7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egy szál virág, egy doboz bonbon: a legtöbb nő örül az apró figyelmességnek, amit nőnap alkalmából kap. Ebből az alkalomból azonban rengeteg dolgot megtudhatunk a magyar nőkről, köszönhetően a szerkesztőségünket elárasztó különféle tematikus sajtóközleményeknek. Összeszedtük a legérdekesebbeket - mi ezzel kedveskedünk a nap alkalmából.
Orbán Viktor nárciszokkal. (Kép forrása: Orbán Viktor Facebook oldala)

Az Erzsébet a legdrágább nevünk. Na, nem csak az utalvány miatt, hanem azért, mert az Erzsébetekről elnevezett közterületeken lévő ingatlanok kelnek el a legdrágábban a Duna House közleménye szerint. Az Erzsébet téren 720 ezer forintos négyezetméteráron találunk ingatlant, a második legdrágább a Krisztina körút, itt 700 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként egy lakásért. A harmadik legdrágább nevünk a Teréz körút, itt 500 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

A legolcsóbbak a Csillákról, Lenkékről, Valériákról elnevezett utcák, de Budapest utcáin barangolva találkozhatunk még többek közt Emeséről, Alizról, Etelkáról, Karolináról, Orsolyáról vagy Stefániáról elnevezett utcával is.

A magyar nők többet tévéznek. A Nielsen felmérése szerint a magyar nők naponta átlagosan 46 perccel többet tévéztek tavaly, mint a férfiak, és jellemzően 123 reklámmal találkoztak egy nap alatt – ez a teljes képernyő előtt töltött idő 13 százaléka. A női tévénézők szeretik a folytatásos sorozatokat és a szappanoperákat, ezzel telik a tévézésre fordított idő egynegyede, a csatornák közül pedig leggyakrabban az életmód, a zene- és a gyerekcsatornák előtt ragadnak le a szebb nem képviselői.

A nőknek sokkal nehezebb dolguk van, ha rendes nyugdíjat akarnak. Az Aegon Alapkezelő globális vezérigazgatója a társaság hétfői szemináriumára küldött üzenetében egy nemzetközi nyugdíjkutatás eredményeit idézte, mely szerint a nők hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak, ezzel együtt hosszabb távra kell tervezniük, ha időskori anyagi biztonságukról van szó. A nők viszont kevesebbet keresnek és jellemzőbb a részmunkaidős foglalkoztatás is, ami megnehezíti a megtakarítások felhalmozását. A nők azon várakozása, hogy kényelmes jómódban tölthetik majd nyugdíjas éveiket aggasztóan alacsony, különösen a Kelet-Európai régióban.

Mit tudtunk meg tavaly a nőkről? A 2017-es gyűjtésünket itt olvashatod! >>>

A vezérigazgató úgy gondolja, a nőknek, bár hagyományosan elkötelezettek a megtakarítások irányában, fegyelmezettnek kell lenniük, hogy elérjék a céljaikat. A társaság egyébként azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy milyen fontos szerepe van a nőknek az alapkezelő sikereiben: a befektetői találkozón Dr. Naffa Helena, részvényelemző, Omaisz Réka befektetésialap-kiválasztási vezető és Kelecsényi Petra termékfejlesztési és értékesítési szakértő mutatta be, hogyan járul hozzá munkájuk egy-egy döntés előkészítéséhez.

Egyre több a női mérnök Magyarországon, tudtuk meg az Eurostudent legfrissebb felméréséből, ugyanakkor még mindig csak harmadannyi nő választ mérnöki hivatást, mint férfi. A magyar mérnöknők kis létszámuk ellenére komoly nemzetközi sikereket tudhatnak magukénak, aktívan részt vesznek űrkutatási projektekben, vegyészként többek között kozmetikai-, ruházati, élelmiszer- és olajcégeknek, mérnök-informatikusként pedig olyan nagyvállalatoknak dolgoznak, mint a Morgan & Stanley vagy az Ericsson.

Kell a nő a vállalatba

Ha a nőket támogatják, az egész cég nyer.
Legalábbis ez derült ki az Accenture felméréséből, a nemek közti egyenlőség megteremtése és a fizetési különbségek csökkentése ugyanis nem csak az érintetteket, hanem az egész vállalat működését segíti. A jelentés 40 munkahelyi tényezőre hívja fel a figyelmet, amelyek a merész vezetés, az átfogó intézkedések és a bátorító környezet esernyőfogalmak alá sorakoznak fel – a teljes listát itt olvashatod. >>>

A legtöbb nő a boltokban dolgozik, ez az arány az elmúlt tíz évben nem változott. A blokk.com cikke szerint a jelenleg foglalkoztatott 4,4 millió főből 2 millió nő, a gazdasági ágak közül ők elsősorban a kiskereskedelemben találnak munkát: mintegy 295 ezer nő dolgozik itt, a teljes állomány 54 százaléka. Azon hölgyek száma azonban, akik szakiskolát vagy szakmunkásképzőt végeztek, tehát a „legigazibb” kereskedők, csökkent az elmúlt időszakban: míg öt évvel ezelőtt 53 százalék volt a szakképzett hölgydolgozók aránya, számuk 2017-re 47 százalékra apadt.

A női vezetővel bíró cégek sikeresebbek, legalábbis néhány országban. A BIWIW Index 11 országot vizsgált arról, hogy hogyan teljesítenek azok a cégek, akik női tulajdonossal rendelkeznek. A felmérés alapján a legnagyobb hatást a belföldi gazdaságra a szlovén női cégtulajdonosok gyakorolják, ezt követik a magyar, majd az osztrák női cégtulajdonosok.

Orbán Viktor virágot osztott, és elmondta, mit gondol a magyar nőkről. >>>

Ugyanakkor ha az árbevétel és a nettó nyereség összefüggéseit keressük, már nem ilyen szép a kép: az osztrák női cégvezetők társaságai 13 százalékkal az átlag feletti bevétellel büszkélkedhetnek, rajtuk kívül még egyedül Szlovéniában van átlag feletti kereset, igaz, már csak 2 százalékkal. Magyarország a középmezőnyben kap helyet, itt a magyar női vezetéssel rendelkező vállalatok az átlag 64 százalékát keresik – a legrosszabbul a cseh női vállalatok járnak, itt az árbevétel az átlag 40 százalékát éri csak el.

A nyugati országokban a legjobb női cégvezetőnek lenni, derült ki a Mastercard kutatásából. A felmérés szerint az erős alappal induló, új női vállalkozások világszerte fejlődést mutatnak, mindezt annak ellenére, hogy jelentős akadályokkal kell megküzdeniük, amelyeket a nemi alapú hátrányos megkülönböztetés állít eléjük a különböző társadalmakban. A legkönnyebben Új-Zélandon indíthatnak a nők vállalkozást, őket a svéd és a kanadai nők követik. Magyarország az összesített index 41. helyén végzett.

A magyar nők ingyenes coachingot kapnak – Idén is biztosítja a lehetőséget a női vezetőknek az Ericsson Magyarország, ugyancsak a nőnap alkalmából. A közlemény szerint a 9 alkalmas program résztvevőit pályázat útján választják ki, a foglalkozásokat a vállalat coachai önkéntes munkában tartják. Emellett egyetemista lányoknak programozói workshopot is tartanak április 12-én, a Coding Dojo-ra április 9-ig jelentkezhetnek az érdeklődők.

Szanyi Tibor: A nőknek való hízelgés nem pótolja az érdekükben történő valós cselekvést

Szanyi Tibor EP-képviselő a következő gondolatokkal emlékezett meg a nőnapról: „A nemzetközi nőnapon szeretném felhívni Magyarország polgárainak figyelmét, hogy ez a nap továbbra sem igazi ünnepnap, mert ma is szinte ugyanazon elvekért küzdünk, amelyeket eleink egy bő évszázada megfogalmaztak. Azért tehát, hogy a nők által végzett munka becsülete ugyanaz legyen mint a férfiaké, a nők egyenlő arányban vehessenek részt az élet minden területén, kiváltképp a közéletben, és hogy a nők, illetve gyermekeink kapják meg mindazon védelmet és gondoskodást, ami kijár nekik.

A nők védelme azonban nem szorítható csupán önvédelemre. Nekünk, férfiaknak is elemi kötelességünk átérezni a nők  gyakori kiszolgáltatottságát, s dolgunk megtenni mindazt, amit nehéz helyzetekben önmagunkért megtennénk. S bár most főleg a nőkről beszélünk, a nemzetközi nőnap legyen alkalom arra, hogy felmutassuk szolidaritásunkat minden embertársunkkal, aki a nagyobb közösség oltalmát érdemli.”

+1 Februárban nőtt az infláció, az inflációs adat némi meglepetést okozott a 2 százalékos piaci várakozáshoz képest, a részletekről itt írtunk a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG