<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

 Miközben szűkebb és tágabb térségünk vezetői egymásnak adják a kilincset Ukrajna fővárosában, Orbán Viktor mindeddig nem tett eleget a többszöri meghívásnak. De miért? Nagyító alatt egy meg nem történt látogatás, és mindaz, ami mögötte van.

„Ami ezt illeti, kaptunk egy meghívást, és most a technikai részleteket kell tisztázni a látogatás előkészítésével kapcsolatban. Amint azt látjuk majd, hogy minden előfeltétel adott, akkor a látogatásra is sor kerülhet. Jelenleg azonban a technikai előkészítés szakaszában vagyunk” – válaszolta Szijjártó Péter a napokban az N1 horvát hírtelevízióban arra a kérdésre, hogy fog-e Orbán Viktor látogatást tenni Kijevben.

Kétkapus játék

Az újabb kérdésre, miszerint a közeljövőben sor kerülhet-e erre, és van-e erre politikai akarat, a külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: „A meghívás megtörtént. Ezt természetesen tiszteletben tartjuk, és a miniszterelnök nemrégiben Brüsszelben beszélt Zelenszkij elnökkel. Mindig készen állunk a párbeszédre, és reméljük, hogy a párbeszédnek értelme van.”

A miniszter válaszaiból pont az nem derült ki, amire a kérdések vonatkoztak: megy-e a miniszterelnök Kijevbe, vagy nem megy. A megfogalmazás annyira körmönfont volt, hogy az inkább igent (már megkezdődött az előkészítés) és az inkább nemet (majd ha minden előfeltétel adott) is bele lehet érteni.

Persze már az is üzenetértékű, hogy a magyar kormány nem zárta ki a látogatás lehetőségét, ugyanakkor nem is kötelezte el magát mellette.

Ez nagyjából megfelel az eddigi kvázi hintapolitikájának.

Megszavazza az Oroszország elleni összes uniós szankciót, majd nemzeti konzultációt szervez velük szemben; elismeri, hogy Moszkva az agresszor, de óvakodik a Kreml egyértelmű kritizálásától; a tűzszünet és a békekötés fontosságáról beszél, de „elfeledkezik” arról, hogy ennek ukrán oldalon újabb területvesztés lenne az ára; élvezi a NATO- és az EU-tagság előnyeit, de a Kremllel is jóban marad.

Aligha véletlen, hogy Szijjártó Péter – egyedül az uniós külügyminiszterek közül – a háború után is időről időre felbukkan az orosz fővárosban. Idén februárban pedig „kis Moszkvában”, azaz Minszkben tett látogatást, amely aligha csak a gazdasági kapcsolatokról szólt.

Beszédes jelek

Mindez alapján aligha meglepő, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij viszonya minimum hűvös. Ez látszik az apró jelekből is: a magyar miniszterelnök – az uniós és tagállami vezetők túlnyomó többségével ellentétben – nem tapsolta meg az ukrán elnököt a februári EU-csúcson, és kézfogása Zelenszkijjel is beszédesre sikerült.

Persze attól is függ, hogy melyik képet nézzük, de az alábbin például egy szigorú, számonkérő tekintetű vezető parolázik egy kissé megszeppent tekintetűvel.

Szembenézés. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij kézfogása a brüsszeli EU-csúcson 2023. február 9-én. Fotó: Európai Tanács
Szembenézés. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij kézfogása a brüsszeli EU-csúcson 2023. február 9-én. Fotó: Európai Tanács

A röpke, tágabb körű brüsszeli találkozót használta ki Zelenszkij arra, hogy meghívja Kijevbe a magyar miniszterelnököt. Nem ez volt azonban az első meghívása: már tavaly júniusban, egy telefonbeszélgetés során Ukrajnába invitálta Orbán Viktort.

Tény, hogy miközben a magyar kormányfő az invitálásoknak mindmáig nem tett eleget, addig a térségbeli és nyugati vezetők már a háború első hónapjaiban egymásnak adták a kilincset az ukrán fővárosban.

Március 15-én Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa akkori szlovén miniszterelnök, április 13-án Andrzej Duda lengyel elnök és a balti országok államfői (Alar Karis, Egils Levits, Gitanas Nausėda), szintén áprilisban Boris Johnson akkori brit kormányfő, májusban Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, júniusban Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Mario Draghi akkori olasz kormányfő és Klaus Iohannis román elnök látogatott el Zelenszkijhez.

A lista azóta természetesen tovább bővült: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke például négyszer (!) tárgyalt Kijevben az elmúlt egy évben, tavaly novemberben pedig Novák Katalin köztársasági elnök is tiszteletét tette az ukrán elnöknél. Legutóbb Joe Biden amerikai elnök vonatozott el az ukrán fővárosba, sétált a belvárosban, és nem mellékesen belengetett egy újabb, 500 millió dollár értékű katonai támogatást.

Bár tudjuk, hogy ez a konfliktus sem teljesen fekete-fehér, és számos EU-n kívüli ország kormányfője nem követte a fenti példákat, szűkebb és tágabb térségünk vezetői közül sokan megtették ezt.  

A fel nem vállalt üzenet

De miről szólnak valójában ezek a látogatások? Mit keresnek a külföldi vezetők Kijevben? Nyilván nem várost nézni és „csak” egyeztetni mennek – katonai vagy pénzügyi támogatásokról a távolból, videókapcsolaton keresztül is lehet tárgyalni.

A lényeg a szimbolika – mindaz, amit a vezetők a meghívás elfogadásával üzennek Kijevnek, Moszkvának, saját országuknak és a világnak.

És mi ez az üzenet? Az egyértelmű, mindenki számára nyilvánvaló állásfoglalás az ukránok mellett és az orosz katonai agresszióval szemben.

Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor ezt nem akarja felvállalni – és ezért nem láttuk mindmáig a megtámadott Ukrajna fővárosában.

Nagyító rovatunk többi cikkét itt olvashatják.

Szubjektív Végre átadták a 3-as metrót, de szép lett? - utasvélemények a felújításról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. április 1. 19:21
Öt és fél év után március 20-tól teljes vonalon jár a 3-as metró. Ez Magyarország legforgalmasabb vasútvonala, a napi sok százezer ember utazását biztosítja. A teljes felújítás összesen 225 milliárd forintba került, ennek nagy részét az Európai Unió állta. De szép lett? Az utasok véleménye kiderül a videóból.
Szubjektív Vad romantika szaunával és vodkával – Helsinkiben jártunk
Elek Lenke | 2023. április 1. 05:47
Első találkozásom Helsinkivel nem volt zökkenőmentes: amikor leszálltunk, egy órán keresztül el sem lehetett hagyni a gépet. Akkora volt a hó, hogy meg kellett várni, amíg a hókotró utat csinál a poggyászszállító autóhoz. Nyáron viszont, ha kifogjuk a jó időt, várnak a strandok. A Világjáró ezúttal a finn fővárosból jelentkezik.
Szubjektív A nap képei: varázslatos dolog történt ma Budapesten
Wéber Balázs | 2023. március 26. 20:31
Virágoznak a japán cseresznyefák.
Szubjektív Hinduk, mohamedánok, keresztények és buddhisták összezárva egy szigeten? Nem lesz ebből baj?
Vég Márton | 2023. március 25. 05:46
Politikai és gazdasági válságok sora sújtja ezt a csodaszép szigetországot, ahol ráadásul négy világvallás követői próbálnak meg egymás mellett boldogulni. Világjáró rovatunk Srí Lankán járt, ahol az elefántok bölcsességére van szükség.
Szubjektív A nap képe: rövid asztalhoz ültette Putyin Hszi Csin-pinget
Wéber Balázs | 2023. március 21. 11:18
Úgy tűnik, hogy kis asztal csak a barátoknak jár.
Szubjektív Egy különleges szigetország – A máltaiak szeretnek és tudnak élni
Elek Lenke | 2023. március 18. 05:59
Merhba! – ez volt az első szó, amit hallottam, amikor Vallettán leszálltunk, és aztán még sokszor köszöntöttek így a következő napokban. Ez a különleges szigetország, amely akkora sincs, mint Budapest, a levegőből nézve kopár homokkő birodalom. Ám ha kicsit közelebbről megismerjük, kiderül, hogy teli van élettel, és minden szeglete több ezer éves történelemmel büszkélkedhet. A Világjáró e heti állomása: Málta.
Szubjektív Tényleg nácisodik a brit kormány? Hatalmas öngólt lőtt Gary Lineker
Wéber Balázs | 2023. március 14. 19:11
A középcsatárból lett megmondóember a náci Németországot emlegette a brit bevándorlási szigorítással kapcsolatban, miközben az valójában egy életveszélyes és illegális gyakorlatnak akar véget vetni. Lineker annyit elért, hogy most mindenki róla beszél a valódi problémák helyett. Nagyító alatt egy buta komment és az azt követő médiavihar.         
Szubjektív Akikkel nem lehet packázni: ettől a néptől az ukránok is tanulhatnának
Litván Dániel | 2023. március 11. 05:49
Ha egy lesajnált kis ország fél évszázad alatt három világhatalommal bánik el, az azért meglátszik az emberek viselkedésén is. Világjáró rovatunk Vietnámból jelentkezik.
Szubjektív Járt már a Szakítások Múzeumában? A világ legkülönlegesebb tárlatai
Elek Lenke | 2023. március 4. 05:46
Bécsben testközelből szemlélhetjük a talajban zajló életet, Bordeaux-ban szó szerint beléphetünk a festményekbe, Zágrábban köldökszöszöket nézegetve merenghetünk el az emberi kapcsolatok tartósságán vagy mulandóságán. A Világjáró ezúttal nem mindennapi múzeumokba látogatott el. 
Szubjektív "Most akkor felemeljük végre fejünket Putyin kebléről?" - Így emlékszünk vissza a háború kitörésére
Privátbankár.hu | 2023. február 26. 05:52
Egy évvel ezelőtt tört ki az orosz-ukrán háború a szomszédunkban. Kollégáink így emlékeznek vissza arra, amikor megtudták, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG