2p

Mást bombáznak, mint eddig. Háborús hírek.

  • Akár öt évig is eltarthat a Fekete-tenger, illetve az Azovi-tenger aknamentesítése - közölte szerdán Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője. "A tengeri összeköttetések és kereskedelmi útvonalak aknamentesítése becslések szerint 3-5 hónapot vehet igénybe, míg az átfogó aknamentesítési művelet 3-5 évet" - mondta Pletencsuk, akit az Ukrajinszka Pravda idézett.

  • Norvégia két F-16-os vadászgépet küld Dániába az ukrán pilóták kiképzésére - jelentette be szerdán a norvég kormány. "A korszerű hadsereg felállításához Ukrajnának nyújtott segítség nagyratörő és hosszú távú feladat, amelyben egy sor szövetséges részt vesz" - hangsúlyozta közleményében Brjon Arild Gram norvég védelmi miniszter.

  • Megtörtént a háború eddigi legnagyobb fogolycseréje az oroszok és az ukránok között – írja a Guardian. „Ma 213 közkatona, 11 tiszt és 6 civil tért haza a mieink közül” – jelentette be Volodimir Zelenszkij is, majd hozzátette, hogy a kiszabadult katonák közül voltak, akik még a mariupoli Azovsztal védelmét követően estek orosz hadifogságba. Az orosz védelmi miniszter ezzel egyidejűleg arról adott ki tájékoztatást, hogy 248 katonájuk tért haza az Egyesült Arab Emirátusok humanitárius közvetítésének köszönhetően. A Moszkvával hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló Abu Dzabi ráadásul nem először vett részt hasonló tárgyalásokban, tavaly is közreműködött már egy több tucat ukrán és orosz hadifogoly kicserélésével végződő műveletben.

  • Az utóbbi időkben végrehajtott légitámadások és rakétacsapások célpontjait vizsgálva a brit hírszerzés jelentős elmozdulást fedezett fel az oroszok ukrajnai taktikájában. Míg a tavalyi év elején főleg az elektromos hálózatokat és a távfűtő rendszereket, valamint a vízellátást támadták, addig újabban inkább a hadipari létesítményekre céloznak.

  • Rakéta csapódott be szerdán annak a műhelynek az épületébe, ahol ukrán drónokat fejlesztenek és korszerűsítenek – írta meg a Strana, A hírről először a Facebookon számolt be Igor Lucenko, az ukrán seregben szolgáló volt ukrán képviselő. Azt, hogy hol volt a műhely, a volt képviselő nem közölte, annyi azonban bizonyos, hogy az ukrán hadseregnek készítettek drónokat a területen. 

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG