BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. február 10. 09:11

Trump nemcsak, hogy rekord számban nevez ki floridai pénzes ismerősöket nagyköveteknek, hanem ezek ráadásul kiszorítják a professzionális diplomatákat a nagykövet-helyettesi pozíciókból. Értesülésünk szerint a budapesti nagykövetségen nyomott a hangulat, mert a nagykövet elfojt minden olyan kezdeményezést, amely a hazai jogállamiság eróziójával kapcsolatos megszólalásokra vonatkozna. Káncz Csaba jegyzete.

Donald Trump (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Donald Trump és Orbán Viktor mögül mára gyakorlatilag eltűntek azok a karakteres pártok, amelyek egykor hatalomba segítették őket. Mindkét autokrata vezető az utóbbi években felszámolta a környezetvédelem intézményrendszerét is. Nem utolsósorban pedig mind Washingtonban, mind Budapesten a két vezető mára kiüresítette a külügyminisztérium diplomáciai tartóoszlopát.

Kiüresedett Külügyek

Orbán utasítására 2014-ben százával űzték el a Külügyből a nyugati beállítottságú diplomatákat, hogy mára stabilan tartsa kézben az ügyeket a miniszterelnök mellett két, szovjet diplomáciai akadémián végzett tanácsadója. Trump hatalomra kerülésekor erőteljesen megkurtította a külügyminisztériumának (State Department) a költségvetését, és évekig nem nevezett ki nagyköveteket kulcsfontosságú országokba. De lehet, hogy az amerikai karrier-diplomaták már visszasírják azt a korszakot?

A dilettánsok kakukkfiókát játszanak

A Foreign Policy friss elemzése szerint ugyanis az utóbbi időszakban Trump nemcsak, hogy rekord számban nevez ki floridai pénzes ismerősöket nagyköveteknek, hanem ráadásul ezek megérkezve állomáshelyükre rövid úton kiszorítják a professzionális diplomatákat a nagykövet-helyettesi pozíciókból. Holott a nagykövet-helyettes tölt be olyan kulcsfontosságú funkciókat, mint a nagykövetség személyzeti politikájának- és biztonságának a felügyelete. Oda se neki, Trump politikai kinevezettei az elmúlt hónapokban kitúrták professzionális helyetteseiket az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Kanadában, Romániában, Izlandon és a Dél-Afrikai Köztársaságban.

Ez utóbbi ország fővárosában, Pretóriában jelenleg az a Lana Marks a nagykövet, aki kinevezését megelőzően divattervező volt és – nem utolsósorban – tagja Trump floridai Mar-a-Lago magánklubjának. A nagykövet – miután kiszorította helyettesét - , saját fiát tette meg kabinetfőnökének. Kár, hogy ilyen pozíció nem létezik egy nagykövetségen, de ez bizonyára nem zavar túlságosan egy divattervezőt.

A budapesti játszma

Trump 2018-ban Adrian Zuckerman New York-i ingatlanos ügyvédet jelölte bukaresti nagykövetnek. Zuckerman a New Jersey szövetségi államban fekvő Bedminster golfklubjának tagja. 2017-ben csak nyolc alkalommal játszott a klubban – igaz, ezek azok a napok voltak, amikor Trump is odalátogatott.

A szenátus 2018-ban erősítette meg annak a David Cornsteinnek a kinevezését Budapestre, aki hosszabb ideje ismeri már Trump elnököt és 2011-ben pénzzel is támogatta a magyar kormány  későbbi lobbistáját, Connie Mack-et. Cornstein 2017-ben részt vett Arthur Finkelstein politikai PR guru temetésén, aki többek között az Orbán kormány kommunikációs tanácsadója volt. Értesülésünk szerint jelenleg a budapesti nagykövetségen rendkívül nyomott a hangulat, mert a nagykövet elfojt minden olyan kezdeményezést, amely a hazai jogállamiság eróziójával kapcsolatos megszólalásokra vonatkozna.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
Makro / Külgazdaság Mit mondott az operatív törzs és Novák Katalin? Itt megnézheti
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 14:14
A kijárási korlátozás változtatásáról, kiterjesztéséről végül nem beszélt az operatív törzs, más témák voltak a fókuszban.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-teszt: a nyolcadik laboratórium is csatasorba állt
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 13:37
A mintavételi laboratóriumok közé nyolcadikként becsatlakozott a Korányi Pulmonológiai Intézet laboratóriuma, lapunk kérdésére pedig azt a választ kaptunk a sajtótájékoztatón, hogy bár a hazai virológusok apró változásokat észleltek a víruson, de ennek nincs jelentősége a fertőzőképességre vonatkozóan, tehát nem érint egyre fiatalabb korosztályt.
hírlevél