BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. szeptember 3. 18:00

Igen jelentősen lecsökkent az Európai Unió nemzetközi befolyása. De képes lesz-e változtatni ezen az EU új külügyi és biztonságpolitikai főképviselője?

Federica Mogherini (EPA/GEOFFROY VAN DER HASSELT)

Josep Borrell elődje, az olasz Federica Mogherini sovány örökséget hagyott hátra és még öt éves tevékenységének sikerei is megkérdőjeleződtek. Elsősorban a 2015-ben Iránnal között atom-megállapodás, amelyet Donald Trump felmondott és az európaiak aligha fognak tudni megmenteni.

Másik eredménye, Szerbia és Koszovó közvetlen tárgyalásai a kapcsolatok normalizálásáról már 2016-ban elakadtak, a konfliktus megoldatlan maradt.

Az egyetlen, máig megőrzött eredményt az Oroszország ellen a Krím elfoglalása után bevezetett szankciók jelentik, már ha maradnak – írta az SPD Ebert-Alapítványának folyóiratában Jana Puglierin, az Oppenheim Központ programvezetője.

Mint rámutatott, az EU teljes tehetetlenségéről tett tanúbizonyságot a Közel-Keleten. Az Unió pusztán szemlélője maradt az Európa déli szomszédságában lévő legnagyobb válságfészeknek, pedig annak kihatásai közvetlenül érintik az európaiakat.

Líbiát még csak szerény mértékben sem sikerült stabilizálni, sőt: egységes európai álláspont kialakítása helyett a leginkább érdekelt két tagállam, Francia- illetve Olaszország az elmúlt hónapokban ehelyett egymás erőfeszítéseit gátolták. Legújabban pedig látjuk, még az is nehéznek bizonyul, hogy európai megfigyelőket küldjenek a Hormuzi-szoros térségébe. Tény, hogy az EU az elmúlt öt évben nem játszott nagyobb szerepet a legtöbb kül- és biztonságpolitikai válság megoldásában.

Szerény lehetőségek

Ugyanakkor Mogherinit csak korlátozottan lehet felelőssé tenni a sovány örökségért. Az igazság, hogy túlságosan is igyekezett elsimítani a tagállamok közötti ellentéteket és inkább elkerülte az ütközéseket az állam- és kormányfőkkel. Ahelyett, hogy határozottan alakította volna az európai külpolitikát, inkább az Unió fő diplomatájának tekintette magát, aki kezeli a külkapcsolatokat.

Mindez persze nem volt véletlen: miután a főképviselő hatáskörét a lisszaboni szerződéssel 2009-ben kibővítették, a tagállamok nyilvánvalóan nem kívánták a posztot tapasztalt személyiséggel betölteni. Amikor Mogherini átvette hivatalát, alig volt kormányzati tapasztalata, előtte csak nyolc hónapig volt hazájának külügyminisztere.

Erős irányítók

Ehhez járult, hogy mind Jean-Claude Juncker, mind Donald Tusk maga kívánta irányítani a külpolitikát és nem nagyon támogatták Mogherinit. Emellett a tagállamok – a főképviselő hatáskörének kibővítése ellenére – nem adták át annak a kényes döntéseket, így minden fontos kérdésben az Európai Tanács egyhangú állásfoglalására volt szükség.

Mogherininek arra sem volt lehetősége, hogy megakadályozza tagállamoknak az európai érdekeket sértő külpolitikai lépéseit.

Tapasztalt új páros

Az elődjéhez hasonlóan ugyancsak szociáldemokrata Josep Borrell több energiát, nagyobb karizmát hozhat az Unió külpolitikájában. A 72 éves spanyol külügyminiszter, közgazdász és matematikaprofesszor évtizedeket töltött a kormányban, így lényegesen több tapasztalattal rendelkezik, mint elődje. Arról ismert, hogy nem kerüli a konfliktusokat.

Ursula von der Leyennel az Európai Bizottság élén olyan partnere van, aki számára Európa külpolitikai cselekvőképessége elsőrendű kérdés. Borrell a tagállamok támogatása nélkül azonban semmit nem tud elérni. Így csak remélni lehet, hogy azok felismerik: saját, elsőrangú érdekük is, hogy az Unió nagyobb nemzetközi szerepet játsszon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
Makro / Külgazdaság Tényleg kinyitják az iskolákat: megjelent a rendelet a következő tanévről
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:28
Máris megjelent a délután beharangozott rendelet az iskolakezdésről: hagyományosan indul a tanév szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Brutálisan rossz lett az inflációs adat, jön a nyugdíjasok kompenzációja
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 11. 17:19
Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, az első hét hónapban közel 4 százalékkal drágult az életük.
Makro / Külgazdaság Ki akarja felújítani a Lánchidat? Megjelent a felhívás
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:47
Megjelent a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában.
Makro / Külgazdaság Megvan a döntés az iskolakezdésről: rendeletet ad ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:04
A normális, megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet a minisztérium friss közlése szerint. A hamarosan megjelenő rendelet szerint a tanév hagyományosan indulhat szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Ütések hallatszódnak a rendőrbuszokból – durvul a helyzet Fehéroroszországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 15:22
Egyre jobban elszabadulnak az indulatok a beloruszoknál, ahol ezreket vettek őrizetbe az elnökválasztás után kitört tüntetések során. Egy ember életét vesztette, a fő ellenzéki jelölt – valószínűleg kényszer hatására – Litvániába távozott. A lengyel miniszterelnök rendkívüli EU-csúcs összehívását sürgeti. A magyar kormány eddig nem szólalt meg.
Makro / Külgazdaság Az üzemanyagtól a nyaralásig: mi dobta meg ennyire az inflációt?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 14:58
A szokásosnál nagyobb bizonytalanságot emeli ki a friss, a vártnál magasabb inflációs adat kapcsán az MNB.
Makro / Külgazdaság Az oroszoknak már megvan a koronavírus elleni védőoltásuk
MTI | 2020. augusztus 11. 11:49
Vlagyimir Putyin jelentette be, hogy bejegyezték a szert.
Makro / Külgazdaság Befőttesüvegben árulja az oroszlán- és tigrisürüléket egy német cirkusz a koronavírus miatt
MTI | 2020. augusztus 11. 10:37
Így tudnak némi bevételt szerezni a pandémiás krach közepette. A terméknek nagy a sikere.
hírlevél