TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A bruttó bérek több mint 6 százalékot emelkedtek egy év alatt, az szja-csökkentés és a családi kedvezmény változása miatt a nettó keresetek még ennél is nagyobbat ugrottak - a költségvetési szférában majdnem kétszámjegyű a nettó bérek emelkedése. A közmunkások viszont csúnyán lemaradtak a béremelésről: ugyanannyit kapnak, mint tavaly.
Fotó: MTVA / Faluldi Imre

Eddig is a keresetekről szóló statisztika volt az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó KSH-adatközlés a lakosság körében - még akkor is, ha a hozzászólások, kommentárok alapján sokan egyáltalán nem hiszik el, hogy ennyit keres egy átlagos magyar főállású munkavállaló. Amióta azonban a munkaerőhiány a magyar gazdaság egyik legfontosabb problémájává lépett elő, melynek kiváltó okai között előkelő helyen szerepel az alacsony hazai bérek miatti kivándorlás, a bérstatisztika jelentősége határozottan tovább nőtt.

Arról nem is beszélve, hogy közelegnek a választások - érdemes megfigyelni, ez mennyire érhető majd tetten a nettó bérek alakulásában, amelyre akár az adópolitika finomhangolásával is van ráhatása a kormányzatnak.

6 százalékkal nőtt a bruttó fizetés

A friss adatok szerint a bruttó átlagkereset májusban 6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, és elérte a 262 100 forintot. A KSH értékelése szerint a növekedéshez a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7%-os emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hozzájárult.

Több mint 170 ezret visz haza az átlagos dolgozó

A KSH a nettó kereseteknél még ennél is nagyobb növekedést mért - ez nem csoda, hiszen tavalyhoz képest 1 százalékponttal 16-ról 15-re csökkent az szja-kulcs. Nettóban így 7,6 százalékkal többet vihet haza egy átlagos magyar dolgozó, mint egy éve - családi adókedvezmény nélkül 174 300 forint a havi átlagos nettó fizetés.

2016-ban ráadásul a családi adókedvezmény igénybevételének szabályai – elsősorban a kétgyermekes családok esetében – jelentősen módosultak, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 178 500 forintra becsülhető a KSH szerint.

Hol lehet a legtöbbet keresni?

Mivel infláció gyakorlatilag nincs, a reálbérek 7,5 százalékkal emelkedtek nemzetgazdasági szinten. Ezzel sorozatban 41. hónapja, közel 3 és fél éve tart a reálbérek töretlen növekedése Magyarországon - hívja fel a figyelmet az NGM.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (529 600 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (149 600 forint).

Érdemes megnézni a nettó béreket is, illetve azt, melyik ágazatban hogy alakulnak a fizetések a nemzetgazdasági átlaghoz képest:

A nettó bérek alakulása 2016. májusában az egyes nemzetgazdasági ágakban. Forrás: KSH / Privátbankár.hu

Majdnem kétszámjegyű növekedés nettóban az állami szférában

A nettó bérek egyébként a vállalkozásoknál 7 százalékkal nőttek az év első 5 hónapjában, és 9,6 százalékkal a az állami szférában. A közfoglalkoztatottak viszont csúnyán lemaradtak erről a vonatról, az ő nettójuk még az szja-csökkentéssel együtt sem változott érdemben - 52 700 forintot kapnak, 0,2 százalékkal többet, mint egy éve. A bruttójuk pedig 1,3 százalékkal csökkent.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél