4p
A várakozásokat meghaladó ütemben nőttek az átlagkeresetek novemberben.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 323 ezer forint volt 2017 novemberében, ami 13 százalékos növekedés éves alapon. Az átlagos nettó kereset – családi kedvezmény nélkül – 214 800 forint volt, míg a kedvezménnyel nagyjából 222 700 forintra becsülhető – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal közleményéből.

2017. január–novemberben a bruttó átlagkereset 294 200 forint volt. Ágazatokra bontva a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági szférában  voltak a legmagasabbak (556 100 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (183 400 forint) a keresetek. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25%-os emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással - tette hozzá a KSH.

Meglátszik, hogy két kézzel szórták a pénzt a magyarok - További részletek >>>

Az átlagos nettó kereset 195 700 forint volt. 2017-ben a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 203 600 forintra becsülhető. A bruttó és a nettó átlagkereset azonos mértékben, 12,8%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz hasonlítva. A fogyasztói árak 2,4 százalékkal, míg a reálkeresetek 10,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

Várakozáson felüli

Az ING vezető makrogazdasági elemzője szerint a bővülés felülmúlta a meglehetősen szűk sávban mozgó piaci várakozásokat (11,3-12,6 százalék). Szektorokra lebontva a versenyszférában 11,2 százalékos, míg a közszférában 17,5 százalékos növekedési ütemet tapasztalhatunk. Az állami szférában regisztrált erős dinamika főképpen a nem havi rendszerességű juttatások közel 50 százalékos növekedésének köszönhető.

Virovácz Péter elmondta: az eddigi hónapokhoz hasonlóan a bővülések mögött továbbra is az egyre nagyobb problémát jelentő munkaerőhiány, valamint az állami bérrendezések állnak. A munkaerő iránti keresletet tekintve a trendek kedvezőek, az elsődleges munkaerőpiacon 79 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, mindeközben a közfoglalkoztatottak száma 48 ezer fővel, 152 ezerre csökkent előző év azonos időszakához képest. A hazai munkaerőpiac felszívóképessége tehát továbbra is erős – tette hozzá.

Egyre jobban fizetnek a hiányszakmák

A Takarékbank elemzője szerint a tavalyinál kissé visszafogottabb, de továbbra is érdemi növekedés várható a 2018-as évre is - 9%-os átlagos bérnövekedést várunk az idei évre a szakemberhiány illetve a 8 és 12%-os további bérminimum-emelés okán. A várakozások szerint 2013-tól 2018 végéig összesen 40%-kal, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 42%-kal nőnek a reálbérek.

Horváth András kiemelte, a bérnövekedésre felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a továbbiakban is, mint például az építőipar 30% körüli jelenlegi bérnövekedési üteme. A folyamatos bértárgyalások – egyes esetekben kétszámjegyű bérmegállapodások – is ezt tükrözik, egyes ágazatokban folytatódik az életpályamodellek fejlesztése. Hozzátette: az építőiparban mára már átlagosnak számító napi nettó 15 ezer forintos szakmunkás bérszint, a tömegközlekedési vállalatok sofőrjeinek pedig immár bruttó 400 ezer forintos meghirdetett átlagbére is mind ezt támasztja alá az idei évre vonatkozóan is.

Az előző hónapban közzétett adatok itt megtekinthetők.

Dübörög az építőipar és az áfa-para - gond lehet a magyar lakásépítésekkel

Tovább hasít az építőipar, de a 30 százalékos növekedés mögött óvatosságra intő folyamatok állnak. A megrendelések száma az épületek esetében már csökken; ha tényleg kifut az új lakások kedvezményes áfája, akkor kemény lesz a földetérés a szakember szerint. Most mindenesetre mindenki rohamtempóban építkezik, hogy 2019 végéig át tudják adni a kulcsot a vevőknek. 2017 összességében kiemelkedő év lesz, a kormány pedig 20 milliárdos pályázati programmal is megtolja az ágazatot jövő héttől. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rohamoznak a török cégek Moszkvában, és nyernek is
Elek Lenke | 2024. szeptember 7. 17:31
A nyugati márkák kivonulása Oroszországból fellendítette a török textilipart.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, Keletre vagy Nyugatra nyitna-e
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 16:33
A kötcsei piknikre érkező Orbán Viktor elárulta, miről fog beszélni zárt körben, és válaszolt pár újságírói kérdésre is.
Makro / Külgazdaság Lehetett volna nagyobb áresés a kutakon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 13:17
Kisebb áresést láthattunk a hazai kutakon, pedig a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna. Tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Ezt mondták Amerikában a magyar jenkötvényekről
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 08:34
Befektetésre ajánlott, stabil kilátású osztályozással látta el a Moody’s a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar állampapírokat. Pozitívan értékelték az államháztartási konszolidációt, kockázat viszont a viharos EU-kapcsolat, illetve a részben felfüggesztett uniós pénzek kérdése.
Makro / Külgazdaság Brüsszelből a magyar kormánynak is üzentek Kínával kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 18:29
Már a belgák szerint is túl erős a függés az ázsiai óriástól.
Makro / Külgazdaság Csaba László: A NER vezető rétege bizonyos szempontból emlékeztet a kínai vezetőségre (videó)
Csabai Károly | 2024. szeptember 6. 15:06
Ezzel a közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszis Klubban arra utalt, hogy az Orbán-kormány hangosan hirdet bizonyos elveket, amelyeket nem feltétlenül vesz komolyan - elég csak a családpolitikájukra gondolni. A beszélgetés során Csaba László egyebek mellett elmondta, miért nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint most már itt a fellendülés, minden jó lesz, minden mutató javul. Valamint azt is, hogy helyes-e az a megközelítés, miszerint a belső piac növekedése képes ellensúlyozni a külpiacok gyenge teljesítményét, s - látva a zsákutcába került európai gazdaságot - tudunk-e függetlenedni annak legerősebb tagjától, Németországtól. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 58. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Nagy ígéretet tett Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 11:32
Szijjártó Péter Kisinyovban tartott közös sajtótájékoztatót moldáv kollégájával, ahol szóba került Moldova európai Uniós csatlakozása is.
Makro / Külgazdaság Miért nem lő ki a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:45
Bod Péter Ákos elemezte a hazai gazdasági mutatók hátterét.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb üzemanyagár-változás, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:04
Ismét változik a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság A lengyel jegybank idén már nem enyhít
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 09:13
A lengyel jegybak szerint az infláció a jövő év elejéig még emelkedni fog, ezt követően lehetséges újabb alapkamatvágás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG