1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nincs időpontja a magyar kormánynak az IMF-tárgyalások következő fordulójára, viszont folyamatos az egyeztetés. Varga Mihály szerint a költségvetés elfogadásáig sok minden történhet, de ennek semmi jele.

A Nemzetközi Valutaalap szerint kevés az idő, én azt mondom, három hét sok mindenre elég - válaszolta Varga Mihály tárca nélküli miniszter a Népszabadság azt firtató kérdésére, mi várható a 2013-as költségvetés elfogadásáig, lesz-e addig előrelépés a hiteltárgyalásokon.

A lap szerint a tárca nélküli miniszter szavaiból az derült ki, hogy a kormány várja a hitelnyújtók (az IMF mellett az Európai Bizottság) javaslatait, amelyeket át lehet vezetni a büdzsén. Ám tapasztalatai szerint a másik fél túl rövidnek tartja ezt az időt ahhoz, hogy kiérlelt válaszokat tudjon adni, ezért az egyeztetéseken csak elvi jellegű állásfoglalásokat tudtak tenni.

E benyomásait azokon az eszmecseréken szerezte a hiteltárgyalásokat vezető miniszter, amelyeket két hete folytatott Budapesten Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti irodájának vezetőjével, majd ezután Washingtonban Atanaiosz Arvanitisszel, a szervezet magyar missziójának vezetőjével.

Novemberben sűrűbbé váltak az egyeztetések, amelyek a személyes találkozókon túl telefonos és elektronikus úton folytak. A hivatalos hiteltárgyalások újabb fordulójának ugyanakkor nincs kitűzött időpontja, ezt Varga Mihály is elismerte - írja a Népszabadság.

A háttérbeszélgetéseken a beszédtéma a kormány három csomagja volt, amelyeket a 2013-as, a nyáron főbb vonalakban rögzített költségvetés hiányának három százalék alatt tartása érdekében kellett elkészíteni.

A legélesebb vita a pénzügyi szektor adóztatása miatt alakult ki, ebben azóta sincs változás, az álláspontok nem közeledtek - jelentette ki a lap szerint a miniszter. Szerinte a valutaalap kevésbé fogékony a magyar kormánynak a költségvetés és államadósság terén elért, Brüsszel által akceptált eredményeire, és elsősorban a gazdasági növekedés szerkezete érdekli.

Elmondta, a tervezett intézkedésekről hivatalos írásos állásfoglalást nem, ellenben szóbeli tájékoztatást kapott az IMF-től a megbeszéléseken. Világossá vált, hogy egyes területeken - mint a szociális juttatások plafonjának meghúzása vagy a közszférát érintő foglalkoztatási kérdések - közel áll egymáshoz a felek véleménye - írja a lap.

"Nem tartom valószínűnek, hogy miután az Országgyűlés elfogadta a jövő évi büdzsét, azt újra megnyitjuk" - válaszolta arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a parlamenti jóváhagyás után állnak elő javaslatokkal a hitelnyújtók. "Addig van lehetőség konkrét javaslatok tálalására, amíg nem zártuk le a költségvetési vitát" - nyomatékosította a kormány álláspontját.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG