4p
A várakozásokat meghaladó ütemben nőttek az átlagkeresetek novemberben.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 323 ezer forint volt 2017 novemberében, ami 13 százalékos növekedés éves alapon. Az átlagos nettó kereset – családi kedvezmény nélkül – 214 800 forint volt, míg a kedvezménnyel nagyjából 222 700 forintra becsülhető – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal közleményéből.

2017. január–novemberben a bruttó átlagkereset 294 200 forint volt. Ágazatokra bontva a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági szférában  voltak a legmagasabbak (556 100 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (183 400 forint) a keresetek. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25%-os emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással - tette hozzá a KSH.

Meglátszik, hogy két kézzel szórták a pénzt a magyarok - További részletek >>>

Az átlagos nettó kereset 195 700 forint volt. 2017-ben a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 203 600 forintra becsülhető. A bruttó és a nettó átlagkereset azonos mértékben, 12,8%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz hasonlítva. A fogyasztói árak 2,4 százalékkal, míg a reálkeresetek 10,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

Várakozáson felüli

Az ING vezető makrogazdasági elemzője szerint a bővülés felülmúlta a meglehetősen szűk sávban mozgó piaci várakozásokat (11,3-12,6 százalék). Szektorokra lebontva a versenyszférában 11,2 százalékos, míg a közszférában 17,5 százalékos növekedési ütemet tapasztalhatunk. Az állami szférában regisztrált erős dinamika főképpen a nem havi rendszerességű juttatások közel 50 százalékos növekedésének köszönhető.

Virovácz Péter elmondta: az eddigi hónapokhoz hasonlóan a bővülések mögött továbbra is az egyre nagyobb problémát jelentő munkaerőhiány, valamint az állami bérrendezések állnak. A munkaerő iránti keresletet tekintve a trendek kedvezőek, az elsődleges munkaerőpiacon 79 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, mindeközben a közfoglalkoztatottak száma 48 ezer fővel, 152 ezerre csökkent előző év azonos időszakához képest. A hazai munkaerőpiac felszívóképessége tehát továbbra is erős – tette hozzá.

Egyre jobban fizetnek a hiányszakmák

A Takarékbank elemzője szerint a tavalyinál kissé visszafogottabb, de továbbra is érdemi növekedés várható a 2018-as évre is - 9%-os átlagos bérnövekedést várunk az idei évre a szakemberhiány illetve a 8 és 12%-os további bérminimum-emelés okán. A várakozások szerint 2013-tól 2018 végéig összesen 40%-kal, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 42%-kal nőnek a reálbérek.

Horváth András kiemelte, a bérnövekedésre felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a továbbiakban is, mint például az építőipar 30% körüli jelenlegi bérnövekedési üteme. A folyamatos bértárgyalások – egyes esetekben kétszámjegyű bérmegállapodások – is ezt tükrözik, egyes ágazatokban folytatódik az életpályamodellek fejlesztése. Hozzátette: az építőiparban mára már átlagosnak számító napi nettó 15 ezer forintos szakmunkás bérszint, a tömegközlekedési vállalatok sofőrjeinek pedig immár bruttó 400 ezer forintos meghirdetett átlagbére is mind ezt támasztja alá az idei évre vonatkozóan is.

Az előző hónapban közzétett adatok itt megtekinthetők.

Dübörög az építőipar és az áfa-para - gond lehet a magyar lakásépítésekkel

Tovább hasít az építőipar, de a 30 százalékos növekedés mögött óvatosságra intő folyamatok állnak. A megrendelések száma az épületek esetében már csökken; ha tényleg kifut az új lakások kedvezményes áfája, akkor kemény lesz a földetérés a szakember szerint. Most mindenesetre mindenki rohamtempóban építkezik, hogy 2019 végéig át tudják adni a kulcsot a vevőknek. 2017 összességében kiemelkedő év lesz, a kormány pedig 20 milliárdos pályázati programmal is megtolja az ágazatot jövő héttől. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nyomnak az oroszok Avgyijivkánál, újabb irányokból támadják a várost
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:52
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Váratlanul a Közel-Keletre utazik Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:07
Az  orosz elnök az Egyesült Arab Emirátusokba és Szaúd-Arábiába látogat el ezen a héten.
Makro / Külgazdaság Különleges hadgyakorlat kezdődött a Balti-tengeren
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:48
Brit, finn és észt haditengerészeti egységek, valamint a finn határőrség a Balti-tenger vízfelszín alatti infrastruktúrájának védelmét gyakorolták hétfőn közösen - közölte a finn védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem mond le Lengyelországról Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 17:44
A magyar-lengyel testvériség fenntartása ezentúl is központi eleme lesz a külpolitikai stratégiának, még ha bizonyos kérdésekben a felek eltérő állásponton is vannak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Ez az ország még Magyarországot is simán lekörözi inflációban
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 16:51
Törökországban gyorsult az éves infláció novemberben.
Makro / Külgazdaság Meghallja az Orbán-kormány? Sokkoló üzenetet küldött az Unicef Gázából
Wéber Balázs | 2023. december 4. 16:01
Az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) szóvivője, James Elder a Gázai övezet déli részén fekvő városból, Khan Younisból tudósít a folyamatos izraeli bombázások pusztító hatásairól.
Makro / Külgazdaság A költségvetési szigor a köztévére nem vonatkozik: 140 milliárd forintból kellene nézett műsort készíteni
Vég Márton | 2023. december 4. 15:01
Már jelenleg is annyi pénzből gazdálkodhat a közmédia, hogy alig bírja elkölteni. De jövőre tovább hízik a büdzsé. Mire megy el a pénz, ha közben alig nézik a csatornákat? A magyar válogatott sikerének pedig gazdasági haszna is lehet. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bemondta a brit hírszerzés: ennyi orosz katona halt meg Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 14:46
Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.
Makro / Külgazdaság Elidegenedésről beszélt Magyarország berlini nagykövete a magyar-német évfordulón
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 13:44
Györkös Péter a magyar-német diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián szólalt fel hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Egyre kiterjedtebbek a harcok a Közel-Keleten
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 12:25
Az izraeli hadsereg az egész Gázai övezetet támadja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG