3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Aki úgy gondolja, hogy a magyar történelem különösen szerencsétlen, annak érdemes megismerkednie Örményország sorsával. Az örmények ma is reménytelen háborúra készülnek.

„Amikor este lefekszem, nem arra gondolok, hogy nem felejtettem-e el a fogmosást vagy feltenni a töltőre a mobilomat, hanem arra, hogy rendben van-e az a csomagom, amellyel elindulok, ha már az éjjel menekülnöm kell”

– mondta a Moscow Timesnak a 22 éves Mariam, örmény tanár, aki az Örményország déli részén lévő Szjunik tartományban, az azerbajdzsáni határtól tíz kilométerre él. Amikor a lap munkatársai beszéltek vele, éppen befejezte az előadását Goris városában az állami egyetemen a gyors egészségügyi segítségnyújtás tudnivalóiról. Következő óráján arra készült, hogy a Kalasnyikov gépkarabély használatának rejtelmeibe vezesse be diákjait.

Jereván, Örményország fővárosa. Az ország  rossz helyzetben van. Fotó: Pixabay
Jereván, Örményország fővárosa. Az ország rossz helyzetben van. Fotó: Pixabay

Mariam a VOMA félkatonai szervezet programjában vesz részt. Erre a csoportra hazájában civil védelmi szervezetként tekintenek, míg a szomszédos Azerbajdzsánban terroristáknak tartják a tagjait. A VOMA célja felkészíteni az örmény civil társadalmat arra, hogy megvédje hazáját, ha támadás éri. És ez nem távoli, ezoterikus lehetőség.

Képzés a túléléshez

A kurzusra a fiatal anyáktól az egyetemi hallgatókig, a legkülönbözőbb emberek jelentkeztek. Az elsősegéllyel és a fegyverekkel kapcsolatos előadások mellett a hegyi körülmények közti túlélésre és harcra is felkészítik őket. Mégpedig azért, mert az ország 900 kilométer hosszú határa a fenyegető szomszéddal hegyvidéki terület.

A VOMA tanfolyamai iránt jelentősen nőtt az érdeklődés azt követően, hogy szeptemberben az azeri hadsereg 24 óra alatt felszámolta a területén lévő örmények lakta Nagorno-Karabah enklávét. Az ott élő 100 ezer ember Örményország déli részét érintve menekült el a lakóhelyéről.

Reménytelen helyzetben van az ország

Az örmények többsége a hazájuk biztonságának garantálásáért felelősséget vállaló Oroszországot hibáztatja, amely az Ukrajnában dúló háború közepette nem volt képes Örményország segítségére sietni. Hiába állomásozik az ország második legnagyobb városában, Gyumriban háromezer fős orosz katonai egység.

A hárommillió lakosú ország így két tradicionális ellensége, a 85 milliós Törökország és a 10 milliós Azerbajdzsán közé szorult. Az a közöny, ami a térségen a Nagorno-Karabah elleni azeri támadást kísérte, azt sejteti, hogy a környező országok nem tennének semmit egy újabb háború esetén. Márpedig ennek nagy az esélye, miután Azerbajdzsán úgy gondolhatja, hogy közvetlen kapcsolatot hoz az Örményország és Irán közé szorult azeri enklávéval, Nahicsevánnal. Ehhez el kellene foglalnia Örményország déli részét. A jereváni vezetés megpróbált a nyugati országok felé tapogatózni, hogy biztonsági garanciát szerezzen, ám szakértők szerint ez nem sokat ígér. Katonákat, békefenntartókat aligha küldhetnek ide ezek az országok. Emellett Európa a szankciók miatt elvezetett orosz gázt részben azeri forrásból pótolja. Így nem vezethet be szankciókat a bakui kormány ellen.

Egyedül Irán ellenérdekelt a török-azeri terjeszkedésben, aminek egy iráni-török konfliktus lehet a vége az örmények és az azeriek feje felett. A nagy szomszédok sötét árnyékában lévő örmények kétségbeesetten készülhetnek a háborúra a VOMA égisze alatt, ami csak szenvedést ígér nekik. Stefan Meister Kelet-Európa és Közép-Ázsia szakértő szerint Örményország stabilitása megingott, az ország elvesztette hagyományos orientációját, és nem talál olyan partnert a világon, amely kész lenne komolyan támogatni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Lengyel Lászlótól! Szerdán, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:03
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni a február 28-án 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Ismét hallattak magukról a tálibok
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:12
Elengedtek egy letartóztatott osztrák szélsőjobboldali férfit.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak a diákok, a belügyminiszter lemondását követelik - Rómában
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:41
A múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt mentek ki az utcára.
Makro / Külgazdaság Tűzszünet jöhet Gázában?
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:25
Az Egyesült Államok szerint egyetértés alakult ki egy túsz- és átmeneti tűzszüneti megállapodás körvonalairól.
Makro / Külgazdaság Sikeres ukrán hackertámadás orosz állami szerverek ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 18:02
Az ígért nyugati katonai támogatásnak csak a fele jött meg időarányosan.
Makro / Külgazdaság Még nincs kötelező sorozás Csehországban
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 17:03
Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap kijelentette, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét,de ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.
Makro / Külgazdaság Dél-Karolinát is behúzta Donald Trump
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 16:06
Rekordrészvétel volt az újabb republikánus előválasztáson. 
Makro / Külgazdaság Forrong Egyiptom az izraeli tervek láttán
Káncz Csaba | 2024. február 25. 15:01
Szíszi elnök hajthatatlanul elutasítja a humanitárius folyosók vagy a nagyszámú palesztin belépésének engedélyezését a Sínai-félszigetre és azt "vörös vonalnak" nevezi. Felfüggeszti-e Kairó a békeszerződést Tel-Avivval? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kijevnek kell átadni a zárolt orosz vagyont, sürgette a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 14:41
A hét vezető ipari hatalomnak (G7) meg kell találnia a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni - írta a The Sunday Times című vasárnapi brit lapban megjelent cikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Újabb halálos áldozatokkal folytatódott a gázai háború
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 13:42
Vasárnap reggel az izraeli egységek rajtaütéseket kezdtek az iszlamista fegyveresek létesítményei ellen a Hán-Júnisztól keletre fekvő Abbesszínok nevű lakónegyedben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG