5p
A török elnök senkit és semmit sem kímél hatalma megszilárdításáért: tanárok, politikusok, rendőrök, katonák, bírók, vallási vezetők ezrei váltak a rendszer áldozatává. A számláló eddig ötvenezernél áll, ennyien kerültek lapátra, de biztos, hogy megy ez még feljebb is. A rendkívüli állapot bevezetésével pedig még egy löketet kapott Erdogan a szabadságjogok visszaszorításához.
A török rendőrség intézkedik egy katonával szemben a puccs estéjén. EPA/SEDAT SUNA

Több mint ötvenezer ember - ennyi törököt tartóztattak le vagy rúgtak ki a munkahelyükről, mivel a kormány szerint a rendszer ellenségei. Recep Tayyip Erdogan a múlt pénteki puccs után kezdett nagyon kemény tisztogatásba.

A puccsal kapcsolatos összes hírünket itt olvashatja >>>

A kormány szerint az egykori Erdogan-szövetséges, mára nemezissé váló imám, Fethullah Gülen az Egyesült Államokból szervezte a török puccsot és mindenki, akit most kirúgtak, részese lehetett a "terrorszervezetnek".

"A gyökerénél fogva írtjuk ki a szervezetet!" - mondta Binali Yildirim miniszterelnök. A kormány eközben folyamatosan követeli, hogy az USA adja ki Erdogan Soros Györgyét. Gülen tagadja, hogy bármi köze lenne a puccshoz, amit országos tisztogatás követett. Első körben a hadseregben számolt le vélt ellenfeleivel Erdogan: 6000 katonát tartóztattak le, majd közel 9000 rendőrt. 3000 bírát is felfüggesztettek.

Újabb területek "tisztulnak"

Legutóbb kedden bővült tovább a célkeresztben lévő sora: a miniszterelnök sajtóosztálya egy rövid közleményben tudatta, hogy a Miniszterelnöki Hivatalból 257 embert rúgtak ki, a személyazonosító irataikat pedig lefoglalták további ellenőrzés végett.

Majd gyorsan jött a folytatás: nagyjából 30 médiacégről vélik úgy, hogy támogatták a puccsot, így a médiahatóság rádióknak, tévéknek vonta be a sugárzási engedélyét.

Sebesültet vesznek körbe török lakosok a puccs éjszakáján. EPA/STR

Felszámolják a világi oktatást

Ezek után a oktatási rendszer következett, innen 21 000 tanárt rúgtak ki és vonták be az engedélyüket, 15 000 oktatási minisztériumban dolgozót pedig felfüggesztettek. 1577 rektort és dékánt kértek továbbá arra, hogy azonnali hatállyal adja be a felmondását. Az összes állami és magánkézben lévő felsőoktatási intézmény érintett, szerdától pedig megtiltották, hogy akármelyik akadémikus elhagyja az országot.

Kész listák voltak?

Az Isztambuli Értéktőzsdét sem kímélte a kormányzati purgálás, viszont itt érdekes dátumokra bukkanhatunk: már július 15-én, azaz a puccs napján elbocsátottak 34 embert, ami minimum árulkodik a megrendezettségről. További 51 embert rúgtak ki a börzéről 3 nappal később, azaz hétfőn, ami azt jelentené, hogy 2 nap alatt sikerült megbizonyosodnia a török hatóságoknak arról, hogy ezek az emberek Gülen állítólagos szervezetével voltak összeköttetésben és készültek a puccsra.

A tőzsde épületét egyébként megtámadták a hatalomátvétel alatt, ketten pedig meg is haltak a védekezésben, rájuk a tőzsde hősi halottként tekint.

A lista tehát jelenleg így áll a Globe and Mail szerint:

  • 21000 pedagógus
  • 1 577 egyetemi rektor és dékán
  • 8 777 minisztériumi dolgozó
  • 1 500 dolgozó a pénzügyminisztériumtól
  • 257 ember a miniszterelnöki hivatalból
  • 492 vallási vezető
  • 85 tőzsdei dolgozó
  • 399 közszolga a családügyi minisztériumból lett kirúgva.
  • 6000 katonát  őrizetbe vettek
  • 85 magas rangú katona várja a tárgyalását
  • 9322 civil ellen folyik eljárás.

A számok ismét csak arra engednek következtetni, hogy ilyen hamar "megalapozott gyanúval" megszabadulni emberektől csak komoly előkészülettel lehet, és felmerült az, hogy eleve eltervezett volt a puccs és a tisztogatás is.

Halálbüntetést is kaphatnak?

Erdogan elnök úgy tűnik, nem tágít a halálbüntetés visszaállításától, hiába mondja azt az EU, hogy ebben az esetben bukik a csatlakozás lehetősége: ha a parlament megszavazná, ő jóváhagyná azt. Az elnök ráadásul tegnap bejelentette, hogy 3 hónapra rendkívüli állapotot hirdet az egész ország területére, ami azt jelenti, hogy a pártja, a parlamenti többséget egyébként is élvező AKP rendeleti úton kormányozhat úgy, hogy egyes szabadságjogokat megnyirbálhat.

Török katonák védik a Taksim teret Isztambulban. EPA/SEDAT SUNA

Kihirdetése után kijárási, járműforgalmi tilalmat lehet életbe léptetni, be lehet tiltani a gyűléseket és demonstrációkat, a biztonsági erők járműveket és ingatlanokat kutathatnak át és foglalhatnak le, valamint ellenőrizhetik a szárazföldi, a légi és a vízi közlekedést. A hatóságok továbbá korlátozhatnak vagy betilthatnak média- és sajtótermékeket az intézkedés idején.

A gazdaság miatt bukik meg?

A rendkívüli állapot bejelentése után szabadesésbe kezdett a török líra: a dollárral szemben csaknem hat százalékkal került lejjebb az éjszaka folyamán, a forinttal szemben pedig 7 százalék feletti mínuszban is járt a török valuta.


A hitelminősítők sem számítanak túl sok jóra: ma reggelre a Standard & Poor's továbbrontotta a török adósbesorolást, így még távolabb kerültek a befektetésre ajánlott kategóriától. Hétfő éjjel ugyanígy tett a Fitch Ratings is "BBB mínusz" besorolással tartja nyilván a török államadósságot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG