BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 21. 16:02

Az operatív törzs nem cáfolta azt az információnkat, miszerint tartalékos katonákat tervez a kormány behívni jövő héten a koronavírus járvány miatt, ami esetleg a kijárási tilalmat készíti elő. A mai tájékoztatón erre a kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a kormány számba vette, hol és milyen tartalékaik vannak, de önmagában ez nem jelenti azt, hogy új intézkedésekre készülnének. Inkább a jelenlegi állomány pihenését szolgálják ezek a körültekintő számbavételek, hogy ha a helyzet úgy kívánja, le lehessen cserélni a szolgálatot teljesítő állomány tagjait, s csupán hosszú távú elővigyázatosságról van szó.

Ma 100 fölé emelkedett a regisztrált betegek száma, és folyamatosan növekszik a csoportos megbetegések és a mintavételek száma – számolt be az elmúlt napról Müller Cecília országos tiszt főorvos.

Lapunk másik kérdésére, miszerint itt az allergiaszezon, az allergia pedig népbetegségnek számít, s mennyire érinti a koronavírus az allergiásokat, úgy fogalmazott: sajnos minden krónikus betegségben szenvedő embernek így az allergiásoknak is nagyobb kockázata van a koronavírussal szemben.

Továbbra is a járvány mértékének és görbéjének meredekségét szeretnék Magyarországon befolyásolni minden eszközzel, ami a kezünkben van. A légúton terjedő vírus megakadályozását nem lehet teljes mértékben megakadályozni, de a terjedés mértékét talán igen. Az elmúlt 24 órában egy 53 éves, alapbetegségekkel küzdő férfi halt meg a fertőzésben, s az, hogy egy negyvenes éveiben járó páciens is súlyos állapotban fekszik, azt mutatja, hogy minden korosztálynak komolyan kell vennie az új szabályokat. Fókuszban továbbra is az idősek állnak természetesen, hiszen az ország egész területéről detektáltak már pozitív eseteket, tehát bárki elkaphatja. Újabb kampány indul az idősek felé, otthoni immunerősítő módszerek és psziché-erősítő gyakorlatokra is felhívják a figyelmet. Lakatos Tibor, operatív törzs központi ügyeletének vezetője: egész Közép-Európában növekszik a diagnosztizált fertőzöttek száma, ezért továbbra is kiemelt figyelem hárul a határátkelőhelyekre, ahol a legfontosabb a magyarok hazajutása és az áruforgalom biztosítása.  Mindennaposak a rendőrfőkapitányok egyeztetései a humanitárius korrodirok működése érdekében. Rajkánál jelenleg 20 km-es, Hegyeshalomnál 23 km-es a sor.

Hatósági házi karanténban már 3771 fő tartózkodik, s 15525 ellenőrzést végeztek el a rendőrök  ez ügyben. Ebből 94 esetben szabálytalanságot állapítottak meg, 18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, vagy figyelmeztetést adtak, s 76 esetben szabálysértési eljárás indult.

A mai operatív törzs ülésen a rendvédelmi és honvédelmi állományon felül számításba vették az egészségügyi szakképzett dolgozókat, ha a járvány megkövetelné bevonásukat.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a Nemzeti Egészségügyi Központon kívül továbbra is 7 laborban végeznek tesztet. Az apás szülésekre vonatkozóan a kórházak döntik el saját hatáskörükben, hogy beengedik-e az egészséges apát, vagy úgy ítélik meg, hogy jobb nem jelen lennie. A csomagolás nélküli élelmiszereket nem szükséges fertőtleníteni, a kiszolgálás legyen olyan, hogy ne tapogassa senki össze őket. Intenzív osztályon jelenleg 6 főt ápolnak. Arra kérdésre, hogy mikor adnak prognózist a járvány lefolyását illetően, ahogy a környező országokban is teszik, azt felelték: sok helyen ezek csak spekulációk. Az, hogy Magyaroszágon a jelenlegi 3,8 % a halálozási arány hasonló Kínához, az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy nem lehet összehasonlítani országokat, nem lehet következtetéseket levonni ebből.

Az, hogy milyen esetszámnál látja az operatív törzs indokoltnak a kijárási tilalmat, hangsúlyozták, hogy az eddigi intézkedések a hozzá fűzött reményeket beváltották, de ha a helyzet úgy hozza, akkor hoznak új intézkedéseket.

Makro / Külgazdaság 980-ra nőtt itthon a koronavírus-fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. április 9. 06:47
Ez 85 fős emelkedés a tegnap közölt adathoz képest.  
Makro / Külgazdaság A nagy kísérlet: így állhat helyre az élet Európában
Wéber Balázs | 2020. április 9. 06:04
Ausztria, Csehország és Dánia lazít elsőként a koronavírus okozta karanténon Európában. Kísérletük kötéltánc: úgy akarják újraindítani a gazdasági-társadalmi életet, hogy közben kordában akarják tartani a járványt.
Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
hírlevél