5p

Az ukrajnai és a közel-keleti háború és annak "mellékzöngéi", valamint a magyar miniszterelnökkel kapcsolatos nemzetközi ügyek érdekelték idén leginkább az olvasókat a külpolitikában rovatunk, a Nagyító toplistája alapján.

Rovatunkban az aktuális külföldi, általában (de nem mindig) külpolitikai események hátterét igyekszünk bemutatni, elgondolkozunk egy-egy érdekes jelenségen vagy éppen sarkos véleményt fogalmazunk meg róla.

Íme az idei év 10 legolvasottabb Nagyító-cikke, ami bizonyos tekintetben az év szubjektív külpolitikai összefoglalója is.

Orbán Viktor egy CIA-jelentésben – erre voltak a legtöbben kíváncsiak. Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Orbán Viktor egy CIA-jelentésben – erre voltak a legtöbben kíváncsiak. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

1. Dagad az amerikai kémbotrány, Orbán Viktor neve is felbukkant

Több mint száz titkos dokumentum szivárgott ki az amerikai védelmi minisztériumból az év elején. Az iratok bizalmas információkat közölnek az ukrán hadsereg állapotáról, az egyik dokumentum  pedig – negatív kontextusban – Orbán Viktort is megemlíti. De pontosan mit írnak a miniszterelnökről? Ez is kiderül az idei év legolvasottabb cikkéből.

2. Sötét hajók a tengeren: mégsem Oroszország robbantotta fel az Északi Áramlatot?

Az Északi Áramlatot 2022 szeptemberében robbantották fel, a hivatalosan vizsgálódó dán, svéd és német hatóságok azonban máig nem közöltek semmi érdemlegeset a tettesek kilétéről. Ez pedig már önmagában gyanús. Eleinte elemzők Oroszországot sejtették a háborúban, idővel azonban számos tényfeltáró anyag már ukrán elkövetőket valószínűsített. Bárki is volt az, a téma érdekelte az olvasókat, így több alkalommal is foglalkoztunk vele – ez a cikk a dobogó második helyére állhat fel.

3. Ukrajnai háború: szakadás az EU-ban, fordul az amerikai közhangulat

Sokasodnak a kérdőjelek Ukrajna nyugati támogatása kapcsán. Szép szavakból persze nincs hiány, de az újabb támogatási kör mind a tengerentúlon, mind az EU-ban csúszik. A baljós előjelek már nyáron érződtek, ahogy ez harmadik legnépszerűbb cikkünkből kiderül.     

4. Kémballonok: sokkal nagyobb bajban van Amerika, mint hinnénk

Év elején rejtélyes ballonok tűntek fel Amerika egén. A dolog nem annyira rejtélyes, mint elsőre gondolnánk, viszont komoly fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára. Ebben a cikkben az amerikai légtérben történt furcsa események magyarázatát keressük.

5. Fű alatt bomlasztja Ukrajna Oroszországot

Robbantások a Krími hídon, támadások oroszországi üzemanyagraktárak és vasútvonalak ellen, dróntámadások Moszkvában, orosz nacionalisták likvidálása – Kijev félig homályban maradva, saját területén próbál komoly károkat okozni Oroszországnak. Ahogy cikkünkből kiderül, sokszor nem is sikertelenül. 

6. Gigantikus szövetség készül a nyugati dominancia megtörésére

Nyugati szemmel nézve meglepő, hogy Oroszországnak Ukrajna megtámadása után is maradtak nemzetközileg jelentős szövetségesei gazdasági és/vagy politikai téren. Pedig valójában ez a helyzet: ezt bizonyította az augusztusi BRICS-csúcstalálkozó is. De mit gondolnak ezek az országok a háborúról, és mit jelent mindez a globális rendre nézve? Erre kerestük a választ ebben az írásban.

7. „Húszévesek ezrei gyilkolják egymást” – tömeges gyász kíséri a győzelem napját

„Miközben a mi nyugati világunk egyik szélén egy húszévesnek joga lehet elvonulni egy biztonságos térbe, (…) azalatt a másik szélén ukrán és orosz húszévesek ezrei gyilkolják egymást. Égbekiáltó és abszurd ez az egyenlőtlenség” – mondta Kemény István kortárs költő, író egy interjúban. Ennek apropóján született véleménycikkünk: geopolitikai érdekekből mennek vágóhídra fiatalok tömegei, miközben nekik is joguk lenne az élethez.

8. És akkor Putyin kinyitott egy vodkát – mit keres Hszi Csin-ping Moszkvában?

Egy sztori sokszor többet mond egy elemzésnél. Putyin és Hszi Csin-ping között is működik a kémia – a kezdetek egy közös vodkázásra nyúlnak vissza. Hogy pontosan mi történt kettejük között 2013-ban Balin, egy nemzetközi tanácskozás vége felé, az is kiderül ebből a cikkből.

9. Az egymillió rubeles kérdés: miért nem megy Orbán Viktor Kijevbe?

A magyar kormányfő – számos európai kollégájával ellentétben – máig nem látogatott el Kijevbe. Ez a Kremllel fenntartott kapcsolatai láttán persze annyira nem meglepő, de elég fontos ahhoz, hogy ne menjünk el mellette szó nélkül. Ebben a cikkben egy meg nem történt látogatást és annak hátterét vizsgáltuk meg.

10. A gázai háború – jön a Hamász 2.0?

Az idei év egyik legsúlyosabb külpolitikai fejleménye a közel-keleti háború kitörése volt. A palesztin Hamász brutális, mintegy 1200 halálos áldozatot követelő terrortámadására Izrael brutális hadjárattal válaszolt, amiben mostanáig több mint 20 ezer ember vesztette életét gázai közlések szerint – mintegy kétharmaduk nő és gyerek. Eközben éhínség is kibontakozott a Gázai övezetben. De mi várható a Hamász megsemmisítése után? Ezt néztük meg az idei év 10. legnépszerűbb cikkében.

+ 1: Új közel-keleti háború: Irán lesz a nevető harmadik?

Végül, de nem utolsósorban nézzük az év legajánlottabb cikkét (a Facebook-ajánlások alapján), amely szintén a közel-keleti háborúhoz kapcsolódik. Az izraeli-palesztin konfliktus egy tágabb regionális-geopolitikai dimenzióba ágyazódik, a tényleges béke megteremtéséhez állandó rendezésre lenne szükség a palesztinok számára. Eljött az ideje annak, hogy Izrael újragondolja azokat a politikai célokat is, amelyeket erővel szeretne elérni? A cikk megírása óta persze sok minden történt, de a dilemmák alighanem ma is érvényesek.

A többi Nagyító-cikket itt olvashatják. Köszönjük egész éves figyelmüket! Tartsanak velünk jövőre is!   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG