3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A végén meglépik azt, amiért minket bíráltak: kerítést építenek. Az egészben az a legszomorúbb, hogy vizet prédikálnak és bort isznak, hanem az, hogy sok hónap után ennyit sikerült kitalálni Európában.

Ha muszáj lesz, kerítést építenek a Szlovénok

Szlovénia azonnal megkezdheti egy kerítés építését a horvát határ mentén, ha a kormány szükségesnek tartja ezt, de reméli, hogy az európai uniós intézkedések hatására lelassul a menekültáradat - jelentette ki Miro Cerar miniszterelnök a szlovén nemzetbiztonsági tanács szerdai ülése után az MTI beszámolója szerint

A kormányfő ismét elmondta: várják, hogy minden érintett ország hajtsa végre a vasárnapi brüsszeli migrációs csúcstalálkozón elhatározott intézkedéseket. "De ha nem teljesítik a vállalt kötelezettségeket, akkor az annak bizonyítéka lesz, hogy az EU politikája nem működik, és arra fogja kényszeríteni Szlovéniát, hogy intézkedéseket hozzon az ország határai mentén" - írja az MTI.

Mire elég 17 pont?

A hétvégi brüsszeli csúcstalálkozón 17 pontból álló akciótervet fogadtak el. Három dolgot kellett megvitatnia a vezetőknek: a migránsoknak és menekülteknek a megfelelő menedék biztosítását a tél előtt, az emberek áramlásának kezelését, valamint a határok ellenőrzését. Emellett az érintett államok 24 órán belül megfogalmazzák szükségleteiket, valamint az érintettek értesítése nélkül nem támogatják a migránsok és menekültek eljutását egy másik ország határához. A dokumentumban arra is kitértek, hogy megtagadható a belépés azoktól, akik nem kérnek menekültstátust, valamint az összes rendelkezésre álló eszközzel tájékoztatják a migránsokat jogaikról és kötelezettségeikről.

Szakértők úgy értékeltek: igazán nagy áttörést nem hozott a csúcstalálkozó.

Cerar hozzátette, hogy országa még mindig ódzkodik a kerítésépítéstől, "mert a falak Európája ellen vagyunk", de a kormány "kész megvédeni állampolgárait, a törvényt és a rendet", ha az EU politikája kudarcot vall.

Ausztria is kerítést épít, ők is máshogy hívják

Közben a Magyarországot a kerítés miatt sokat bíráló Ausztria is kerítést épít a határára a menekültek miatt. Werner Faymann osztrák kancellár azért igyekszik megmagyarázni a helyzetet: szerinte amit ők felhúznak, az nem kerítés, hanem "kapu oldalsó szárnyakkal". Ezt nem fejtette ki pontosabban, de azt hangoztatta, hogy szerinte nem kerítést építenek az országhatárra, hanem műszaki biztonsági intézkedéseket foganatosítanak. A kerítéssel nem a határt akarják lezárni, hanem a rendet akarják biztosítani - ezt pedig az osztrák belügyminiszter mondta.

Most még csak kordonok vannak a szlovén-osztrák határon, de lesz kerítés is. Fotó: EPA/Erwin Scheriau

Ha valóban megépül a kerítés, akkor ez lesz az első olyan fizikai akadály, amely két schengeni tagállam határán épül. Korábban volt egy gyenge magyar próbálkozás ugyanerre, szintén Szlovénia felé, de azt néhány nap után gyorsan leszerelték, azt állítva: csak egy kísérlet volt.

Privátbankár Kommentár - Emlékeztetőül: a sokat bírált magyar kerítés hivatalos neve ideiglenes műszaki határzár. A közös a magyar és az osztrák határzárban az, hogy egyiket sem hívják kerítésnek, de mindkettő az (lesz).

Az egész ügyben nem az a legkellemetlenebb és legelszomorítóbb, hogy a korábban Magyarországot épp a kerítés miatt keményen bíráló országok nyúlnak végül ehhez az eszközhöz (vagy legalábbis egyelőre komolyan felvetik az ötletét) - ez szimplán csak vérciki. A szomorú az, hogy Európa válasza sok-sok hónap gondolkodási idő után az a menekültek áradatára: tartsunk csúcstalálkozót, aztán építsünk kerítést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG