Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Simonyi András, Magyarország volt washingtoni nagykövete, a George Washington Egyetem munkatársa az interjú első részében arról beszélt: az Orbán-kormány Amerika-politikája zavaros, következetlen és gerinctelen. Simonyi szerint komoly probléma az is, hogy a Kongresszusban Magyarországot mindkét párt részéről súlyos kritika éri, a magyar demokrácia helyzetét pedig egyenesen siralmasnak nevezik. Az interjú első részét itt olvashatja >>

Az amerikai szenátus illetékes bizottsága a napokban 20:2 arányban támogatta, hogy Washington vezessen be szankciókat az Északi Áramlat II-t építő cégekkel szemben. Moszkva szerint viszont Washington az orosznál jóval drágább LNG-jét valójában „egy újabb fegyverként használja imperialista törekvéseihez” Európában. Hogyan néz ki ez a vita Washingtonból?

A gáz a következő 50 évben a világ energiaellátásának tartós, mondhatni meghatározó része lesz, fontos szereplő, hogy egyensúly alakuljon ki a növekvő energiaigények és a klíma-szempontok között. Nem karbonsemleges, de fele akkora a CO2 kibocsátása, mint a széné. Az Északi Áramlat II. sajnálatos módon erősen politikai - orosz és elsősorban német - projekt, amely tovább súlyosbítja Európa gázfüggőségét Putyintól. Nem lenne semmi probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Emellett igazán bizarr és árulkodó tény, hogy Gerhard Schröder volt német kancellár a Gazprom többségi tulajdonában álló Nord Stream AG konzorcium felügyelőbizottságának elnöke. Az amerikai szankciók előbb-utóbb életbe fognak lépni, nem csupán az amerikai ipar érdekeitől, hanem nagyrészt biztonsági megfontolásoktól vezérelve.

Fontos azt is látni, hogy az amerikai gázkitermelés ilyen mértékű felfutására senki nem számított. A cseppfolyósított földgáz (angol rövidítéssel LNG) a világ gázellátásának egyre fontosabb része lesz. Szépen lassan a gáz - az olajhoz hasonlóan - világpiaci áron fog kereskedni. Ekkor az amerikai LNG nemcsak versenyképes, de a norvég gáz mellett a legmegbízhatóbb is lesz. Azt, hogy Amerika "imperialista törekvésekhez" használja a gázt, elég furcsa megközelítésnek tartom. Amerika persze el akarja adni a kitermelt gázt, de ennyi. Miközben jogosnak tartom az amerikai kritikát, hogy míg Európa egy része Amerikára számít biztonsága garantálásában, az oroszoktól való energiafüggést rendben lévőnek találja. Több amerikai gáz Európába juttatása biztonsági és energia-biztonsági megfontolásból is fontos lenne.

Simonyi András (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Ön jelenleg többek között a George Washington Egyetemen kiemelten foglalkozik a skandináv modellel. Mit üzen Ön szerint hazánk számára a mai Skandinávia az innovációs dinamika, a társadalmi kohézió, avagy a védelmi képességek szemszögéből?

Sajnos nem sikerült a rendszerváltáskori – Jeszenszky Géza akkori külügyminiszter által is támogatott - álmom, hogy Észak-Európát és a Visegrádi országokat összekapcsoljuk, modernizációs és biztonsági megfontolásokból. Valóban, ez az egyik kiemelt kutatási területem. Amerikában, mint a világon sok helyen, keresik a skandináv siker "titkát". De valójában nincs titok. Az úgynevezett skandináv - vagy inkább északi - modell nem valamiféle utópia vagy ideális, statikus dolog, hanem egy felfogás, egy modernizációs szemlélet, amelynek az alapja és lényege a liberális kapitalista piacgazdaság egy szelídebb formája, a demokrácia folyamatos tökéletesítése és az innováció. Az öt északi ország korántsem egyforma és ez előny.

Magyarország számára, méretünkből kifolyólag is követhető modell lett volna a modernizáció szempontjából a rendszerváltás után. A finn példa mutatja, hogy el lehet szakadni az évszázados, lemaradást konzerváló modelltől, ha a politikai elit ebben konszenzusra jut. És itt a bökkenő! Ez Magyarországon nem történt meg, a jobboldali, liberális és baloldali elit nem tudott egyezségre jutni és ebbe a résbe tört be a kívülálló Orbán Viktor. Az északi társadalmak gondolatilag, stratégiailag, gazdaságilag a Nyugat meghatározó, szerves részei. A magyar lakosságnak azonban csupán mintegy 30 százaléka gondolkodik nyugati fejjel és a magyar elit nagy része is a feudális Kelet felé tekint. Orbán politikája sajnos napjainkban ezt a helyzetet tükrözi. Mi magyarok minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Két éve megmondtuk: így változik a paksi erőműfejlesztés finanszírozása
Baka F. Zoltán | 2021. május 15. 15:36
Ha lassan is, de beindul az építkezés, áprilisban 13 tendert publikáltak a megrendelő honlapján.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolvánnyal akár a Hungaroringen is megnézhetjük Hamilton és Verstappen versenyét
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:58
Az ITM államtitkára bejelentette, hogy nézők előtt rendezik meg a magyar Forma 1-es futamot.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely is megméretteti magát az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:43
Enyhén izgulósra sikeredett a főpolgármester videós posztja.
Makro / Külgazdaság Olyan történt tegnap a járvány elleni harcban, ami május eleje óta nem
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:12
Több első oltást adtak be, mint az elmúlt 14 napban.
Makro / Külgazdaság Már 3,3 millióan haltak bele a koronavírusba világszerte
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 09:38
És 161 millióan fertőződtek meg.
Makro / Külgazdaság A második oltás után nem sokkal már kezdhet csomagolni, aki Romániába akar utazni
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 09:18
Nekik nem kell karanténba vonulniuk, ha kivárták a 10 napot a második dózis után.
Makro / Külgazdaság Sokat vesztettünk a vágtató inflációval - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. május 14. 18:55
Az inflációt a szegények adójának hívják sokszor félig-meddig tréfásan, hiszen az elszabaduló árak az ő pénztárcájukat az átlagosnál jobban megcsapoljaák. A héten publikálta a fogyasztói árindex áprilisi alakulását a KSH. Heti videós anyagunkban többek között azt is elemeztük, hogy az alacsonyabb jövedelműekre hogyan hatott az árindex változása.
Makro / Külgazdaság Szombaton véget ér a vészhelyzet Szlovákiában
MTI | 2021. május 14. 18:10
Véget ér szombaton a koronavírus járvánnyal összefüggésben tavaly októberben bevezetett vészhelyzet Szlovákiában - az erről szóló döntést pénteki ülése után jelentette be a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Melyek Putyin titkos félelmei Kínával kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. május 14. 17:41
Moszkva és Peking a katonai technológiák, az űrkutatás és a mesterséges intelligencia (AI) területén egyre szorosabban működik együtt.  De a színfalak mögött megjelentek a Kreml jól körülírható aggodalmai.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Havi egymillióért lett miniszteri biztos Tiba István a MotoGP beruházásánál
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 07:28
Miniszteri biztost kapott a hajdúnánási motorpálya-beruházás. Tiba István havi egymillió forintot kap ezért a munkáért.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.