BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 27. 20:32

Nincs megállás a hatáskörök nyírásában.

Egy sor törvényjavaslat ment be tegnap késő este a parlament elé, melyekben a kormány újabb lépéseket tesz az önkormányzati rendszer elsorvasztása felé.

Ezek egy része a bevételeiket érinti, de az építésügyi feladatoknál eddig élvezett önállóságuk is csorbát szenved az egyik javaslat alapján.

Nézzük sorjában. A veszélyhelyzet alatt rendeleti úton folyt a kormányzás, ennek során pedig született egy olyan jogszabály, amellyel a veszélyhelyzet elmúltáig, de legkésőbb az év végéig felfüggesztették az önkormányzatok üdülőhelyi támogatását. Mivel a veszélyhelyzet fenntartása már nem indokolt, a kormány "arra kérte" a parlamentet, hogy intézkedjen a különleges felhatalmazás visszavonásáról. Ennek következményeként az addig rendeleti úton meghozott döntéseket muszáj törvénybe foglalni.

Ez meg is történt, nem is egy javaslat szolgálja ezt a célt. Ezek közül az egyik az idei költségvetést módosítja, ám a jelek szerint nem pusztán arról van szó, hogy a már hatályba lépett rendeleteket változatlan formában ültetik át törvényekbe. Előfordul, hogy hozzátesz, vagy éppen elvesz belőle a kormány javaslata.

Az önkormányzatok üdülőhelyi támogatásával pontosan ez a helyzet. Az idei költségvetés módosítása ugyanis már nem tartalmaz év végi határidőt a támogatás felfüggesztésére, hanem csak annyit rögzítenek, hogy ez a támogatás nem illeti meg az önkormányzatokat. S valóban, ha rákeresünk a 2021-es törvényjavaslatban, nem fogjuk már megtalálni ezt a tételt az önkormányzatok állami támogatásai között.

Ugyanakkor a veszélyhelyzetre tekintettel felfüggesztett idegenforgalmi adó után vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek az önkormányzatok, melynek mikéntjéről úgy rendelkeznek, hogy "a negyedévi összegre vonatkozó igénylés a helyi önkormányzatokért felelős miniszter által üzemeltetett elektronikus rendszerben nyújtható be, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig".

Arról, hogy a támogatás felfüggesztése milyen hatással van az érintett önkormányzatokra, az infostart.hu készített egy riportot. A lényeg, hogy milliós, akár több tízmilliós kiesést jelentett az idegenforgalmi potenciállal rendelkező településeknek a támogatás felfüggesztése. Ez a helyzet rögzül azáltal, hogy a tétel kikerül a költségvetésből.

Egy másik javaslat pedig az önkormányzati területen folyó beruházások esetén teszi megkerülhetetlen szereplővé az állami Beruházási Ügynökséget.

A hatályos szabályozás értelmében ki lehet hagyni a projektből az ügynökséget, amennyiben "az önkormányzati tulajdonú ingatlanon központi költségvetési támogatás felhasználásával harmadik fél valósít meg beruházást". Ennek elkerülése és a jogalkotói szándék érvényesülésének biztosítása érdekében szükséges a módosítás - indokolja a kormány a módosítóját, amellyel tehát beékeli az önkormányzati projektekbe a Beruházási Ügynökséget. Azt majd az élet dönti el, hogy ez mennyiben segíti, vagy hátráltatja a helyi beruházásokat.

Az elmúlt hetekben a különleges gazdasági övezetek tervezett kijelölésével, az állami ünnepek alatt az önkormányzati tulajdonban lévő közterületek ingyenes használatával, a gépjárműadó egy részének elvonásával, a szolidaritási hozzájárulás javasolt emelésével több ütést is kaptak az önkormányzatok. Ebben a cikkünkben bemutattuk, milyen kormányzati motiváció állhat az intézkedések mögött.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
Makro / Külgazdaság Csak nem akar lankadni a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:22
Huszonnégy óra alatt több mint kétszázezerrel több fertőzöttet azonosítottak világszerte.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: áttörés van!
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:11
A miniszterelnök a munkaerőpiacról is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban.
Makro / Külgazdaság Kicsit optimistábban ítéljük meg a megélhetésünket
MTI | 2020. július 10. 06:23
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), amivel az áprilisi zuhanás 61 százalékát dolgozta le - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, online felmérésének adataiból.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is fájhat: pénzeket vonhat meg Brüsszel, ha sérül a jogállam
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 9. 18:57
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását.
Makro / Külgazdaság Az egekbe szökő gyilkossági hullám megtámasztja Trump kampányát
Káncz Csaba | 2020. július 9. 17:44
Biden utcahosszal vezet, de az elnökválasztás még nincsen lefutva. Miközben a demokrata polgármesterek sorra vonnak el pénzeket a rendőrségtől, a gyilkosságok száma a nagyvárosokban 22 százalékkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ennyi fizetésért toborozzák az iskolaőröket
Kormos Olga | 2020. július 9. 16:19
Megjelentek az első fecskék: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szeptember elsejei kezdéssel már meg is hirdette az iskolaőri állást. Tehát a toborzás megkezdődött.
hírlevél