4p
Kommunista ügynökök aktáit akarták megszerezni azok a román- és magyar antikommunisták, akik az 1950-es években elfoglalták hazájuk nagykövetségét a svájci fővárosban. A Securitate a román csoport fejét aztán Kelet-Berlinbe csalta, Bukarestbe hurcolta és tarkólövéssel kivégezte. Káncz Csaba jegyzete.

65 évvel ezelőtt ezen a napon ért véget az a három napos fegyveres incidens, amely a berni román nagykövetségen zajlott.  A főszereplő öt román emigráns, akik tettük elkövetéséhez a dél-németországi Konstanzból a svájci fővárosba utaztak. A 23 és 31 év közötti meggyőződéses antikommunisták politikai akciójukkal a közvéleményt akarták felrázni és meg akarták mutatni a világnak, mennyire igazságtalan hazájuk rezsimje, melyet akkor Ceauşescu elődje, Gheorghe Gheorghiu-Dej vezetett.

A titkos iratokat akarták

Ezen kívül át akarták adni a nagykövetség irattárát a nyugati titkosszolgálatoknak, hogy bebizonyítsák, a nagykövetség egy befolyásos kémfészek. Mindezen túl öt román politikai fogoly szabadon engedését is el akarták érni.  Az, hogy legalább hárman közülük – a liberális Constantin Brătianu, Ioan Suciu püspök és Aurel Aldea volt tábornok már rég halottak az incidens időpontjában – a nagykövetség elfoglalói nem tudhatták, mert ez a román hatóságok cinikus titka maradt.

A nagykövetség éjjeli megtámadása során a követségi sofőr olyan súlyosan megsérült a lövöldözésben, hogy ebbe később belehalt.  A támadóknak viszont valóban sikerült fontos iratokat megszerezniük és a tárgyalások végén a nagykövetség 545 dokumentumát át is adták a svájci hatóságoknak.

Káncz Csaba

1956 júniusában zajlott le a per a berni városházán, amit az egész világból érkezett újságírók kísértek figyelemmel. A román fél a per előtt a saját propagandaháborúját folytatta. „Ne nagyon sétáljanak éjszaka Bernben”, figyelmezteti a Scânteia nevű központi pártlap a kevés ottani honfitársat.  A vezér Beldeanut 1956. júniusában négy év börtönre ítélték, de – akárcsak a cinkosait – hamarabb szabadon engedik. 1957. októberében a svájci hatóságok kitoloncolják és ő Münchenben telepedik le.

A Securitate túszejtése

1958 augusztusának elején aztán a „George” fedőnevű Securitate-ügynök - egy állítólagos üzletember - a magát a feleségének mondó hugával együtt megszáll a müncheni Daniel szállodában, ahol Beldeanu hetente kétszer portásként dolgozik.  A vendégek valamit románul mondanak egymásnak, ezzel bevonva Beldeanut a beszélgetésbe.  Ez utóbbi nem rejti véka alá a berni tettét, „George” pedig kifejezi felháborodását amiatt, hogy a román emigráció nem volt képes jobb munkahelyet biztosítani egy ilyen mártírnak.

„George” hamar elnyeri Beldeanu bizalmát és egy jóval jobban fizetett munkahelyet ajánl fel neki. Így csalja Kelet-Berlinbe – amely a fal 1961-es felhúzása előtt még nyitva áll.  Ott aztán a Securitate és a Stasi közös akcióval elfogja és Romániába szállítja.

Beldeanut Bukaresten hosszas kihallgatásoknak vetik alá és 1959 novemberében „nemzetárulás és terrorista tevékenységek” vádjával halálra ítélik.  Az ítéletet tarkólövéssel hajtják végre a Jilava börtönben, 1960. február 18-án, két nappal 36. születésnapja, és öt év és két nappal a berni nagykövetség megostromlása után.

A magyar incidens

1958 augusztus 16-án egy egy hasonló támadás történt a berni magyar nagykövetség ellen is, melynek két végrehajtója Nagy Sándor és Papp Endre 1956-os magyar emigránsok voltak. A követségre némi szerencsével jutottak be, illetve annak köszönhetően, hogy az őket beengedő Gottman követségi alkalmazott figyelmen kívül hagyott egy olyan, érvényben lévő biztonsági előírást, mely szerint két civil férfi egyidejűleg nem léphet be a követség épületébe.

A helyi sajtó szerint Nagy és Papp a svájci magyar kommunista ügynökök aktáit akarta megszerezni Marjai József nagykövet túszul ejtésével, de a támadást egyúttal figyelemfelkeltő, demonstratív akciónak is szánták.  A fennmaradt információkból arra lehet következtetni, hogy Marjai keményen szembeszállt a túszejtőkkel és a nagykövetségen belüli lövöldözés során Nagy halálos lövést kapott hátulról – bár az a mai napig nem ismeretes, hogy ki adta le azt a lövést.  Marjai az esetet követő évtizedekben komoly diplomáciai és politikai karriert futott be, és a minisztertanács elnökhelyetteseként vonult nyugdíjba.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG