2p
Hosszú interjút adott az Indexnek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szerinte az oroszoktól nem kell félni, a törököknél demokrácia van, egyszer pedig az életéért futott Brüsszelben.
MTI Fotó: Marjai János

Nem lesz Orbán-Obama találkozó

Szijjártó Péter a magyar-amerikai viszonyról elmondta az Indexnek: a gazdasági és védelmi együttműködés jól működik, ám a politikai pillérnél ez nincs meg - kétoldalú találkozón Orbán Viktor és Barack Obama sosem vett részt, erre a következő hónapokban már nem is nyílik lehetőség, bár van olyan felvetés, hogy Orbán az Egyesült Államokba utazzon.

Az oroszok nem fenyegetik a NATO-t, még ha a lengyelek úgy is érzik

Szijjártó Péter nem tartja reálisnak, hogy Oroszország bármilyen fenyegető cselekményre sort kerítene bármilyen NATO-tagállammal szemben. Ezt a balti országok és Lengyelország máshogy gondolják, fenyegetésként élik meg az oroszok viselkedését - ezért NATO-tagként Magyarország is rész vesz például a balti országok légterének őrzésében. Az Oroszországgal szemben életben lévő szankciók meghosszabbítását legutóbb azért nem blokkoltuk, mert végül csak Magyarország ellenezte a hosszabbítást - bár a külügyminiszter szerint továbbra sem tartják helyes eljárásnak.

Törökországban demokrácia van

A magyar külügy Törökország esetében semmiféle antidemokratikus folyamatot nem lát. Szijjártó Péter jogosnak látja azt a törekvést, hogy egy demokratikusan megválasztott hatalom minden, az államcsínyben bizonyos fokig részt vevő embert igyekszik felderíteni.

Vajna-hitel, beszólások, Czukor József és futás az életért

Szijjártó Péter az interjúban beszélt arról is, hogy sosem szólt bele, hogy az Exim Bank kinek adjon hitelt, Andy Vajna rendesen törleszti a TV2-re kapott hitelt. Állítása szerint a korábban kormánybarát Simicska-médiumoknak, újságíróknak sosem adott utasítást arról, miről beszéljenek.

Kinevezésekor arra kérte Orbán Viktor, hogy legyen magyar külügyminiszter, csináljon magyar külpolitikát; ha egy ország külügyminiszterének, vezetőjének kemény hangnemű közleményt küld, arról utólag szokta tájékoztatni Orbánt. A külpolitikai tanácsadók közül Czukor Józseffel az interjú alapján nem felhőtlen a viszonya, az oroszoknak kémkedő Kovács Béla ügye miatt még sosem vontuk felelősségre az oroszokat.

Brüsszelben egyszer úgy érezte, az életéért kell futnia, amikor egy no-go zónába tévedett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG