1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az ipari termelés bővülése továbbra is alacsony, az előző havi mélypont után azonban mind havi, mind éves összehasonlításban nőtt a termelés volumene.

A korábbi augusztusi adat, amely havi és éves összehasonlításban is csökkenést mutatott, már utalt arra, hogy rövid távon és éven belül is egyre jobban nő a recesszió kialakulásának az esélye. A kedvezőtlen augusztusi adatot követően szeptemberben már mind havi, mind pedig éves összehasonlításban növekedett az ipari termelés volumene. A kedvező adat ellenére, azonban nem várható az ipari termelés nagy mértékű növekedése, ugyanis a belső kereslet a kormányzati intézkedések ellenére sem bővült, és a magyar export felvevőpiacán, elsősorban a német gazdaságban is visszaesést prognosztizálnak az elemzők az elkövetkező időszakokban.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója az adatokhoz hozzáfűzte, hogy a szeptemberi ipari termelés valamelyest pozitívabb képet nyújt az elmúlt hónapokhoz képest, hiszen az előzetes adatok alapján év/év alapon mintegy 3 százalékkal bővülni tudott. A szakember szerint ez azonban inkább átmeneti dolognak tekinthető, mintsem trendfordulónak, mivel a múlt héten megjelent hazai beszerzési menedzser index jól mutatja a kereslet várható csökkenését.

Horváth István azt is hozzátette, hogy az ipari termelés bővülésének nagy valószínűséggel a készletek növekedése állhat a hátterében, és kevésbé a gyenge forintárfolyam növekedést ösztönző hatásának tulajdonítható. Magyarország megítélése és a piacok számára a következő hónapokban főként az lesz meghatározó, hogy a gyenge uniós – főként német – növekedés milyen mértékben fogja befolyásolni a magyar export iránti keresletet, ezzel együtt a hazai növekedési kilátásokat.

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 szeptemberében 3,0 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel.

 


Az ipari termelés munkanappal kiigazított volumenindexe (előző év=100)
Forrás: KSH/Privátbankár

 

A termelés az év első kilenc hónapjában 6,2 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index szeptemberben 3,9 százalékkal emelkedett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG