Külpolitika
Nemzetközi Újabb csatlakozónak örülhet Orbán Viktor 
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 11:11
A belgiumi Flamand Érdek is belép a Patrióták Európáért csapatába. 
Nemzetközi Az új EU külügyi főnök nekimegy Budapestnek és Moszkvának 
Káncz Csaba | 2024. június 26. 09:33
A dinamikus Kallas nagy hangsúlyt fektet az EU védelmi képességeinek megerősítésére, az energiabiztonság fokozására és a demokratikus ellenálló képesség előmozdítására. Moszkva, Budapest és Belgrád várhatóan erőteljes nyomás alá kerül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese lett a győztes Észak-Macedóniában 
Privátbankár.hu | 2024. június 24. 07:55
Kétnapos vitát követően az északmacedón parlament megszavazta a Hrisztijan Mickoszki vezette konzervatív kormány kinevezését vasárnap késő este Szkopjéban.
Makro / Külgazdaság Trump ellenfelei és hívei is örülnek, hogy a volt elnök elítélt bűnözővé vált 
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 07:59
Fájdalmas, de nem megrendítő az amerikai elnökválasztás eredménye szempontjából az az ütés, amit Donald Trump volt elnök kapott az esküdtektől, akik bűnösnek találták üzleti csalási bűntettében.
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere  
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Munkába állt az új dél-koreai kémműhold  
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 10:58
Dél-Korea helyi idő szerint hétfőn sikeresen Föld körüli pályára állította második kémműholdját egy SpaceX Falcon 9 hordozórakéta segítségével, amely a Florida állambeli Kennedy Űrközpontból indult a világűrbe - közölte a dél-koreai védelmi minisztérium.
Nemzetközi Változott a magyar kormány véleménye: támogatja az izraeli telepesek elleni szankciókat 
Privátbankár.hu | 2024. március 15. 14:39
Az EU közel áll a szankciók elfogadásához a palesztinokat Ciszjordániában támadó erőszakos izraeli telepesekkel szemben, miután Magyarország feladta ellenállását – közölték európai diplomaták pénteken.
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése - frissítve! 
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Titkos jelentésben bukkant fel Orbán Viktor, rejtélyes hajók tűntek fel a tengeren – a legolvasottabb Nagyító-cikkek 
Wéber Balázs | 2023. december 26. 18:34
Az ukrajnai és a közel-keleti háború és annak "mellékzöngéi", valamint a magyar miniszterelnökkel kapcsolatos nemzetközi ügyek érdekelték idén leginkább az olvasókat a külpolitikában rovatunk, a Nagyító toplistája alapján.
Makro / Külgazdaság Azért van összerakva a csomag, hogy azonnal menekülni lehessen: háború indulhat a világ egyik legszerencsétlenebb országában 
Privátbankár.hu | 2023. december 3. 18:41
Aki úgy gondolja, hogy a magyar történelem különösen szerencsétlen, annak érdemes megismerkednie Örményország sorsával. Az örmények ma is reménytelen háborúra készülnek.
Makro / Külgazdaság Kína ravasz játszmája a Hamásszal 
Káncz Csaba | 2023. október 24. 15:05
A háború hatására Kína közel-keleti politikájában csökken a stabilitás prioritása, miközben az amerikai befolyás ellensúlyozására az arab országok és Irán támogatása kerül előtérbe. Míg az USA közvetlenül belekeveredik a konfliktusba, addig Peking annak döntőbírójaként tünteti fel magát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Meloni elfogadta Novák Katalin invitálását  
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 29. 11:40
Az olasz miniszterlenök Budapestre látogat szeptember közepén. 
Makro / Külgazdaság Putyin bekeményít a mozgósításban 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője aláírta azt a rendeletet, ami jelentősen növeli a sorozási felszólítást figyelmen kívül hagyó állampolgárok pénzbüntetését. Az eddigi 500-3000 rubelről 10-30 ezer rubelre növekszik a bírság október 1-jétől.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: ránk rúgta az ajtót a háború 
Wéber Balázs | 2023. március 30. 11:23
Az export és a magyar vállalati kifektetések segítését, a bejövő nagy beruházások támogatását, valamint a hazai nukleáris energiatermelő kapacitások felpörgetését nevezte az idei fő külgazdasági céloknak Szijjártó Péter a  Magyar Külkereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Fókuszban a külpiacok című külgazdasági évnyitó konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi 
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ez a rejtélyes agytröszt irányítja az amerikai háborús stratégiát 
Káncz Csaba | 2023. január 22. 15:48
Míg az agytröszt a dokumentumaiban ügyel arra, hogy tartózkodjon a közvetlen háborús felhívásoktól, valójában a nagyhatalmi konfrontációra készíti föl az USA döntéshozóit. A CNAS legbefolyásosabb tisztviselője egyben a Booz Allen Hamiltonnak is igazgatósági tagja, amelyet a világ legjövedelmezőbb kémszervezetének tartanak. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Orvosi felügyelet alatt a brit uralkodó, a gyermekei is ott vannak mellette 
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 8. 16:29
II. Erzsébet családtagjai az orvosi felügyelet alá helyezett királynőhöz tartanak. A szigetország állami és egyházi vezetői is aggodalmukat fejezték ki.
Makro / Külgazdaság Kicsit táncolt a románok idegein Trianon évfordulóján a magyar államtitkár 
Privátbankár.hu | 2022. június 5. 10:56
A vesztes 20. század után megnyerjük a 21. századot. Biztosan ez a legjobb üzenet június 4-én, Erdélyben egy magyar államtitkártól?
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Brüsszel kudarcot vallott, a magyar válaszok működtek jól 
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 10:48
A külügyminiszter ezért öt pontba szedte ajánlásait az EU számára. Szerinte nem szabadna mindenből politikai, ideológiai kérdést csinálni, amikor emberéletekről van szó.
Makro / Külgazdaság Az európai külpolitika a pofonok völgyében – sorra jönnek a megaláztatások 
Káncz Csaba | 2022. január 16. 18:34
Az elmúlt időszakban az EU nemcsak az ukrán rendezés ügyében szorult látványosan háttérbe. A legtekintélyesebb német külpolitikai agytröszt friss tanulmányában ráadásul súlyos kritikával illeti az EU jövőbe mutató terveit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új jaltai paktum? – Biden aggodalmat váltott ki a térségünkben 
Káncz Csaba | 2021. december 12. 11:08
Közép-Európa egyes keleti NATO tagállamaiban haraggal konstatálják Biden kinyújtott kezét Moszkva irányába. A baltiak és a lengyelek számára a tagság garanciát jelentett, hogy együtt szavazhatnak Európa biztonságáról. Most pedig ki akarják hagyni őket a stratégiai fontosságú megbeszélésekből. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin aggódva figyel: Törökország és Irán behatol Közép-Ázsiába 
Káncz Csaba | 2021. április 18. 11:51
Ankara és Teherán katonai megállapodásokkal veti meg a lábát Közép-Ázsiában.  Különösen élénk mozgás tapasztalható a perzsa nyelvű Tádzsikisztán körül, amelynek 1360 kilométeres határszakasza van Afganisztánnal és 480 kilométeres Kínával.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Keményen egymásnak feszült az USA és Kína Alaszkában 
- | 2021. március 20. 10:14
Kemény és közvetlen megbeszéléseket követően véget ért pénteken az alaszkai Anchorage-ben az amerikai és a kínai diplomácia vezetőinek kétnapos találkozója, amely az első volt Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta.
Makro / Külgazdaság Kemény üzenet Kínának - Japán tervei egy megelőző csapásra 
Káncz Csaba | 2020. június 28. 12:37
Az agresszívabb japán katonai pozicionálás összefügg Peking egyoldalú lépéseivel a Dél-kínai-tengeren, az indiai határon, a vitatott Szenkaku / Tiaojü szigetek körül, és Hongkong kapcsán.  A 2012-ben újra miniszterelnökké választott Abe miniszterelnök politikai kurzusának bevallott célja Japán regionális marginalizálódásának feltartóztatása. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Túszejtés, titkos iratok, emberrablás – a berni incidens 
Káncz Csaba | 2020. február 16. 11:04
Kommunista ügynökök aktáit akarták megszerezni azok a román- és magyar antikommunisták, akik az 1950-es években elfoglalták hazájuk nagykövetségét a svájci fővárosban. A Securitate a román csoport fejét aztán Kelet-Berlinbe csalta, Bukarestbe hurcolta és tarkólövéssel kivégezte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Világszerte kísértenek Trump dilettáns nagykövetei 
Káncz Csaba | 2020. február 10. 09:11
Trump nemcsak, hogy rekord számban nevez ki floridai pénzes ismerősöket nagyköveteknek, hanem ezek ráadásul kiszorítják a professzionális diplomatákat a nagykövet-helyettesi pozíciókból. Értesülésünk szerint a budapesti nagykövetségen nyomott a hangulat, mert a nagykövet elfojt minden olyan kezdeményezést, amely a hazai jogállamiság eróziójával kapcsolatos megszólalásokra vonatkozna. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Élesedik az Orbán-Putyin játszma 
Káncz Csaba | 2019. október 24. 14:01
Csehországban, Lengyelországban, Norvégiában és Litvániában elképzelhetetlen lenne az a Putyin-barát vonal, amelyet a magyar miniszterelnök visz. A washingtoni belharcok kimenetele, valamint a Moszkva és Párizs közötti közeledés érdemben fogja befolyásolni Orbán játékterét. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Federica Mogherini sovány öröksége: lesz-e uniós külpolitika? 
Nagy Mariann | 2019. szeptember 3. 18:00
Igen jelentősen lecsökkent az Európai Unió nemzetközi befolyása. De képes lesz-e változtatni ezen az EU új külügyi és biztonságpolitikai főképviselője?
Makro / Külgazdaság Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel 
Káncz Csaba | 2019. augusztus 22. 10:01
Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.
Makro / Külgazdaság Lemondott a nagykövet, akit Trump lehülyézett, miután kiszivárogtak a táviratai 
Privátbankár.hu | 2019. július 10. 13:45
Lemondott a washingtoni brit nagykövet - titkosnak szánt távirataiban Trumpot ekézte, aki válaszul lehülyézte. A miniszterelnöki címre is pályázó brit külügyminiszter nem lesz boldog.
Makro / Külgazdaság Fordulat a német politikában: kevesebb menekült és kétsebességes Európa jön? 
Izsó Márton | 2018. január 12. 16:30
A szeptemberi választások óta alkudoznak a német pártok a kormányalakításról. Most végre talán körvonalazódik az új nagykoalíció: egy maratoni tárgyalás után hajnalra kiszivárgott egy lista arról, amiben a felek – a Merkel vezette CDU, a Seehofer vezette CSU és a Schulz vezette SPD – állítólag már megállapodtak. Ezek között szerepel a menekültek befogadására vonatkozó plafon bevezetése és lépések az eurózóna (és így a kétsebességes EU) megerősítésére is; az esélyekről, a lehetséges kimenetelekről és a magyar vonatkozásokról külpolitikai szakértőnket, Káncz Csabát kérdeztük.
Makro / Külgazdaság Vallottak az oroszok: ez volt az év legnagyobb csalódása 
Privátbankár.hu | 2017. december 29. 15:11
Sehogy sem sikerült barátkozni Amerikával.
Makro / Külgazdaság Trump dilettánsokkal képviselteti a kormányát? 
Privátbankár.hu | 2017. november 9. 08:02
Nekiment az amerikai nagyköveti kinevezésnek egy volt nagykövet.
Makro / Külgazdaság Kísérteties párhuzamok: 1914 Németország, 2017 USA 
Káncz Csaba | 2017. október 16. 06:10
Trump lépése az iráni atomalku felrúgásáról újabb mélypontra küldte Európa és az USA viszonyát. A német lapok már 1914-hez hasonlítják Trump lépését. Amerika egyik legtekintélyesebb biztonságpolitikai szakértője szerint is elképesztő párhuzamok vannak Trump és II. Vilmos német császár között, aki országát belevitte az első világháborúba.
Makro / Külgazdaság Bejött Szijjártó fenyegetőzése – megijedtek az ukránok a magyaroktól 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 29. 07:20
Nagyon szeretnének mindent megbeszélni a magyar kormánnyal, az ukrán nagykövet még konzultálni is hazament.
Makro / Külgazdaság De mit keres Abu Ivanka, azaz Trump a puskaporos hordó közepén? 
Privátbankár.hu | 2017. május 20. 11:39
Donald Trump első külföldi látogatása a Közel-Kelet feszültségekkel terhes vidékeire vezet. Szimbolikus, hogy az első állomás Szaúd-Arábia. Viszont nagyon kényes beszédet készül elmondani, amivel könnyen megsérthet másokat. Eltalálja-e az impulzív elnök a megfelelő hangnemet, vagy ebből is konfliktus lesz? Mit hagyott közben otthon?
Makro / Külgazdaság Tragikus lenne egy katonai megoldás Észak-Korea ellen 
Privátbankár.hu | 2017. május 20. 09:55
James Mattis, az Egyesült Államok védelmi minisztere szerint "tragikus lenne" egy katonai megoldás Észak-Korea ellen.
Makro / Külgazdaság Igencsak gyatrán áll Trump száz napos ígéreteinek teljesítésével 
Eidenpenz József | 2017. április 27. 14:45
Emlékeznek még, hogy Trump ősszel azt ígérte, már elnöksége első száz napja alatt meg fogja valósítani egy sor fontos ígéretét, vagy megteszi a szükséges előkészítő lépéseket? Azóta mintegy három tucatnyi ígéretének úgy tűnik, a harmadát sem sikerült beváltania. Mégis elégedett magával, és önkritika helyett inkább azt állítja, ezt a nevetséges száz napos határidőt nem is ő találta ki.
Makro / Külgazdaság A keleti nyitás stratégiájának újabb országa rendült meg 
Káncz Csaba | 2017. február 23. 10:30
A korábbi nagy politikai propaganda-kampány és a beleölt milliárdok ellenére a stratégia célállamaival csökken a kereskedelmi forgalmunk. A miniszterelnök egy éve 50 tagú delegációval érkezett a keleti nyitás egy kiemelt országába, Mongóliába. A hétvégén ez az ország az államcsőd elől a Valutaalap karjaiba menekült.
Makro / Külgazdaság Kína elégedetten figyeli Trump botladozásait 
Káncz Csaba | 2017. február 14. 09:19
Feszült heteken van túl Washington és Peking kapcsolata. A kínaiak elégedetten konstatálják, hogy Trump sorozatosan kényszerül visszavonulót fújni számos külpolitikai vonatkozású kampány-ígéretéből. Mindez azonban nem változtat az amerikai elnök érzelmi hullámzásain és politikai vonalvezetésének kiszámíthatatlanságán.
Makro / Külgazdaság Komoly meglepetések Moszkva új külpolitikájában - hírek és álhírek 
Káncz Csaba | 2017. január 25. 12:30
Aktuális, hogy megvizsgáljuk az új orosz külpolitikai stratégiát, amely számos meglepetéssel szolgál Ukrajna, az EU és Palesztina vonatkozásában. Moszkva egyik fontos prioritása, hogy erősítse a Kreml médiapozícióját a globális információs térben - az álhírek terjesztéséről szemérmesen hallgat a dokumentum.
Makro / Külgazdaság Amerika aggódhat: Oroszország lepaktál a vérszomjas elnökkel 
Privátbankár.hu | 2017. január 4. 17:32
Oroszország kész fegyverekkel, repülőgépekkel, tengeralattjárókkal ellátni a Fülöp-szigeteket - jelentette be az orosz nagykövet.
Makro / Külgazdaság Mi történik? Izrael miatt rúgja össze a port Amerika a britekkel 
Privátbankár.hu | 2016. december 30. 12:26
Az amerikai külügyminiszter keményen bírálta Izraelt, erre a britek beszóltak az amerikaiaknak, akik ezen mélységesen meglepődtek.
Makro / Külgazdaság Erdogan az összeomlás szélére kormányozta Törökországot 
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 20:21
Törökországban a júliusi puccskísértlet óta folynak a tisztogatások - az államcsíny-kísérletet Erdogan a hatalma megerősítésére használta fel, ahogy az egyre véresebb robbantásos merényletek is jó apropót jelentenek a rendkívüli állapot fenntartására. Erdogan a rendeleti kormányzás bevezetésével gyakorlatilag az autokráciát készíti elő - de mi lesz, ha közben összeomlik a gazdaság? Káncz Csaba külpolitikai szakértő adott helyzetértékelést a Privátbankár.hu-nak.
Makro / Külgazdaság Orbán: Győzött a magyar politika 
Privátbankár.hu | 2016. december 1. 13:39
A miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezleten értékelte kormánya munkáját.
Makro / Külgazdaság Brüsszel sem állhat közéjük - még mindig imádják a kormánypártot a lengyelek 
Privátbankár.hu | 2016. november 15. 14:04
A botrány ellenére is learatta a babérokat a közvélemény kutatáson a Jog és Igazságosság párt.
Makro / Külgazdaság Évtizedek óta nem látott csapást szenvedett el Amerika - előkerülnek a fegyverek 
Káncz Csaba | 2016. október 28. 08:54
A Fülöp-szigetek két éven belül meg akar szabadulni az összes amerikai katonától, miközben Japán és Ausztrália diplomáciai manőverezésbe kezdtek. Saigon 1975-ös eleste óta nem gyengültek meg ennyire Washington pozíciói a térségben. De ha a diplomácia eredménytelen a Dél-kínai-tengeren, akkor a fegyverek kerülhetnek előtérbe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG