcina és az amerikai vérrögképződéses esetek között.
Makro / Külgazdaság Egyre nő az oltakozási hajlandóság Nyugaton – mutatjuk, hol áll Magyarország
Wéber Balázs | 2021. április 14. 06:07
A nyugat- és dél-európai országokban a lakosság 60-75 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen – a franciák kivételével –, az oltakozási kedv pedig jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban. Magyarországon tavaly év vége óta egyenesen megugrott az oltakozási hajlandóság: ma már 60 százalék biztosan elfogadná a vakcinát. Ebben alighanem döntő szerepe van a rekordszintű halálozási hullámnak. Ugyanakkor egyelőre csak 40 százalék regisztrált.
Makro / Külgazdaság Leállíthatják a Janssennel való oltást az USA-ban, mert vérrögképződést okozott
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 14:19
Hat nőnél, két héttel az oltás után. Egyikük belehalt.
hírlevél
depositphotos