4p

Egyre nő az orosz civil áldozatok száma, az ukránok szerint sokakat orosz légvédelmi rakéták ölhettek meg. Az éjszaka már visszaütött Oroszország is. Háborús hírek.

 • Tovább nőtt az Ukrajnával határos Belgorodi orosz terület azonos nevű székhelyén végrehajtott szombati légicsapás áldozatainak száma: a támadásban tizennyolcan haltak meg, a sebesültek száma száztizenegy - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma. Korábban a katasztófaelhárítási tárca még azt jelentette, hogy tizennégy ember - köztük két gyerek - meghalt és száznyolcan megsebesültek szombaton az ukrán hadsereg légicsapásaiban. A támadás egy nappal azután történt, hogy az orosz hadsereg intenzív légi offenzívát indított ukrán városok ellen.
  Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a támadás nem marad büntetlenül, és Moszkva kérni fogja az eset miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását. A Biztonsági Tanács szombaton közép-európai idő szerint 22 órakor ül össze - közölte Oroszország ENSZ-képviselete.
  A tárca szerint az orosz erőknek sikerült két irányított lövedéket és a rakéták "többségét" elfogniuk, különben sokkal súlyosabb lett volna a veszteség. Több rakéta és repesz azonban Belgorodra hullott. A Belgorod város elleni ukrán támadásról tájékoztatták Vlagyimir Putyin orosz elnököt - közölte Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője.
  Az orosz külügyminisztérium Telegram-csatornáján közzétett közleményben szólította fel a világ országainak kormányait és a nemzetközi szervezeteket, hogy ítéljék el az ukrán fegyveres erők által elkövetett "terrorcselekményt".
  "Felszólítunk minden felelős kormányt és az illetékes nemzetközi szervezeteket, hogy határozottan ítéljék el ezt a kegyetlen terrorcselekményt, és nyilvánosan határolódjanak el az ilyen bűnöket elkövető kijevi rezsimtől és nyugati támogatóitól" - idézte a közleményt a TASZSZ orosz állami hírügynökség.
  A szintén az ukrán határ mellett fekvő Brjanszki területen Kiszter és Borsevo falvakat lőtték az ukrán erők, itt egy kilencéves gyermek vesztette életét - közölte Alekszandr Bogomaz, a terület állami közigazgatási hivatalának vezetője. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz légvédelmi rendszerek tizenhárom ukrán rakétát semmisítettek meg a terület felett.
  A tárca szerint harminckét ukrán drónt is semlegesítettek az ukrán határtól északra fekvő Brjanszk, Kurszk és Orjol, valamint Moszkva térségében.

 • A belgorodi terület kormányzója vasárnap reggel arra szólította fel Belgorod lakosait, hogy vonuljanak óvóhelyekre, mert újabb ukrán légitámadásokra kell számítani. A legújabb orosz összesítések szerint a szombati támadásban legalább 20 ember vesztette életét. Az Ukrajna ellen egy nappal korábban végrehajtott, példátlan méretű orosz légitámadás-sorozatban az eddigi összegsítések szerint legalább 41 civil vesztette életét.
 • Ukrán források szerint a belgorodi civil áldozatok többsége az orosz légvédelem „inkompetenciája” miatt halhatott meg, szerintük ugyanis a céljaikat el nem találó orosz légvédelmi rakéták, illetve a különböző eszközök lehulló darabjai csapódtak be lakónegyedekben. A közösségi médiában olyan felvételek jelentek meg, amelyeken egyesek szerint a városba becsapódó orosz légvédelmi rakéták láthatók.
 • Vasárnapra virradó éjjel újabb orosz támadások érték Kijevet, valamint Harkiv város lakónegyedeit is. A harkivi polgármester közlése szerint több hullámban támadták az oroszok drónokkal a várost, találat ért több, a városközpontban található lakóépületet is. Az áldozatok, sebesültek számáról egyelőre nem érkezett tájékoztatás. Az ukrán légvédelem adatai szerint 49 támadó drónból 21-et semlegesítettek.
 • A brit védelmi minisztérium szakértői szerint 2023-ban meredeken emelkedett az elesett és megsebesült orosz katonák száma Ukrajnában. Becsléseik szerint naponta átlagosan mintegy 300-zal több orosz katona esett el vagy sebesült meg a fronton, mint egy évvel korábban.
 • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy interjúban arról beszélt, hogy orosz bíróságok több mint 200 ukrán fegyverest ítéltek „hosszú” börtönbüntetésekre a konfliktus kezdete óta. Lavrov azt is elmondta, hogy az orosz nyomozó hatóságok mintegy 4 ezer eljárást kezdeményeztek nagyjából 900 ukrán személy ellen, akik között nemcsak „radikális nacionalista szervezetek” tagjai, az ukrán biztonsági erők tagjai, zsoldosok, hanem az ukrán fegyveres erők és politikai vezetés tagjai is képviseltetik magukat. Akiket távollétükben ítéltek el, azok ellen nemzetközi körözést adtak ki.

(Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG