2p
Hosszú interjút adott az Indexnek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szerinte az oroszoktól nem kell félni, a törököknél demokrácia van, egyszer pedig az életéért futott Brüsszelben.
MTI Fotó: Marjai János

Nem lesz Orbán-Obama találkozó

Szijjártó Péter a magyar-amerikai viszonyról elmondta az Indexnek: a gazdasági és védelmi együttműködés jól működik, ám a politikai pillérnél ez nincs meg - kétoldalú találkozón Orbán Viktor és Barack Obama sosem vett részt, erre a következő hónapokban már nem is nyílik lehetőség, bár van olyan felvetés, hogy Orbán az Egyesült Államokba utazzon.

Az oroszok nem fenyegetik a NATO-t, még ha a lengyelek úgy is érzik

Szijjártó Péter nem tartja reálisnak, hogy Oroszország bármilyen fenyegető cselekményre sort kerítene bármilyen NATO-tagállammal szemben. Ezt a balti országok és Lengyelország máshogy gondolják, fenyegetésként élik meg az oroszok viselkedését - ezért NATO-tagként Magyarország is rész vesz például a balti országok légterének őrzésében. Az Oroszországgal szemben életben lévő szankciók meghosszabbítását legutóbb azért nem blokkoltuk, mert végül csak Magyarország ellenezte a hosszabbítást - bár a külügyminiszter szerint továbbra sem tartják helyes eljárásnak.

Törökországban demokrácia van

A magyar külügy Törökország esetében semmiféle antidemokratikus folyamatot nem lát. Szijjártó Péter jogosnak látja azt a törekvést, hogy egy demokratikusan megválasztott hatalom minden, az államcsínyben bizonyos fokig részt vevő embert igyekszik felderíteni.

Vajna-hitel, beszólások, Czukor József és futás az életért

Szijjártó Péter az interjúban beszélt arról is, hogy sosem szólt bele, hogy az Exim Bank kinek adjon hitelt, Andy Vajna rendesen törleszti a TV2-re kapott hitelt. Állítása szerint a korábban kormánybarát Simicska-médiumoknak, újságíróknak sosem adott utasítást arról, miről beszéljenek.

Kinevezésekor arra kérte Orbán Viktor, hogy legyen magyar külügyminiszter, csináljon magyar külpolitikát; ha egy ország külügyminiszterének, vezetőjének kemény hangnemű közleményt küld, arról utólag szokta tájékoztatni Orbánt. A külpolitikai tanácsadók közül Czukor Józseffel az interjú alapján nem felhőtlen a viszonya, az oroszoknak kémkedő Kovács Béla ügye miatt még sosem vontuk felelősségre az oroszokat.

Brüsszelben egyszer úgy érezte, az életéért kell futnia, amikor egy no-go zónába tévedett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye van Magyar Péternek? Ma délután Medgyessy Pétertől ezt is megkérdezheti a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 09:46
Ehhez elég csak egy ingyenes regiszráció a ma 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság A német kormány becsapja Európát
Káncz Csaba | 2024. április 21. 10:44
Berlin és Peking újbóli összebarátkozásának szélesebb körű geopolitikai következményei vannak. Miközben a világban a biztonságpolitikai eszkaláció időszakát éljük, a német kormánynak ki kellene néznie a vállalati lobbik buborékjából. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG