<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A külgazdasági  és külügyminiszter szerint  két év alatt másodszor fog megbomlani a világgazdasági status quo, és erre a magyar gazdaságnak is fel kell készülnie.

Amúgy sem volt könnyű két évünk, de amikor azt hittük volna, hogy nagyjából kontroll alatt vannak az események, beütött a háború a szomszédban – 2020 februárja óta tart egy embert próbáló időszak, mondta Szijjártó Péter ma a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) külgazdasági évnyitó konferenciáján Budapesten.

Hozzátette, hogy két év alatt másodszor fog megbomlani világgazdasági status quo: korábban a Covid-járvány, most pedig a szomszédunkban zajló háború ennek az oka. Mint fogalmazott:

új korszakra kell készülnünk.

Szijjártó Péter (Korábbi felvétel. Forrás: Facebook)
Szijjártó Péter (Korábbi felvétel. Forrás: Facebook)

Most azon dolgoznak a kamarával és a magyar cégekkel, hogy a gazdaság az új világgazdasági korszakban is sikeres legyen. Ennek érdekében stratégiai megállapodást írt alá az MKIK-val az együttműködésről külgazdasági területen.

Szerinte az új világgazdasági rendben gazdasági szempontból két dolog kell a sikerhez:

minél több gyártókapacitást kell Magyarországra csábítani, és le kell csapni a piaci résekre, tehát ösztönözni kell a magyar cégek exportját és a kinti befektetéseket.

Ami a kifektetéseket illeti, a magyar cégek 1,8 milliárd euró profitot tudtak elérni külföldön tavaly - eközben a külföldi tulajdonú vállalatok 8,2 milliárd euró nyereséget termeltek Magyarországon.  Szeretnék, ha ez a profitmérleg kiegyensúlyozódna: a cél, hogy a külföldön is versenyképes magyar cégek növekedjenek kint, növeljék profitjukat, és ezzel is segítsék a hazai gazdaságot. Ennek érdekében külföldi befektetéseikhez is ad majd a kormány vissza nem térítendő támogatást, valamint hiteleket kínál majd például cégvásárláshoz.

Kitért arra is, hogy a Covid-járvány alatt 1380 vállalat befektetését támogatták, és ezzel hozzájárultak 290 ezer munkahelyet megmentéséhez. Szeriinte a magyar gazdaság tripla rekordot ért el (beruházások, foglalkoztatás, export). Most 4,7 millió ember dolgozik, ami soha nem látott rekord, 2010-ben 3,7 millió volt ez a szám, jegyezte meg.

Parragh László, az MKIK elnöke köszöntőjében azt mondta: szomorú látni, ami a szomszédban történik. Beszélt arról is, hogy

a külügyminisztériummal együtt kívánnak dolgozni majd a kármentésen, hiszen a háború számos, Ukrajnában jelen lévő magyar cégnek is veszteséget okoz.   

Szijjártó Péter ezúttal is megerősítette a magyar kormány álláspontját: mindent megtesznek, hogy Magyarország ebbe a háborúba ne sodródjon bele.

 

 

Makro / Külgazdaság Bővítik az oroszok a zaporizzsjai erőmű dolgozói számát
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 10:06
Április végéig négy és fél ezerre emeli Oroszország a megszállt Zaporizzsjai Atomerőmű dolgozóinak létszámát. Ezt Renat Karcsaa, a Roszenergoatom orosz konszern vezérigazgatójának tanácsadója mondta el csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökségnek.
Makro / Külgazdaság Brutális pénzzel küzd az USA világszerte az átlátható kormányzásért
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:50
A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően - jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán. Joe Biden kifejtette, hogy a világtörténelem válaszút előtt áll, a ma meghozott döntések pedig évtizedekre befolyást gyakorolnak a világ folyamatainak irányára.
Makro / Külgazdaság Elkötelezettségről vallott a kínai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:10
A kínai miniszterelnök szerint országa elkötelezett, hogy megnyitja a világ második legnagyobb gazdaságát, és olyan reformokat hajt végre, amelyek elősegíthetik a növekedés élénkülését. A geopolitikai feszültségek csak visszafogják a fejlődést világszerte - tette hozzá.
Makro / Külgazdaság Magasan Donald Trump van az élen
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:37
Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve - derül a FoxNews szerdán publikált közvéleménykutatásából.
Makro / Külgazdaság Meglepő beismerést tett Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:04
Az elmúlt órák eseményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Törökországba megy Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:36
Ezt Tayyip Erdogan török elnök közölte szerda este.
Makro / Külgazdaság Nagyot csökken az alapszámlák díja hamarosan
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:07
A tényleges csökkenésre még azért sokat kell várni.
Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG